Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, jahody bych kategoricky neodsuzoval a neposílal jej slepě do odpadu. Jasně, že je to taková plýtká a notně trhlá komedie, která vypadá, jako by ji točili zaměstnanci nějakého JZD. Jenže, světe div se, one se těm jézeďákům v čele s předsedou Zdendou Třoškou podařilo parádně vystihnout (i když docela karikaturisticky) vidlácké přrostředí česhého venkova s jeho mnohdy bizarními obyvateli. V tomto směru Troška sice přehání, ale věřte, mi že ne až zas tolik - skutečnost bývá mnohdy ještě trhlejší. Kousek od naše domu třeba bydlí zcela věrná kopie Kelišové :-) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Troška to myslel opravdu upřímně. On na vesnici skutečně žil a zachytil ji tak, jak si život zde představoval. Vesnice je podle něj prostě místem spokojeného života, kde se banda buranských balíků mlátí, špehuje a pomlouvá bez jakéhokoli záchvěvu intelektu nebo čehokoli hlubšího a trvalejšího. Ten, kdo tento názor sdílí, se musí skutečně dobře bavit, a proto má tento film smysl. Ten, kdo má však o vesnickém životě naprosto jinou představu, bude spíše zhnusen a znechucen. Většina mladších postav, představovaných nejspíš místními jezeďáky, působí neuvěřitelně neherecky a trapně, a tak dostali příležitost k vyniknutí spíše průměrní herci jako Luděk Kopřiva. Vzhledem k tomu, co Troška produkoval dále, produkuje teď a hodlá produkovat v budoucnu, se však ještě jedná o snesitelnou blbost. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, jahody mi především přijde jako neochvějná freska českého buranství a pokleslého humoru, která za ta léta prorostla téměř celou naší náturou. Upřímně, neznám nikoho, komu by se tato šílená filmařina Zdeňka Trošky nelíbila a kdo by z ní neodcitoval alespoň jednu hlášku. Tohle je zkrátka "guilty pleasure" film na český způsob! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 80. letech se jednalo svým způsobem o kult a slyšel jsem řadu diváků, kteří tuhle Troškovu komedii považovali za ideál filmové zábavy. V kontextu jeho tvorby 90. let by se jeho první vesnická komedie dala považovat za solidní, protože později tlačil na pilu nevkusu neporovnatelně víc, ale ve skutečnosti ta pocta trapnosti a buranství už je ve snímku plně obsažená. Měl jsem bohužel smůlu, že jsem coby zákazník autobusového zájezdu nechtěně sledoval celou hoštickou sérii na videu, kterému se nedalo uniknout, a byla to pro mě cesta peklem - takže shovívavost ode mě pan režisér čekat nemůže. Celkový dojem: 25 %. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Možná to je opravdu buranina od buranů pro burany, já v ní ale vidím zručnou, spontánní rukou vedenou a autobiograficky inspirovanou satiru vesnického života a zvyků, která stojí na naprosto bezchybném obsazení. Proč si jednou nedat místo lososa poličan. Body navíc za to, jak film ve své době rozdráždil soudruhy (a jak jim to diváci svým zájmem vrátili). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

  • Když učitelka Hubičková (Jiřina Jirásková) v noci na louce zpívá „Měsíčku na nebi hlubokém“, všichni se dívají na měsíc, ale jsou nasvětleni zezadu. V jednom střihu ale jsou nasvětleni zase z opačné strany. (jan.hryz)
  • Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) povedal, že v žiadnom ďalšom pokračovaní nechce byť. Doslovne sa vyjadril, že „v takých sračkách hrať nebude“ – prezradil scenárista trilógie, Petr Markov. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama