Reklama

Reklama

VOD (1)

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

gombarix 

všechny recenze uživatele

Víceméně to za mě vystihl liborek_. Soundtrack nemá chybu, ale na to stačí si pořídit stejnojmenné album. Přidaná hodnota filmu je tak akorát v dokumentaci toho, kam vede THC, LSD a sláva v hlavě ... a snad i v symbolizaci bezvýchodnosti a vyprázdněnosti ideálů 60. let - což jsou ovšem asi věci vesměs nezamýšlené. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Chel som dať hviezdičku naviac za piesne, ktoré vo filme odzneli, ale to by som nehodnotil film. Ten je napriek výbornej hudbe len organizovaný chaos bez nejakého zmyslu. V popise je taktiež zavádzajúce, že tu odznejú skladby ako Strawberry Fields Forever, Hello Goodbye, All You Need is Love alebo Penny Lane, čo nie je pravda. Tieto piesne sa objavili len na CD verzii Magical Mystery Tour, keďže pôvodné 2EP (dvojitý minialbum), ktoré vyšlo ako soundtrack k filmu, ich vôbec neobsahuje a tak sa teda nevyskytujú ani vo filme. Pre fanúšikov, samozrejme, hodné pozretia. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Bizardně teatrální autobusová linka strýčku Johna, Paula, George a Ringa jedoucí na trase LSD halucinace - situační satirická sofistika a zpět. Pro mne osobně, co se týče muziky, jedno z nejoblíbenějších období legendární kapely. The fool on the hill, I am the walrus, Hello goodbye, Strawberry fields forever………..pokud se budeme bavit o hudební stránce, tak pět hvězdiček by bylo málo. Co se týče dojmu z Magical mystery tour jako z filmu, tak……………….no asi jsme měl k večeři málo houbiček :D ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Psychedelický trip, který je čistou radostí z blbnutí, oslavou nesmyslu a žití. Velký třesk mezi The Beatles a Monty Pythononovým létajícím cirkusem. Lepší než se důkladně zhulit, zábavné, se skvělou hudbou a výborně postihující komediální talent Ringo Starra, který je v MMT naprosto nepřehlédnutelný. Sice nejslabší položka ve filmografii The Beatles, ale stále po čertech zábavné. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

V prvom rade je to hudobný film The Beatles... Táto skupina zmenila veľa v hudbe , a tento film je úplne niečo iné, pre niekoho zaujímavé a pre niekoho bláznivé... Osobne tento film nemusím, ale uznávam, že v dobe vzniku to muselo byť niečo, čo vyvolalo rôzne názory... Film hodnotím 75%, hudbu 95%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Paul McCartney o filmu prohlásil: „Magical Mystery Tour byl tak trochu... no, ať už to dopadlo jakkoli... bylo to samo o sobě takové tajemné, jako třeba Rock and Roll Circus od Rolling Stones. Však víte, co se s ním stalo. Docela rád bych viděl, kdyby to takhle dopadlo i s tímhle filmem. Chce to trpělivost. Všechny tyhle věci nakonec fungují. Myslím, že to byla dobrá show. Jeho dny teprve přijdou. (ryccoly)
  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)
  • Při takřka muzikálové scéně, při níž Beatles za zvuků "Your mother should know" sestupují ze schodiště, má Paul McCartney jako jediný v klopě černý karafiát, zatímco ostatní členové skupiny mají červené. Tento fakt se všeobecně považoval za jeden z důkazů ve známé kauze "Paul je mrtev". Totéž prý dokazoval i kostým mrože, ve kterém je Paul oblečen v písni "I am the Walrus" (v severských zemích je mrož považován za symbol smrti). (Robbi)

Reklama

Reklama