Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (38)

  • Velká část scén, které se odehrávají ve mlýně, se měla původně točit venku, ale jelikož po celou dobu natáčení panovalo extrémně deštivé počasí, bylo nutné scénář uzpůsobit a dění přesunout do interiérů, sluneční svit tak nahradily reflektory umístěné do každého okna a v postprodukci se pak přidaly zvuky ptáčků a domácích zvířat. I tak se ale díky nepříznivému počasí natáčení protáhlo o 2 měsíce. (rublik05)
  • Sedláka Vondrovce si zahrál Milan Hrubý, ochotník z Rýnarce u Pelhřimova. Původně režisér nabídl roli Josefu Větrovcovi, ten ale pro nemoc odmítl, ale v postsynchronech propůjčil Hrubému svůj hlas. (sator)
  • „Mlýn, který byl postaven kvůli natáčení, dokonce mátl i místní. Jeden pán se u něj zastavil a podivoval se, že sem jezdí už čtyřicet let na houby a nikdy si ho nevšiml,“ vzpomíná herečka Andrea Černá. [Zdroj: iDnes.cz] (SONY_)
  • Kromě celovečerní a seriálové verze pohádky existuje ještě verze dvojdílná, kterou několikrát uvedla TV Markíza. (Halloween9)
  • V místnosti, kde Vodněna s Belzebou čekají jako princezny a potenciální nevěsty Jindřicha (Radek Valenta), se odehrál v 16. století utajený morganatický sňatek Filipiny Welserové a Ferdinanda II. Tyrolského, protože zámecká kaple ještě nebyla dokončena. (Teimei)
  • Jakub Zindulka (vodník) si musel při natáčení dávat pozor, čeho se dotýká, jelikož zelená barva, kterou byl natřen, hodně barvila. (fiLLthe3DD)
  • Při cestě Jindřicha (Radek Valenta) z rodného domu si lze všimnout mraveniště a lišky. Jedná se o stejné objekty, které pak v závěru filmu hrají poměrně velkou roli. (ricky4)
  • Ve scéně, při které Jindřich (Radek Valenta) s Eliškou (Andrea Černá) běhají na boso po lese, dostali jejich představitelé nápad nalepit si na chodidla náplasti, které by zmírňovaly bolest při každém kroku. Nápad samozřejmě nevyšel, a tak při běhu létaly náplasti všude možně okolo, jen na chodidlech nezůstávaly. (fiLLthe3DD)
  • Ve vesnici Náhořany na Strakonicku se natáčel také film Trhák (1980). (M.B)
  • Jindřich (Radek Valenta) zmiňuje vesnici Hoštice, čímž odkazuje na Troškovu slavnou sérii Slunce, seno... (tb_23)
  • Natáčení probíhalo na hradě Helfenburk. (M.B)
  • Pohádka se dočkala vysílání například i v Singapuru nebo Hongkongu. (M.B)
  • Obec, ze které Jindřich (Radek Valenta) odchází do světa, jsou Nahořany. (M.B)
  • Mlýn, který se ve filmu objeví, byl postaven z polystyrenu a kartonu. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama