Reklama

Reklama

Epické drama zachycuje život francouzského císaře Napoleona Bonaparte, jeho vzestup k moci a vztah k životní lásce Josephine, a ukazuje jeho vizionářské vojenské a politické taktiky na pozadí nejdynamičtějších bitevních scén jaké kdy byly natočeny. (Falcon)

Videa (9)

Trailer 13

Recenze (561)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott a další historický zářez tentokrát si vybral historickou ikonu Napoleóna a dle ukázek se čekal adept na film roku, to však dle aktuálního hodnocení 72% rozhodně nebude a i já jsem čekal určitě více, ale pořád jde o velkovou filmovou a žánrovou událost, jelikož enormních historických filmů moc nemáme ( když se už nějaký objeví, tak většinou bez bitev), takže za tohle Scottovi děkuji, jen zkrátka film hodně trpí zkrácenou verzí ( filmu by prospělo rozdělení na 2 filmy), protože i 4 a půl hodinová stopáž si myslím, že nedokáže úplně udržet pozornost. Joaquin Phoenix je samozřejmě výborný, podává skvělý herecký výkon a sekunduje i Vanessa Kirby, zbytek postav tu překvapivě nemá moc co hrát, mají tu mini role a nikdo další už nedokáže na tak malém prostoru zaujmout. Výpravně a řemeslně samozřejmě špička, to co film historicky předkládá se zdá být věrné ( tradice - korunování, svatba,test otcovství super!), bitvy jsou jen tři a mohly být delší ( což určitě budou v prodloužené verzi) a nejvíce mne zaujala bitva u Waterloo, kde potěšila strategie a taktiky. Samotný boj až tak strhující není, je to sice velkolepé, ale chybělo mi tu pořádné gore, špinavost i bezútěšná atmosféra, není to zkrátka taková rubačka jak s rytíři nebo vikingy. ( Alespoň zaujala jedna boží gore scéna s koněm hned v úvodu, to bylo over the top), zkrátka viděl jsem lepší, ale jsem rád i za tohle. Politika je tu řešena poměrně rychle, na žádný velký intriky tu bohužel nedojde a co zamrzí nejvíc, že tu úplně absentují emoce, ten film s divákem nic moc nedělá ( vztah Napoleona s Josephine je chladný) a chybí mi tu vyloženě nějaký wow zapamatovatelný moment. Sice jsem se bavil výborně, ten film si drží pozornost po celé 2 a půl hodiny ( možná mě to bavilo i více než Oppenheimer), a je to určitě lepší než Fincherův Killer a Scorceseho zabijáky jsem sice ještě neviděl, ale těm už vůbec nevěřím, že si stopáž obhájí. Uvidíme co, prodloužená verze a byť to není film roku, pořád jde o nadprůměrnou podívanou, která si velké plátno zaslouží. 75% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[72%] Viděno v kině v IMAXU ve 2D. Na film jsem se docela těšil, ale zůstával jsem s očekáváním raději při zemi. Dny od premiéry se docela vlekly, nemohl jsem se k tomu dokopat, ale nakonec jsem pak do kina na to zašel. A výsledek? Určitě zklamaný nejsem, ale úplně nadšen také ne. Tento nový Scottův spektákl nemá vyloženě žádnou výraznou chybu, většina aspektů zde šlape jak hodinky, jen to prostě není tak zapamatovatelné a postavu Napoleona si moc divák oblíbit nemůže. Ne, že by mě na té postavě něco iritovalo, to určitě ne, Phoenix to zahrál výtečně. Co se týče technické stránky bitev, tak tomu není snad co vytknout. A ani se nedá říci, že by jich bylo málo. Mohli být trochu delší, ale to nevadí. Byly krvavé, realistické a docela přehledné. Jen ta úvodní ve tmě byla trochu méně viditelná, ale co už. Herecké obsazení je na tom docela dobře. Phoenix byl skvělý a stejně i tak postava manželky Napoleona, kterou zde hrála charismatická Vanessa Kirby. Zbytek herců ok. Hudba? Ta byla nevýrazná, ale zde mě to nijak netrápilo. Po dějové stránce to bylo takové usekané. Naštěstí to nebylo moc chaotické, jen asi bude paradoxně lepší ta režisérská verze, i když 270 min mi přijde zas moc. Takže víc to kritizovat nemohu, postava Napoleona byla dobrá, jen jsem si k němu nemohl získat větší vztah a fandit mu. Ale tak jako tak se mi film docela líbil, ty 4* slabší nakonec dávám, při dalším vidění asi spíš zkusím dát režisérskou verzi. Mohlo to dopadnout lépe, ale i tak, za mě zajímavý historický počin. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Napoleona jsem se těšil.  Ale tím jak jsem se k němu stále nemohl dostat se mi bohužel kupily recenze těch co už ho viděli. A většinou to moc pochvalné nebylo. Nu což, často to byli lidé, které historie nebaví tak jako mne. Asi je ta doba prostě neoslovila řekl jsem si. Ale po dnešku, kdy dokonáno jest se musím přiklonit k ostatním. Vizuálně nádherné avšak zcela vyprázděné vyprávění. Ten film ve vás nevzbudí ani špetku emocí. Výprava nádherná. Já tomuhle období z té žabožroutské strany moc neholduji, takže nemohu posoudit správnost velikosti a barevnosti všech těch kokard a uniforem. Vždycky jsem fandil té straně na které vlála Union Jack. A neznat jak to dopadlo u Waterloo, stejně bych fandil 1. vévodovi Wellingtonovi. Brity mám prostě nejen v tomto období raději. Ve filmu mi kupodivu vadila další věc a tou byl originální jazyk. Viděl jsem to v původním znění a slyšet všechny Fracouze včetně Napoleona v angličtině prostě bylo divné. Jako chápu, že by to bylo složité, ale představte si třeba Švédy točený životopisný film o Hitlerovi a on v něm bude pořvávat v pivnici v Norimberku  švédsky... Prostě divné. No a úplným úletem byla ta historická věrnost ... Už jen ten Slavkov. Ve filmu to vypadalo jako podhůří Tater. Při tom je to celkem všude rovina, já tam na tom místě byl a navštívil i památník. Žádné velehory kolem, natožpak zmrzlé jezero...  No, to by ale Scott pak nemohl do té vody lít tu oranžovou krev...   Dyť je to tak efektní!  V součtu jsem tedy skoro až zklamán. Čekal jsem víc. Kdyby to točil někdo neznámý, ale Ridley Scott a takhle ujede. Doprčic dyť ten film musel stát majlant, tak proč si nedali práci s trochu věrnější a přesnější historickou linkou? To tam nebyl za prdelí žádnej poradce? Vždyť Waterloo zase nebylo tak dávno, neřeknu kdyby točil řecko-perskou válku. Proč se tam spíše pořád řešily manželské problémy s Josefínou formou diskusí na empírové pohovce u krbu? Škoda, přeškoda. Dávám za 3 kartáčové střely. * * * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se shodnu s drtivou většinou diváctva, když napíšu, že snímek zcela nepochopitelně obsahoval nesnesitelně moc vaty spojené s tvorbou vysněného syna a prohánění pičníku děvky Josefíny. Všichni bychom tento doslova promrdaný čas raději viděli využitý v rámci bitev z nichž zejména ta u Waterloo byla vskutku epická. Pokud máte tu možnost, tak doporučuji vypláznout těch pár drobáků navíc a zajít na film do 4DX kina. Tamní efekty jsou pro takové bitvy jako stvořené. Přičemž bych rád upozornil, ať si doma nezapomenete deštník. Jinak všechna čest k Ridlymu, že ve svých 86 letech stále plodí koukatelné scénky. Jen by si mohl příště ten starý chlípník odpustit všechno to pubertální sexuální harašení a naservírovat divákům, to na co do kina opravdu chodí - krev a ustřelené končetiny a dokonale tak dovršit oslavu jednoho z nejslavnějších masových vrahů všech dob. [77 %] ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Napoleon z rychlíku. To nejzásadnější z jeho a Josephina života tu asi je, ale dějiny, zejména dění ve Francii, Scott podal velmi zkratkovitě. Dobrá zpráva je, že bitvy fungují parádně, zejména Slavkov, a jakmile se snímek překlopí do své druhé poloviny, je to nakonec i poměrně vtahující biografie s opět jednou skvělým Phoenixem. 270minutovej sestřih bude jistě zajímavej, ale dřív jak za rok ho vidět nechci. 7/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (29)

  • Sir Ridley Scott povedal, že bojové scény využívalo 11 kamier, pričom všetky sa natáčali v rovnakom čase. (Arsenal83)
  • Pôvodný pracovný názov filmu bol "Kitbag" (taška na výstroj). Pracovný názov filmu bol odvodený od Bonaparteho citátu: „Každý francúzsky vojak nosí vo svojej torbe maršálsku palicu.“ (Arsenal83)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama