Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (93)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak už mi je to jasné, prečo všetci nadávaju na hollywoodske filmy Jeta Liho. V jednoduchosti je krása a to presne sadne na tento film. Ten má dokonca sľubný príbeh, čím si len prilepšil a samozrejme dokonalé kung-fu súboje. Tie akoby predbehli Matrix! Trošku mi prídu vtipné tie ich metrové vlasy a vyholenej pol lebky. 95%. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, že takto epický bojový snímok vyvolal u mňa viac negatívnych, ako pozitívnych reakcií. Film sa až do posledných záverečných, strhujúcich minút nevie rozhodnúť akou cestou sa vybrať. Či cestou komediálnej frašky, alebo plnohodnotného vážneho wire-fu. Je škoda, že tých niekoľko perfektne odohraných bojových scén vyšlo nazmar kvôli suchému zvyšku, ktorý sa tak ťažko dá prehrýznuť. ()

Reklama

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Kdo chce pochopit poněkud křehkou psýché čínského národa musí vidět Tenkrát v Číně. Film je mezi etnickými Číňany velmi populární, řekl bych, že je to jejich srdcový film, něco jako Pelíšky pro Čechy, Cinema Paradiso pro Italy apod. Podle mého v kostce ukazuje pohled většiny Číňanů na vlastní dějiny, v nichž se často vidí jako oběti. Tento film je víc než jen akčňák: bojová umění jsou neodmyslitelnou součástí čínské kultury (většina moderních čínkých reformátorů a revolucionářů byli členové triád a cvičili kung-fu), akční scény jsou doplňkem příběhu, ne naopak, jak tomu v kung-fu filmech bývá. Jak už jsem řekl, film se zabývá „velkými“ historickými tématy, které jsou ve filmu (nutně) nahrazeny zkratkami a metaforami pro zahraniční útlak (vymáháni exteritoriality, přemrštěné reparace, trestné výpravy atd.), které působí dost teatrálně. To ale celkem ladí s celkovou hyperboličností filmu, takže výsledný efekt diváka neruší. Tenkrát v Číně je film v první řadě zábavný, poučný element je ale v době globalizace potřeba vidět taky. Biografie Huang Feihonga, historické předlohy pro film, si leze přečíst na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Wong_Fei-hung ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velké WTF – šestákové charaktery, dětinský orientální humor, naivní propaganda, hospodské rvačky ve stylu Buda Spencera a Terrence Hilla – 1001 filmů, které musíte vidět? Proč? Ovšem báječně to ve všech směrech graduje, je nejenom čím dál víc na co koukat, takže ve finálních scénách už není problém nacházet přímé inspirace pro Matrix, ale i příběh se zahušťuje a historicko-politická rovina o střetu kultur dává čím dál větší smysl, na konci už jeden na jedné straně s hrdiny dýchá a na druhé straně má málem pocit, že svým Číňanům rozumí. A v akčních scénách je to krásně staromódní, žádné počítačové triky ani zběsilý střih, pěkně poctivá herecká akce (na tu a tam se zablesknuvším drátu). Po Hodném, zlém a divném, kteří tak úplně nedostáli očekáváním, tohle v naší sérii domácích pánských kinojízd naopak příjemně překvapilo tatu i syna. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jet jede a akční scény patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu najít, ale Hark není zrovna režijní eso a ta hromada "uchcaného" a především nudného dějového balastu mu podráží nohy. Razantně zkrácený Director`s Cut musí být nejméně o třídu lepší. Samozřejmě v případě, že v něm místo scenáristického hnoje zabírají místo Jetovy pěsti. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Wong Fei-hung praktizoval hung-gar kung-fu, zatiaľ čo Jet Li vo filme predváza väčšinou metódu "dlhých pästí" a tai-chi. (m.a.t.o.)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama