Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako divák neznalý knižní předlohy jsem si tuto pohodovou a nenáročnou komedii protkanou Saturninovými kousky a příslovími tety Kateřiny užil a nenudil se. Z výborného hereckého obsazení se mi nejvíc líbili Milan Lasica a Petr Vacek. "Saturnine? Marcus Aurelius je lvice." - "Nikdo není dokonalý, pane." ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Miluju Jirotkovu předlohu a naprosto zbožňuji film. I když Oldřich Vízner podle popisu knihy nesplňuje Saturninovy fyzické parametry, lepšího sluhu pana Oulického si ani nedovedu představit. Teta Kateřina je naprosto brutální svými příslovými a i to poskakování by se našlo. Petr Vacek jako Milouš s knírkem, Lubomír Lipský je ten nejlepší možný dědeček. Hlavní pár se vyvedl a Milan Lasica to jen dovršil. Bezpochyby jeden z nejlepších filmů devadesátých let. Nestárnoucí komedie. P.S: Jak to sakra skládá ty lehátka? :)) ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vynikající, možná životní, příležitost pro několik zúčastněných. Jedním z nich je samotný režisér, který může tento film považovat za vrchol své režijní dráhy. Poté samozřejmě herci. Lucie Zedníčková zde dostala skvělou příležitost, kterou jí naposledy poskytl Tomáš Vorel ve filmu Kouř , také dvojice matka a syn - Jana Synková a Petr Vacek - kteří se v porevoluční kinematografii prezentovali zcela jinak než zde, a hlavně skladatel a příležitostný herec Miroslav Kořínek, zde má asi nejdelší text v celé své herecké kariéře. I určité nedocenění talentu skvělé herečky Jitky Molavcové, zde má svou lehce kompenzační a naprosto vynikající pasáž, ve které herečka prokazuje výbornou komediální polohu v několika vteřinách. Havelka a ostatní jsou ostřílenými herci, kteří mně přesvědčili i v jiných snímcích a Oldřich Vízner si svojí roli nepochybně a viditelně užil. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak je filmový (či ten televizní) Saturnin věrný či nevěrný knižní předloze, ale jako divák se u něj už od dětství koušu nudou. Dnes, ve sváteční den, jsem mu dal asi třetí šanci a opět jsem byl zklamán plytkostí děje i filmařským zpracováním (ty šedo-bílé, takřka snové filtry, jsou utrpení). Hlavní postava je mi navíc nesympatická, čímž však nijak nesnižuji herecké umění pana Víznera, který mě v jiných filmech baví. Vyzdvihl bych Ondřeje Havelku a mistra Lipského, jinak bohužel není moc co chválit. Jeden z nejnudnějších českých snímků napříč časem, se kterým jsem se dnes asi sešel naposledy. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

To je ale blázinec...:-( - - - Tak hrozně upocená, vizuálně cosi jaksi přetáhnutá televizní inscenace, každopádně však naprosto nezvládnutá adaptace vcelku šarmantního a inteligentního humoristického románu. Laciné, otravné a tak strašně dlouhé. Neustále hýkající Synková, která už nepozná, co je ona sama a co konkrétní role a další - více či méně trapné figurky v podání "našich předních herců", to vše umocněno jejich významnými grimasami a deklamováním kostrbatých dialogů jako že na námět Jirotky... Mizerně napsané, trapně odepřehrávané, ledabyle natočené povrchní dílo, vydávané za komedii. Honoráře nepochybně stály za to. Větší legrace je tak zdejší hodnocení, to je opravdu k popukání, to je snad nějaká marketingová hra ne? Ale na druhou stranu chápu, že trubcům od televizních obrazovek (uvyknutým na novoprimní a čétévácké sračky) tahle ubohost připadá pomalu jak ňákej ten felíny alén, popřípadě ňákej fičák... No - věru toho pan Věrčák nafičit naštěstí nestačil, děsím se jen toho, jak s tím standardem současných velikánů českého filmu dopadne adaptace Hrabalova "Obsluhoval jsem anglického krále". To se na to snad raděj soudruzi umělci vyserte. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu Ondřej Havelka zmíní své civilní jméno. V lese na houbách pronese následující větu: „Například kolega Patočka od nás z banky jednou našel v listnatém lese Čirůvku havelku. (consuela1)
  • V celém Jirotkově románu jméno Saturninova (Oldřich Vízner) pána nezazní. Pro účely filmu však bylo použito jméno Jiří Oulický. Toto jméno není náhodné, jde o skutečného Jiřího Oulického, chovatele koní z Husince (u Prachatic), kterého Jiří Věrčák osobně znal. (Ollie235)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama