Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď film hodnotím ako čistokrvú akčnú komédiu, takže na ňu uplatním iné kritériá ako napríklad "snahu" o zachytenie skutočnosti, tak vlastne ani nemám čo vyčítať. Film totiž šlape od začiatku do konca zbesilým tempom podobne, ako lepšie diely Fast and Furious a rovnako ako tie nemá s realitou nič spoločné. Takže som sa rozhodol, že ho budem hodnotiť na základe zábavného faktora a množstva vrtulníkov a hotovo, socialisticko-propagandistickú stránku nechám tak. Podobný film? Ukradni čo môžeš s Joaquinom Phoenixom, aj keď ten bol predsa len odvážnejší... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Podprahově propagandistická náborová komedie, kterou podle hodnocení mnoho lidí zbožňuje, ale já skutečně nevím, kvůli čemu... Nadruhou stranu, podobné ,,vymývárny" se točily v té době i na druhé straně železné opony (vzpomeňme obdobně stupidně propagandistickou náborovku Top Gun), není tedy za co soudit... Prostě podprůměrná komedie obsazená několika skvělými herci (tím myslím tedy hlavně Karla Rodena...) o tom, jak vojna u výsadkářů v 80. letech byla prostě fajn... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vůbec ti vaši hoši jsou plni romantismu - jeden si to spletl s kovbojkou, druhý po sobě nechává šlapat čuníky a třetí plave do Černého moře." Kluci si prostě zahráli na vojáky a já mám na svobodníka Koubu, vojína Šlapetku, vojína Jirsu, četaře Dostála, majora Průchu i kapitána Tůmu jen ty nejlepší vzpomínky. Samozřejmě, že jsem byl na vojně a přesně takhle to tam kupodivu nevypadalo, ale tohle běhání v přírodě jsem vždycky považoval za jeden z nejzábavnějších filmových okamžiků své doby. Přesto jsem ani na chvilku nepomyslel na to, že bych se zařadil mezi vylepané zelené mužíky se zbraní v ruce, takže z pohledu agitky musím tento snímek považovat za neúspěch. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Copak je to za vojáka..., i mne tato svižná filmová komedie ve své době uchvátila. S třicetiletým odstupem vnímám jeho nedostatky. A zanechává jistý pocit zklamání. Příběh v podstatě neexistuje, vše se ve zrychleném tempu žene v dychtivosti vpřed ve jménu akce a zodpovědnosti. Romantická linie je hloupá, což zdrženlivost sukničkáře posouvá až do nepřirozeně strojené roviny. Naštěstí zůstal humor, ztřeštěný nadhled, radost ze života a několik úchvatných hereckých etud. Hlavní postavou odlehčené filmové komedie je výsadkářský svobodník Milan Kouba (velmi dobrý Jiří Langmajer), novodobý bohatýr socialistické společnosti. Životem se především baví, k výsostnému postavení mu slouží vojenské dovednosti a nebývalá schopnost přizpůsobivosti. Jen ukončení volnomyšlenkářského záletníka je jaksi nedomrlé a odbyté. Protihráčem je Koubův nadřízený kapitán Tůma (dobrý Karel Roden) v hysterické obraně vlastní profesní vážnosti i nejužšího rodinného kruhu. Pes, který štěká, nikdy nekouše. Hlavní ženskou postavou je Vlasta (zajímavá Veronika Gajerová), Tůmova sestra a poštovní úřednice, uchvácená výmluvným svůdníkem. Výraznou postavou je major Průcha (velmi zajímavý Vítězslav Jandák), velitel praporu, který jen s velkým sebezapřením snáší porážky při profesním soupeření. Z Koubových spolubojovníků: u prasat schovaný vojín Jiří Šlapetka (sympatický Pavel Hejlík), po autech létající vojín František Jirsa (Tomáš Valík), zdatně plavající vojín Štěpán Tekely (Václav Čížkovský), vášnivý řidič vojín Trůneček (Tomáš Karger) a svědomitý vedoucí skupiny četař Honza Dostál (Ivo Helikar). Z dalších rolí: bodrý náčelník Veřejné Bezpečnosti (Bronislav Poloczek), zmatená babička Evy (příjemná Miriam Hynková), Vlastina kamarádka Lenka (pohledná Vlasta Mészarosová), po něžnosti dychtivá stopařka (příjemná Ivana Vávrová), nespokojený vlakový průvodčí (zajímavý Mirko Musil), vychloubačný a neschopný vojín Kořínek (příjemný Michal Kocourek), či nenapravitelný vykradač chat (Svatopluk Schuller). Copak je to za vojáka...zuřivě vpřed, bez zbytečného otálení, zkratkovitě zůstává na místech akce, kašle na pevnou strukturu budování příběhu. A přece svým humorem i dnes pobaví. Dříve to byl fenomén, dnes pouze nenáročná oddychovka, s jejímž dávkováním by se měl mít divák na pozoru. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Společně s Barony je tohle nejlepší komedie u nás v Čechách. Ze začátku perfektní hra, ke konci sice trošku ztrácí, ale i tak perfektní. Hlášky typu: "když vona má bráchu strašnýho vola." a mohl bych jich jmenovat z fleku hned několik, jsou dokonalý. A protože Kouba v podání Langmajera a Roden v roli kapitána se o ně starají s největší grácií, tak mají můj největší obdiv. Jedna z mála českých komedií na kterou se vždy rád podívám. Nechápu proč v tom všichni vidí pouhou "náborovou atrakci", asi se holt nechtějí bavit a je to jen jejich smůla ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • "Kečupové" byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. "Vrtule" byl také slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa (desátník). (grovik.net)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebáni, Klatovech, Lysé nad Labem, Ondřejovicích a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku. (M.B)

Reklama

Reklama