Reklama

Reklama

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

#47 

všechny recenze uživatele

Magical Mystery Tour se nedá ani snad považovat za film, je to něco mezi dokumentem z výletu Brouků po západním pobřeží USA a sledem hudebních klipů k jejich stejnojmenému albu. Onu absurdí, ujetou a přestylizovanou podobu filmu způsobily dva faktory - inspirace hnutím Hippies a...LSD. Když se na tento film díváte, máte opravdu pocit jakobyste byli pod vlivem halucinogenů, což Brouci v této době skutečně byli...nicméně ve filmu zazněly skutečně zásadní písně Beatles jako Fool on the Hill, Blue Jay Way, I'm the walrus, a další...co song, to skvost...škoda že Strawberry fields forever nebo Penny Lane zůstaly ve filmu opomenuty. Stejnojmené album patří mezi jedno z nejlepších od Beatles, což se ale o filmu ve srovnání s ostatními jejich snímky říct nedá. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Je to super, líbilo se mi to mnohem více než předchozí beatlesácké rádoby-filmy s dějem. Jedná se vlastně o ulítlé videoklipy propojené tématem autobusového výletu a to vše v hipísácko-groteskním provedení. Některé scény jsou velmi legrační, třeba ta s tím důstojníkem, co tam komanduje všechny nesrozumitelným jazykem, nebo anglický bobíci tancující na zdi v I am the Walrus. Dokonalá ukázka psychedelického úletu, instruktážní video "jaké to bylo v éře hippies". ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Bizardně teatrální autobusová linka strýčku Johna, Paula, George a Ringa jedoucí na trase LSD halucinace - situační satirická sofistika a zpět. Pro mne osobně, co se týče muziky, jedno z nejoblíbenějších období legendární kapely. The fool on the hill, I am the walrus, Hello goodbye, Strawberry fields forever………..pokud se budeme bavit o hudební stránce, tak pět hvězdiček by bylo málo. Co se týče dojmu z Magical mystery tour jako z filmu, tak……………….no asi jsme měl k večeři málo houbiček :D ()

BrianStorker 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek The Beatles, ale nemohu jen kvůli tomu dát plný počet bodů. The Beatles miluji a vyrůstal jsem na nich. Porovnám-li tento snímek s A Hard Day´s night, nebo s Help!, nemohu jinak, než hodnotit pouze písničky. Děj vlastně neexistuje, scénář také ne. Je to slátanina, kterou snad nikdo, kromě autorů, nepochopí. Písně plný počet, scénář a děj absolutní nula. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to natolik pitomé, naivní, infantilní, přestylizované, nesmyslné a dekadentní, že to Chrobákům neprošlo ani za časů jejich největší slávy, leč s odstupem času získává tahle hudební vybředlost punc kultovnosti, neboť co bylo v době vzniku debilní, je náhle vtipné. Exemplární případ "filmu", který je tak špatný, až je legrační. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Nápad k realizaci "Magical Mystery Tour" se zrodil v hlavě Paula McCartneyho při letu z amerického Denveru do Londýna. Vracel se z oslav narozenin své tehdejší přítelkyně Jane Asher. Tvrdí se ale, že mu s vymýšlením hodně pomohl bývalý cestovní manažer Beatles Mal Evans. (Robbi)
  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě. Tisk také neopomněl připomenout Paulu McCartneymu jeho sebevědomé prohlášení, že "... dělat film není tak těžké, je to víceméně záležitost zdravého rozumu." Kritici po premiéře směřovali k baskytaristovi Beatles dotazy, kolik rozumu tedy má, když zplodil takový nesmysl. (Robbi)
  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)

Reklama

Reklama