Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Až se ti otevře rána po medvědím sádle, musíš si tam dát bobří tuk. Křižáci byli kdysi asi epickým filmem, ale v současnosti jsem z toho smíchy nemohl. Navíc to v první půli vypadá jako slovanská fantasy pohádka (lovení bobrů) plná nesmyslnejch výjevů (zaplutí do močálu) a repulzivní kultury (kat v červenejch legínách). Pak se udatní rytíři začnou tolčokovat jako když zbraně drží poprvé a sebestředná režie točí scény s extradimensionálním pití piva a bojů s hadrovými panáky... To už jsem byl zlomenej a musel jsem se smát i výrokům typu: "Ze Štítného jdete? Nešukali jste tam děcka?" ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Příběh by býval možná ušel, nebýt otřesných dialogů. Vlastně jsem se dobře bavila, když jsem poslouchala ty trapnosti... ("Pojď, musíme na tu ránu dát bobří tuk" - vážným tónem, o okamžik později po sexuálně motivovaném rozhovoru: "Podrž bobra!") Ty oslavné komentáře opravdu myslíte vážně? Vždyť je to opravdu strašné a neskutečně nudné dílo. Už nikdy víc! ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tento velkofilm je mnohem lepší než Vávrovy husitské opusy nejen proto, že se v něm historie nevykládá tak tendenčně s jasným nátěrem bolševické ideologie (je to spíš love story), ale také proto, že autor literární předlohy, Nobelovou cenou ověnčený H.Sienkiewicz, je lepší spisovatel než náš pan středoškolský profesor Jirásek. Ale kdo to posoudí, resp. kdo dnes ještě čte Sienkiewicze, potažmo Jiráska? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chystal jsem se po padesáti letech znovu podívat na Fordovu/ Sienkiewiczovu ságu, a vybral jsem si k tomu podzimní mrholení a zpracovávání jablek na křížaly, šlupky do čaje a mošt... Přestože jsem si vybavoval některé, především lyrické motivy (jména Jurand ze Spychowa, Zbyszko z Bogdańca a Danuše si pamatuji od té doby), bojové scény, včetně bitvy u Grunwaldu jsem zasklil. A mohu se uhadovat proč... Tenhle film nám pouštěli v sedmé třídě ZDŠ, teď už by si so sotva který kantor lajznul. A zaujalo by to vůbec dnešní školáky? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama