Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V začátcích osídlování Divokého západu a kalifornské zlaté horečky, kdy okno ze skla představovalo nevídaný luxus a dostavníková trať do mnoha končin ještě nebyla zavedena, obchodoval v Oregonu jistý Logan Stuart. Zatímco o jeho koloniál ve zlatokopecké osadě Jacksonville se starali zaměstnanci, v žilách Logana kolovala neposedná krev, která ho nutila neustále cestovat napříč státem se svým nákladem mezků. Mezi stanicí a Portlandem měl namluvenou dívku, Caroline, a tak se tu pokaždé zastavil. Jednou při zpáteční cestě na západ ho kamarád George Camrose požádal o doprovod pro snoubenku Lucy. Přestože doba byla neklidná a indiáni ztrácející s příchodem bílého muže čím dál větší teritorium stále nervóznější, cesta do Jacksonville se obešla bez větších problémů. Zato v osadě se často jiskřilo a Logan byl brzy po návratu konfrontován desperátem Braggem, podezřelým z vraždy dvou horníků. Bankéř George Camrose stále více propadal hazardu a začal prohrávat i peníze, které mu nepatřily. Když Camrose ze strachu, aby se na jeho zpronevěru nepřišlo, zabil jednoho ze zlatokopů, rozvášněný dav se rozhodl vzít věci do svých rukou. Než ale stačilo dojít k lynči, indiáni zaútočili se zbraní v ruce na bledé tváře. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu nadprůměrná ukázka žánru s matoucím názvem, těžko předvídatelným vícevrstevným dějem, myslivými dialogy a malebnými krajinkami v Technicoloru (málokterý western se může pochlubit lesem nasnímaným tak, že byste čekali zpoza stromu vybafnout spíš porýnského trpaslíka než rudocha). Vtíravá hudba od začátku do konce - i když písničky Hoagyho Carmichaela mají své kouzlo. Sekvenci stavby domu zopakoval Peter Weir ve svém "Svědkovi". ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Silný scénář s mnoha dramatickými rovinami a motivy, rozhodně to není klasický přímočarý western, na začátku se zdá zápletka jasně daná, ale brzy začne odbočovat nečekanými cestičkami. Široká škála charakterů, film kde jsou i vedlejší postavy stejně zajímavé jako hlavní. Mnohovrstevnatý film kde nic není jak se zdá. O tom jak v životě není nic jisté, i když to máte naplánováno a myslíte si, že to nemůže nic zvrátit - když bych použil jednu z (podle mě) klíčových vět filmu, která vystihuje jeho podstatu - "je tenká hranice mezi tím co je a co by mohlo být." Moudrý film. Jeden z oblíbených Scorseseho bijáků. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrý technocolorový western z doby počátků osídlování Divokého západu. Nechybí rvačky, přestřelky, soud a lynč, osudové ženy, podrazy, gambling, přepadení indiánů ani krásné scenérie. Zajímavý je motiv à la Akce Z, kdy se širé okolí seběhne, aby mladému páru během jediného dne postavilo ze dřeva nový dům. Snoubenci se za soumraku vezmou a pak se teprve začne tančit, zpívat a hodovat. Ale rudokožci číhají nedaleko! Krásně naivní, divoce barevné, žánrovka jak z čítanky. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Krásně barevný western s dobrými sympatickými herci. Bohužel jinak docela rozvléklá a uspávající nuda, až na posledních asi 20 minut. Veškeré hluboké myšlenky zmíněné v komentáři od Rob Roye mi zůstaly utajeny. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHAT'S YOUR MIND? A PICTURE OF TREE - WITH YOU SWINGIN' FROM IT!!! Průměrný western s podprůměrnou náplní. Herci skvělí a příroda a barvená verze roztomilé. Chybělo tomu jen něco málo navíc. I když rvačka v baru byla více než obstojná. Indiáni tu klasicky hrají vymaštěnce a tak se nechají uplatit košíkem jablek. Ještě že při odchodu stihl jeden zničit ty ukulele nebo co to vlastně bylo. Film, kterému opravdu stačí jedno zhlednutí. ()

Reklama

Reklama