Reklama

Reklama

Podezřelá

  • Jižní Korea Heeojil gyeolsim (více)
Trailer 1

Detektiv Hae-joon je povolán k případu úmrtí muže, který se zabil za nejasných okolností při pádu ze skály. Stín podezření ihned padá na čerstvou vdovu, krásnou Seo-rae, která touto skutečností nevypadá vůbec rozhozená. Zdá se však, že chladná byla pouze ke svému manželovi, mezi ní a vyšetřovatelem totiž začíná vznikat nečekané citové pouto. Není však láska pouhou zástěrkou, jak uniknout zraku policie? Park Chan-wook, autor legendárního Oldboye a Komorné, se vrací s mysteriózní detektivní romancí, která vám zamotá hlavu a rozbuší srdce. Pověst dalšího korejského fenoménu po Parazitovi a Hře na oliheň film upevnil ziskem Ceny za nejlepší režii na filmovém festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (102)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Asijskou tvorbu zatím nemám moc nasledovanou, asi bych se na ni ale měla více zaměřit. Minimálně Podezřelá mě tedy k tomu docela inspiruje. Je to film, kde se mísí spousta žánrů, sama jsem čekala podle popisku (a neznalá režisérovy další tvorby) prostě krimi s nějakou romantickou zápletkou, pak jsem byla překvapená, kolik dalšího se do toho dokázalo vlézt (prvky komedie, thrilleru, psychologického dramatu...). Celé je to až neuvěřitelně technicky vychytané (různé přibližování, oddalování kamery, míchání perspektiv, časových rovin, hra se světlem atd.), což způsobuje, že divák musí být stále ve střehu, aby mu něco neuniklo, aby vše dobře pochopil, ničím si nemůže být v žádný moment jistý. To může být trochu nevýhoda, pokud se ale na tenhle film půjdete podívat odpočatí a ne si odpočinout a budete se pak řádně soustředit, odmění vás to, ty vychytávky si povětšinou užijete. A nejen je, protože tenhle film není jen pečlivě "řemeslně" zpracovaný, chytrý, promyšlený, ale dokáže (právě s pomocí různých, místy velmi originálních, překvapivých "filmových" postupů) vzbudit i spoustu emocí, "očarovat vás" jako očarovala milá paní vdova pana do té doby uměřeného detektiva (který se např. na začátku diví, že si jeho žena na den přesně pamatuje, jak dlouho jsou spolu, aby byl o něco později schopen ze sebe na den přesně vysypat, jak dlouho se neviděl s milovanou, ne již tedy svou, ženou - tenhle a jiné podobné chytré momenty, které na malém prostoru dokážou říci mnohé, mě na tom filmu mimo jiné úplně dostaly). Možná by filmu prospělo, kdyby skončil už poté, co detektiv odhalil, jak to s tím pádem ze skály bylo a co proběhl jeho delší hovor (či spíše "otevřená zpověď) v bytě Seo-rae. V této fázi se dalo klidně skončit a možná by pak to kouzlo filmu bylo ještě větší. Ač ta první půlka/dvě třetiny byly přece jen zajímavější a dále mě to bavilo trochu méně, nepovažuji zbytek filmu ale ani za nějakou zbytečně nastavovanou "kaši", která by to celé "zabila" a nebrání mi to tak zůstat na pěti hvězdičkách. Všem doporučuju nenechat si tenhle film, který se vymyká většině všeho ostatního, co běžně člověk vídá, uniknout, věřím, že nebudete litovat! 85 %. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

S odstupem pár týdnů od projekce ve Varech si už z toho veskrze pamatuju jen to, jak mi z těch příšerných sedaček v karlovarském divadle málem zdřevěněla prdel a jak jsem se snad každých 5 minut díval na hodinky, kdy bude konečně konec. Ne vážně, řekněme si to na rovinu, přivádět na svět takhle dlouhé filmy je něco jako týrání diváka, a byl jsem regulérně nasraný jak na režiséra, že je to tak dlouhé, tak na ty reklamní kecy od Aerofilms, které to už nějakou dobu vynáší do nebe, a přitom to prostě zas takový zázrak není (což je názor, který mám i na režisérovy předchozí filmy, které mi vždycky přišly strašně přeceňované). Kdyby to bylo o 40 minut kratší, přišlo by mi to jako fajn asijská kriminálka, ale v této podobě je to pro mě zcela nesnesitelné, bohužel. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná věc, co je jako vážná, zároveň je to tak trochu prdel. Trochu je to jak nějaká melodramatická beletrie, ale film, který je svým přístupem a stylem natočení nějak strašně zajímavý a hlavně originální. Taky strašný chaos, kdy se něco děje, pak se to přehoupne do něčeho jiného a odezní to až po nějaké době. No chaos na plátně jako olej. V něčem zase poetické, hezké, ale chaos. Hlavně to. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Esteticky samolibě natočená divnost, která nezná slovo klišé. Mix všude všeho s překrásným finále zaměřujícím se na jednu opodstatněnou větu. U Paka je známo, že jeho snímky jsou přijaty ztěžka, leč jsou cíleně zaměřené na specificky náročnější publikum. V průběhu první projekce jsem byl velice ztížen pocitem bezmoci, protože moje dutka vůbec nechápala, co se vlastně scénárista divákovi snaží říct. Proto jsem si i přes svůj ne-chtíč snímek zopakoval, abych se mohl detailně zaměřit na každý dialog. Přičemž jsem si dopředu v hlavě přehrával již viděné scény z první projekce. A musím uznat, že tohle je téměř masterpiecová záležitost, které chybí akorát lepší herecké obsazení a na dané téma kratší stopáž. Občasně zesílený soundtrack vyloženě křičí věty "Teď dávej pozor. Tohle je sakra důležitý, aby ses neztratil". Jednoduše řečeno se jedná o další kontroverznost z Pakovi dílny hlavolamů. Násilí zde nečekejte. Čisté čtyři hvězdy. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Čarokrásná detektivní romance, progresivní ve svěžím zakomponováním digitálních technologií, přesto protkaná zvláštní nostalgií a nenaplnitelnou touhou. Park vstoupil zpátky do obdoby žánru, kterou v nultých letech svědomitě pomáhal budovat, dokud se korejské mysteriózní thrillery nestaly pevnou a čím dál unavenější součástí mainstreamu. Dnes je každý týden pět nových na dosah jediného kliku, ale málokterý dokáže vzbudit pocity, že pečlivě komponovanou síť intrik a vodítek rozplétáte úplně poprvé. Nechci říct, že mě to odzbrojilo, ale je to tak. 100 % ()

Galerie (79)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Južnej Kórei, predovšetkým v meste Pusan. (MikaelSVK)
  • Juhokórejskí zástupcovia si zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 95. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2023. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (více)

Reklama

Reklama