Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Přestože se děj filmu odehrává v západních Čechách, major Průcha (Vítězslav Jandák) o vojínu Tekelym (Václav Čížkovský) několikrát prohlásí, že plave do Černého moře. Rozvodí Černého moře ovšem probíhá až na pomezí Jižních Čech a Vysočiny, oblast děje filmu spadá do úmoří Severního moře. (Rene.Artois)
  • „Byl jsem pozvaný do kavárny někde na Vinohradech, kde seděl režisér Petr Tuček. Asi jsem nějak blbě koukal, protože se na mě podíval, ukázal prstem a řekl: ‚Ty to budeš‘,“ zavzpomínal Jiří Langmajer (Kouba) na moment, ve kterém přišel ke své první hlavní filmové roli. (SONY_)
  • Transportní vrtulník paragánů je Mil Mi-17. Tento typ a jeho modernější verze slouží v české armádě. Ve scéně pátrání po děvčatech během simulovaného útoku lze zase spatřit bitevní vrtulníky Mil Mi-24. (Foxhound#1)
  • "Kečupové" byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. "Vrtule" byl také slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa (desátník). (grovik.net)
  • Ve filmu se objevily mažoretky chebského Městského dechového orchestru. (lexa.k)
  • Vozy Veřejné bezpečnosti, které jsou ve filmu k vidění, jsou sovětské automobily vyšší střední třídy Volha GAZ 24 vyráběné v letech 1968-1985. (JARDAHONDA)
  • Dle výpovědi tehdejšího náčelníka štábu průzkumného útvaru, se kterým natáčení filmu probíhalo, se v ději odráží i několik skutečných událostí, jako například Koubův (Jiří Langmajer) skok z okna. Autentické bylo tehdy útvarové nástupiště, posádkové cvičiště, veškerá výstroj i výzbroj, i podoba výcviku přežití, během kterého se skutečně konzumovaly slepice... ale i ryby, hadi, žáby a čaje z jehličí nebo bylinek. (ČSFD)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebáni, Klatovech, Lysé nad Labem, Ondřejovicích a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku. (M.B)
  • Jiří Langmajer (Kouba) šel na vojnu až dva roky po natáčení. „Díky tomu, že jsem si to mohl vyzkoušet nanečisto, byla pro mně má služba jeden velký fajn pobyt,“ prohlásil o svém pozdějším působení. (M.B)
  • Ve filmu se objevuje klatovský masokombinát i jeho tehdejší skuteční zaměstnanci. (cariada)
  • Odborným poradcom filmu bol starší dôstojník Spravodajského odd. 1. armády Západného vojenského okruhu Československej ľudovej armády mjr. Jaroslav Arnošt. V Armáde Českej republiky to ako pplk. nakoniec dotiahol až na veliteľa 6. špeciálnej brigády GŠ - dnes všeobecne známej pod označením 601. skupina špeciálnych síl. (Jednotka, spadajúca pod vojenskú spravodajskú službu, mala za úlohu prevádzať špeciálny a hĺbkový prieskum v prospech najvyšších stupňov velenia, resp. realizovať v tyle nepriateľa priame operácie proti dôležitým cieľom, operácie špeciálneho charakteru a organizovať partizánsky boj.) (marlon)

Reklama

Reklama