Reklama

Reklama

Tanec v temnotách

  • Dánsko Dancer in the Dark (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svérázné československé emigrantce Selmě Ježkové hrozí brzká slepota. Sama emigrovala do Spojených států 60. let, aby tu zajistila oční operaci synovi postiženému dědičnou chorobou. Přestože Selmu obklopují dobří lidé, zůstává ve svém údělu sama. Potíže překonává zejména díky vášni k muzikálům. Trierovský dokumentární způsob snímání pomocí ruční digitální kamery tvoří zvláštní a často diskutovaný kontrast k žánru melodramatu a muzikálu. Závěrečnému snímku Trierovy “trilogie zlatého srdce” dominuje islandská zpěvačky Björk, která se zde se svou výjimečnou rolí zcela identifikovala bez dalších ambicí na filmovou kariéru. Za svůj výkon si odvezla hereckou cenu z Cannes, kde byl film oceněn i cenu nejvyšší, Zlatou palmou. (Aerofilms)

(více)

Diskuze

volskevoko

volskevoko (hodnocení, recenze)

Nevíte, co se promítalo za "muzikál" na plátno, když byla Björk s Catherine Deneuve podruhé v kině?

Lazyt

Lazyt (hodnocení, recenze)

jeden z filmu, který už nikdy nechci vidět, bylo mi tak bjork líto

Lu.Tze

Lu.Tze (hodnocení, recenze)

devinsky: Ono ani nejde o to, jestli to mohla nebo nemohla zahrát líp. Ona to zahrála určitě přesně tak, jak to Lars chtěl. On už je holt takový... Že se ale na tuto obludku nedá při hraní dívat a o to méně ji poslouchat, to je prostě fakt. Dalo by se říci, že každý, komu se její výkon líbil, by měl navštívit odborníka, protože má patrně problémy s vlastní sexualitou... :-D Každopádně se tohle Trierovi nepovedlo. A díky za to, že se Björk rozhodla již dále nehyzdit filmová plátna. Kdyby se ještě rozhodla rezignovat na vydávání zvuků (zpěv se tomu říkat nedá), byl by svět zase o něco lepší místo k žití... :-)

na příspěvěk reagoval mchnk

devinski

devinski (hodnocení, recenze)

Dost dobře nechápu, jak někdo může napsat, že výkon Björk nebyl nic moc. Já osobně si !nedovedu! představit, jak by se to dalo zahrát líp. K tomu klasická výborná Trierovská režie a příběh mně nepřijde ani divný ani slabý, trochu neobvyklý a depresivní možná, ale to vůbec není na škodu. Díky bohu, že se netočí jen samé konvenční filmy se stokrát na několik způsobů omílaným námětem. Dostal mně hlavně konec. Nejdřívě jsem se mu bránil, ale po krátkém zamyšlení byla vlastně Selmina volba zcela logická a očekávaná. [SPOILER: No a úplně závěrečná zcéna - v jednu chvíli se Selmě hroutí celý svět a hned v následující chvíli, když je jí oznámeno, že je o jejího syna a jeho operaci postaráno, přichází naprosté smíření a srozumění se smrtí, vždyť o nic jiného jí přece celý její bídný život nešlo - to je něco.]

s-train

s-train (hodnocení, recenze)

karlosVIP: absurdní to je, to je fakt, ale né zas tak moc :) v čechách se hlavně nedočká trestu smrti

s-train

s-train (hodnocení, recenze)

já myslím, že život někdy takový být umí... je to silně depresivní, ale lidé někdy na deprese umírají i bez pomoci.... je krásné, že si uměla najít vášeň v hudbě a tanci, když měla šílenej život..... často to tak je i dnes, že nemůžeme věřit nikomu a cokoliv řekneme, může být použito proti nám..

Danafi

Danafi (hodnocení, recenze)

Film, který mě totálně zdeptal a pořád ho mám v hlavě ikdyž je to už dlouho. Lituji, že jsem koukala, umělecky asi v pořádku, ale příběh blbý a beze smyslu. Citové vydírání, to je to pravé hodnocení.

Quak

Quak (hodnocení, recenze)

Tak tenhle film jsem fakt nepochopila, bylo to podle me hodne spatny, vcetne Bjork, kterou mam jinak rada..Velke zklamani a uzas, jak se to nekomu muze libit....sorry. Moje prvni recenze :-)

Tremono

Tremono (hodnocení, recenze)

Bylo to depresivní a neskutečným způsobem mě to mučilo. Měl jsem pocit, že se mě snaží roztrhat na kousíčky (a ty pak házet do žhavýho oleje). Opravdu intenzivní emocionální zážitek. A to je na druhou stranu škoda, dívat se dvě a čtvrt hodiny na holku, jak si s tím svým smířeným úsměvem nechává zasazovat jednu křivdu za druhou proti zdravýmu rozumu a hlavně proti mojí vůli, jakožto diváka, to hraničí s vydíráním a No prostě jsem hrozně zdeptanej a ten film jen tak nezopakuju. Tohle je více méně pozitivní příspěvek ;) kdyby byl někdo na pochybách. 4*

CTOKOKOTOB

CTOKOKOTOB (hodnocení, recenze)

I ženy mají své dny. A tenhle se Selmě fakt nepoved. Když vás během jediného odpoledne stihnou vyhodit z práce, okrást o celoživotní úspory, syn vám umírá, soused vydírá, z bytu letíte a ještě vopruzuje ctitel-ucho, to by fakt vraždila i Matka Tereza. A na kom si zchladit žáhu lépe než na hnusném šovinistickém policejním praseti?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

smaž si spoiler, karlosi, nebo budeš mít taky absurdní proces (& doufám, že to bylo jen takové suché konstatování a né kritika filmu - protože to by potom znamenalo, žes Larse nepobral ... ale to se stává)

karlosVIP

karlosVIP (hodnocení, recenze)

Tanec v temnotách je jedním z nejmanipulativnějších filmů všech dob... hlavní hrdinka prohrává proces, který je tak absurdní, že by se nemohl uskutečnit snad ani v Čechách...

Honziq

Honziq (hodnocení, recenze)

Tak zase musím říci: "Bohužel, Larsi..." Poté, co jsem nenašel tu správnou "Vlnu", se mi nepodařilo udržet krok ani v "Tanci". I když je pravda, že osud slepnoucí Selmy mě oslovil přece jen více než "cáklá" Bess... To, co zabíjí Von Trierovy filmy, je jejich stopáž!

Vilda

Vilda (hodnocení, recenze)

No původně jsem se na ten film nechtěl ani dívat, Bjork taky není můj šálek čaje, ale když se mi už dostal pod ruky. Ze začátku mi vadilo třepání kamery i chování bjork, která mi připadala víc mentální než slepá. Ale pak se začal film rozjíždět. Uchvátila mě scéna, kde zpívá na tom vlaku. A pak mě hned uzemnila scéna vraždy. Opravdu silně. a pak už jsem sledoval jak přikovaný. Konec drsný a velice pravdivý. Nechal jsem dojet i celé titulky, abych to strávil. Pro mě za 5'>.

 (hodnocení, recenze)

Ach jo, na to se toho snad ani moc říct nedá. Hudba dokonalá, Björk mě naprosto vzala, děj neskutečně bolavý a chytlavý. Vždycky jsem se snažila hodnotit podle toho, jak film působil na mě a ne jak na ostatní... Stála jsem pak v koupelně dlouho po půlnoci a brečela - poprvé v životě. Je to dost na to, abych tento film mohla ohodnotit jako jeden z nejlepších, co jsem kdy viděla?

Jokerka

Jokerka (hodnocení, recenze)

Bjork me jako herecka naprosto nadchla...byla tak prirozena ze se chvilema zdalo ze to zije a je to jeji pribeh. Trochu mi na zacatku vadila roztresena kamera ale pozdeji to do celeho filmu pekne zapadlo protoze jak jinak vyjadrit ponurou a depresivne nejistou atmosferu, ktera je timdle filmem prodchnuta. Mimoto hudebni cisla jsou zajimave komponovana. Uchvatil me napad ve strojovne v tracku Cvalda. Proste narez.

stanod

stanod (hodnocení, recenze)

Preco? A preco nie? ;o) Samozrejme kazdy ma svoj nazor a kazdy uprednostnuje ine filmy, mne sa nepacia nerealisticky pozitivne filmy, kedy nasadenie a hrdinstvo Americkeho cloveka zachrani ludstvo zo zdanlivo bezvychodiskovej katastrofy, je mi z takych filmov zle a pritom ludia na ne v diskusiach i na tomto webe nedaju dopustit. Zivot ale nie je rozpravka kde vzdy dobro vitazi nad zlom...

karlosVIP

karlosVIP (hodnocení, recenze)

Nechápu smysl filmu... Proč tolik beznaděje? Takového absurdního zoufalství? Myslím, že Lars von Trier nechtěl své hrdince dát ani malou šanci.. není to perverzní? Řemeslně odvedená práce, skvělá hudba, která by rozrušila i pokerového hráče.. ale stále zbývá otázka Proč? Opravdu je umění koupat diváka 2,5 hodiny v depresi?

stanod

stanod (hodnocení, recenze)

No pozeram, dost velky rozstrel v hodnoteniach - od odpadu az po 5*
Nie je to americky film (i ked pozeram, ze to nie je celkom pravda) a nekonci sa to happy-end-om - to moze byt pre niektorych divakov problem.
Na mna ten film posobil dost silne, pri vrcholeni konfliktu sa mi takpovediac otvaral nozik vo vrecku, mal som chut vstupit na platno a zasiahnut...
Hudbu vacsinou pri filmoch prilis nevnimam, ale tu sa to nedalo, bola prilis spojena s dejom; a tiez sa jej neda nic vytknut...

Reklama

Reklama