Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podle stejnojmenné knihy Harryho Mulische (česky: Atentát, anglicky: The Assault) vypráví příběh dvanáctiletého Antona Steenwijka. Před domem jeho sousedů byl na konci druhé světové války zastřelen kolaborant Fake Ploeg a ti jeho tělo přesunuli před dům Steenwijkových. Antonovi rodiče a bratr jsou bez důkazů zavražděni Němci a Anton je poslán k tetě a strýci do Amsterdamu. Během povstání v roce 1956 potká syna zastřeleného člena NSB Ploega. Anton není s tragickou událostí ze svého dětství vyrovnaný, často na ni vzpomíná a snaží se přijít na to, co se vlastně stalo a proč byla jeho nevinná rodina zavražděna. V roce 1983 se vrací na místo, kde s rodiči bydlel a setkává se se svou sousedkou a nizozemským odbojářem, který zastřelil Ploega. Konečně se dozvídá odpovědi na své otázky. (Kimy)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Dům Antona Steenwijka (Derek de Lint) použitý ve filmu se nachází na adrese Scheltemakade 14 v Haarlemu na řece Spaarne. Pouliční scény se natáčely na Verlengde Talmalaan v Soestu. Na místě současného domu č. 21 byl tehdy postaven kulisový dům. (classic)
  • Profesor teologie a kazatel Okke Jager hraje ve filmu malou roli. Můžeme ho vidět jako kazatele, který vede bohoslužbu za zesnulého odbojáře. (classic)
  • Na Mezinárodním filmovém festivalu v Seattlu v roce 1986 získal Fons Rademakers cenu Golden Space Needle Award v kategoriích nejlepší režie a nejlepší film. (classic)
  • Na holandském filmovém festivalu v roce 1986 získal John Kraaijkamp sr. (Cor Takes) ocenění Zlaté tele za nejlepší mužský herecký výkon. (classic)
  • Německé represe po útoku na Falešného Krista upravil také Harry Mulisch. Dne 26. října 1944 došlo k německým represáliím na Westergrachtu. Ve veřejné zahradě u katedrály Bavo na Westergrachtu bylo kulometnými salvami zastřeleno deset mužů. Kolemjdoucí se museli dívat. Těchto deset mužů pocházelo z amsterodamské vazební věznice na Weteringschans. Nebyli však mezi nimi, jak naznačuje kniha a film, rodinní příslušníci z domů na Westergrachtu, kde k útoku došlo. Rozhodně mezi nimi nebyly žádné ženy. Čtyři domy na rohu Leidsezijstraat-Westergracht však museli jejich obyvatelé během tři čtvrtě hodiny skutečně evakuovat a poté se ocitly v plamenech. Obyvatelé si s sebou nemohli vzít o moc víc než nějaké oblečení, které narychlo popadli z věšáku. Mulisch naznačuje, že Němci popravili rodinu z domu, kde k útoku došlo. To však není historicky podložené. (classic)
  • W.M. Raguta nenávidělo podzemí kvůli jeho fanatickému lovu odbojářů. Dne 21. června 1944 byl Ragut zastřelen z kola Hannie Schaftem a Janem Bonekampem. Bonekamp byl při útoku vážně zraněn a později na následky zranění zemřel. Tento útok je možné vidět ve filmu Het meisje met het rode haar (1981) podle stejnojmenné knihy Theuna de Vriese. Mulisch oba útoky zkombinoval a poté vyměnil dvě postavy. Po útoku v Zaandamu nebyl zatčen Hannie Schaft, ale těžce zraněný Bonekamp. Mulisch ve filmu i v knize naznačuje, že odbojář podobný Hanniemu Schaftovi byl zraněn, zatčen a později zabit a že odbojář podobný Bonekampovi válku přežil. Ve skutečnosti byl Hannie Schaft později také zatčen a zastřelen. Předpokládá se, že přeživší odbojář, který byl předlohou pro Cor Takes, byl Truus Oversteegen, přítel Hannie Schaft, který spolu s ní spáchal několik útoků. (classic)
  • Ve skutečnosti nejprve došlo k likvidaci Falešného Krista, nizozemského policisty, který pracoval u policie v Haarlemu a byl členem NSB. Falešný Krist „propůjčil“ své křestní jméno Falešnému Ploegovi z knihy a filmu. Jako člen Sicherheitsdienstu se Krist podílel na pátrání po Židech, ukrývajících se osobách a odbojářích. Jeho oběti byly mučeny, deportovány a později zavražděny nebo zastřeleny. Dne 25. října 1944 byl zastřelen členy haarlemské odbojové skupiny (policejní úderné komando). Přestože odbojářka Hannie Schaft měla rovněž v úmyslu Krista zabít, ona (ani členové její odbojové skupiny) se na tomto útoku nepodílela. Harry Mulisch to však naznačuje. Způsob, jakým je Ploeg likvidován, mužem a ženou na kole, připomíná jiný útok: likvidaci policejního velitele v Zaandamu W. M. Raguta. (classic)
  • Útok ve filmu (a v knize Harryho Mulische) není založen na konkrétní události. Mulisch spojil do jednoho příběhu několik útoků odboje na nizozemské zrádce během druhé světové války. (classic)
  • Film byl úspěšný v nizozemských kinech (310 665 návštěvníků) i v dalších zemích. (classic)

Reklama

Reklama