Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

Petroff 

všechny recenze uživatele

Aby se z toho Rodena jednou všichni nepo.... Náš největší herec, charakterní role... atd, atd... pan Roden má jen štěstí, že má "ruskej" xicht a tak si ho berou do těch americkejch akčních dramatickejch béček. No a? Z mýho pohledu hraje úplně všude naprosto stejně - nahodí žílu na čele, vykulí oči a je to... Moc ho neberu, především proto abych byl v opozici, že ho tak všichni vyzdvihujou ... Odvolávat se na zábavnou scénu kolem "bojové hry", jak tu mnozí činí, mi zas přijde úsměvné ve smyslu toho, že ten film obsahuje 2 tyhle bojovky a konec v paneláku a na koupališti. Vůbec nic víc, tenhle film je především o těch dvou hrách... Nic jinýho se tam neděje... Ale vtipný to celkem je, o tom žádná ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Akční filmy (na naše podmínky asi lépe řečeno: filmy s výrazným akčním nádechem) jsou v čs. kinematografii výjimkou. Dobrá akční komedie nám tu vznikla jednou za čtyřicet let (před "Vojákem" rozhodně Nikdo nic neví z roku 1947). Nepřipraven zde na tenhle styl jsem byl vhozen do velkého překvapení. Ještě po 15ti minutách sledování jsem měl pocit, že film stále pořádně nezačal... To už mi vedle samotných akčních útěků všech vojáků a každého jiným směrem totálně zrak vytíral střih filmu, který ve velmi rychlém tempu střídal jeden záběr za druhým ve stylu videoklipů. Sledovat veškerý děj s naplno zaměstnanou pozorností jsem stíhal, rozeznávat jednotlivé vojáky a uvažovat nad viděným spektátklem už moc ne... což ale v takovém nasazení vůbec nevadilo. Opravdu skvělo odvedeno a zrežírovano a dotaženo s pointou cca v druhé třetině. Nevadí mi ani, že jde o humorně zkreslený pohled na vojnu, u kterého je i nám mladým jasné, že to takhle veselé určitě doopravdy nebylo. Spíš mě nakonec po té vší báječné podívané zklamalo v druhé polovině to postupné stagnování děje až upadnutí do trochu průměrného love story příběhu z vojny. Ale rozhodně skvělý film - po Pražské pětce další perestrojková komedie, kterou jsem dlouho s nezájmem odkládal a pak jen překvapeně s neutichajícím zájmem na to zíral. Režisér Petr Tuček má u mne jednu čestnou pětihvězdu za jiný snímek, ale VOJÁK se k němu může hravě přiblížit. (80%) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie z vojenského prostředí. Oceňuji herecké výkony Jiřího Langmajera, Karla Rodena i Vítězslava Jandáka. Přesto, že jsem kdysi na vojně také byl, nedokážu posoudit, kolik je v daném filmu skutečnosti a kolik jen invence filmových tvůrců. Myslím si, že i s odstupem let film zaujme. Děj má spád, nechybí ani jistý druh napětí ani humorně laděné scény. Smíchy se však za břicho popadat jistě nebudete. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Lehce naprůměrný film ze zcela nerealisticky (ani ne tak nerealisticky jako úplně smyšleně) popsaného prostředí československé armády. Kdyby existovaly podobné bojovky, rozhodně bych u AČR zůstal. Langmajer a Roden jako mladá ucha, už v té době jsou si však důstojnými soupeři a na jejich handrkování a „souboj“ o ženu je příjemný pohled. Silnější 3 hvězdy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • Během scény prvního cvičení se objevují záběry na různá jedoucí auta, načež následuje záběr na interiér vozidla Praga V3S, během nějž si lze všimnout, že tachometr neukazuje žádnou rychlost. Záběr byl pořízen ve chvíli, kdy auto stálo. (Cheeker)
  • „Byl jsem pozvaný do kavárny někde na Vinohradech, kde seděl režisér Petr Tuček. Asi jsem nějak blbě koukal, protože se na mě podíval, ukázal prstem a řekl: ‚Ty to budeš‘,“ zavzpomínal Jiří Langmajer (Kouba) na moment, ve kterém přišel ke své první hlavní filmové roli. (SONY_)

Reklama

Reklama