Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Lima 

všechny recenze uživatele

Portrét metalové mládeže v prostředí šedivé socialistické architektury betonových králikáren. První film, v němž mohly zaznít metalové skladby, konkrétně od kapely Vitacit. V té době byl heavy metal na vrcholu popularity, po zahájení perestrojky přestal být pro komunisty nevyhovujícím žánrem. Já patřil mezi tu spoustu nadšenců, co chodili po městě s džískou obšitou nášivkama (Accept, Helloween, Metallica - chachá, to byly časy). Proto mám s tímhla filmem spojeny pěkné vzpomínky. Jenomže nostalgie je jedna věc a kvalita filmu jiná. A ten film je po dějové stránce hodně slabej. I hudebně jsem dneska úplně jinde, takže tu není nic, co by mně zaujalo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vitacit - "Horká kaše" - "Panelák snů rušil beat a starší hlas začal klít. Klid musí být! Křik na mně stůj, čeká tě pád, metal je hnůj, nesnaž se hrát. Co na to říct? To jejich stáří na tebe míří. Nechte nás být, chceme dál jít, i když vám je to fuk. Manévry dnů, hraje se blues, polykač snů koutkem ústa není jich víc! Je plno frází, co z tebou hází. Kdekdo ti poví, že tomu hoví, jen nesmí se to hrát. To jejich stáří na tebe míří. Nechte nás být, chceme dál jít, i když vám je to fuk. Rock není plísní, stává se básní, když přítomností v uších zní. Metal je naše horká teď kaše a vy teď nevíte, co s ním..." ** ()

Reklama

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako pokus o výpověď o problémech mladé generace, pro kterou je metal ventilem každodenních problémů - špína, paneláky a pivo v síťovce. Končí to jako režimu poplatná teze o tom, že metal je špatný, protože svádí děti na zcestí. Místy má film obdobně ponurou a syrovou náladu jako Smyczkovo "Proč ?" ( koneckonců v jedné scéně postavy kousek filmu sledují - aspoň jsem měl ten dojem). Jenže "Proč ?" není schematický film, má daleko propracovanější narativní výstavbu - výborně zachází s dokumentární a kvazidokumentární rovinou (V "Horké kaši" najdeme akorát úplně jalově zapojenou dokumentární linku, kdy matka - reportérka pouští své dceři rozhovory s metalovými hudebníky ) a pokládá otázky, aniž by nabízel primitivní odpovědi. více zde...http://blacklsays.blogspot.com/2012/05/horka-kase-tuzemsky-metal-v-pozdne.html ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si splnil dalsi rest z mladi, film je nechtenym dokumentem sve doby se vsim vsudy,vcetne te mirne spolecenske kritiky "v mezich zakona", proste pokud nekdo bydli na jizaku nebo posloucha tvrdsi muziku, nejlepe oboji,i kdyz v uplne jinem case,musi tohle jednoduse videt, i kdyby to melo na csfd jen procento ...btw jak se tady vsude pise, ze se jedna o obzalobu metalu,tak je to samozrejme presne naopak,ti nejvetsi grazlove metal neposlouchaj ani nehrajou,jen omylem se ocitnou na koncerte..pomoc pak zavolaji prave fanousci vracejici se z koncertu,sporadanym obcanum je to jedno nebo se boji,metal je zobrazen jako hudebni smer,ktery se stava ventilem pro vykorenenou mladez a nabizi smysluplnejsi alternativu k bezcilnemu flakani se po sidlisti,ktery sam svymi texty reaguje na jejich problemy a i kdyz je neresi,muze poskytnout alespon nejakou utechu a cil,proto tu taky ty zabery z koncertu slouzi jako takovy metakomentar deni na ulici a ve skole i v praci ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film má skvělou atmosféru podzimního upršeného Jižního města, kterým mezi haldami suti a uniformními paneláky bloudí chuligáni v džínových bundách s nášivkami a chlastají v betonových diskotékách. Dějově je ale bohužel poslabší. Nic moc se tam neděje a parta hlavních potížistů je až moc přepálená a nerealistická. Ztrácí se kvůli tomu zamýšlená sociální sonda a je to spíš příběh hodného kluka, co se z nějakého neznámého důvodu tahá se špatnou partou a dostává se do problémů. Ale i tak to má pro mě jakési kouzlo, kvůli kterému je ten film pro mě koukatelný. Asi ten metal a těžké boty. ()

Zajímavosti (10)

  • Na záberoch z koncertu Vitacitu robili komparz členovia oficiálneho fan klubu kapely. (Smok)
  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)
  • Mirek Lettermann, v civilním životě Šváb, zemřel tragicky přibilžně půl roku po premiéře. (Terva)

Reklama

Reklama