Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Prosím on je komunista! '' ----- Film se odehrává v květnu roku 1968 a z Prahy zachvácené jen o něco méně brutální formou komunistické diktatury tedy jak se tehdy říkalo - ,,socialismem s lidskou tváří'' se kontrarevoluce šíří jako mor i na venkov a zachvacuje JZD či družstva vinařů. Nejinak je timu i v tomto filmu. Obcí si to se skautským oddílem štráduje místí farář, emigranti se vracejí na rodnou hroudu nikoliv ze stesku po domovině ale se záměrem šmelit a sama situace v družstvu není jednoduchá. Leckdo si začíná vzpoomínat na to co se dělo v roce 48 a při takzvané kolektivizaci a nejeden soudruh je nucen uznat, že ne vše se asi mělo dít tak jak se stalo... Stejně jako v jiných normalizačních filmech s tímto obsahem týkajících se bezprostředně roku 1968 i zde máme jádro dobrých komunistů, kteří se ocitají pod tlakem nové doby a kritiky. Chudák Menšík tu zahučel do opravdu nepěkné role, byť ji hrál s přehledem sobě vlastním. Turzonovou dabovala Švormová a já měl chvilkami pocit, že koukám na Angeliku! Naštěstí dobro a řád (tedy komunisté) zvítězí nad revolucionáři a kraj se tak může topit další léta ve sračkách... To vše podbarvuje hudba Karla Svobody, která některými podkresy hodně připomínala Včelku máju ! (pochopitelně nemyslím úvodní píseň!). Herecké obsazení bylo vynikající ovšem, scénář naprosto debilní. Macourek s Vorlíčkem asi museli prokázat loajalitu s režim znovu pevně třímajícím otěže nad vším živým v ČSSR... Rozhodně ale stojí za vidění jako studijní látka z éry normalizačních filmů, kdy nám soudruzi vysvětlovali v kinech jak na události nahlížet a posléze i co si myslet. Jedna sazenice burgundského! * PS: Ve filmu jsou zajímavé dva momenty. Menšík při diskusi s vinaři na schůzi uznává, že budou mít peníze a budou se v nich válet. Žádný další argument ale nemá. Vždyť i družstvům šlo o zisky, takže opravdu nechápu! A další zajímavostí je postava faráře ztvárněná Jiřím Lírem. To byl herec malých rolí (o to ale geniálněji podaných!). Nejčastěji na něj narážíme jako na sluhu, úředníka, číšníka atd... Tohle je asi jeden z mála filmů, kde mu byl dán opravdu široký prostor. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Socialistickou ideologií až neúměrně přehlcený film. Tak by se dal jednou větou popsat tenhle snímek. Herecké obsazení i výkony jsou sice solidní. Ovšem příběh trpí tím, jak se pod šablonou ideologie každou chvíli klišoidně vykreslují dílčí postavy. Ty se dají rozdělit do dvou táborů, které film divákovi předkládá: na skupinu "poctivých" svazáků a "kapitalismem načichlých" lumpů (toužících jen po svém prospěchu). Podle toho se dá taky předem odhadnout, jak se kdo bude v příběhu chovat. Není proto ani těžké si domyslet, jak vše nakonec dopadne. Tím spíš mě mrzí, že je pod něčím takovým podepsaný Vorlíček (režisér, jaký přispěl dnes již legenedárními snímky). Kdyby propaganda byla o něco tvrdší (jako ve filmu Zítra se bude tančit všude), dal bych odpad. Takhle jsem přeci jen mírnější (i vzhledem k tomu, že se jedná o Vorlíčka a herecké výkony tu jsou docela dobré), ale nadšený rozhodně nejsem (vzhledem k výše řečenému). 2/5. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Moc dlouho sem tuhle trilogii sháněl až se podařilo a musím popravdě říct,sem trošku zklamaný!!!Čekal sem že se děj bude točit kolem práce ve vinohradech,zpracování hroznů výroba vína atd.A néé že se budou místní vychcaní vinaři předhánět kdo výhodněji prodá víno za kopečky,pokud možno i s dcerkou.Ale i za takové filmy budme rádi. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Na komunistickou propagandu zábavný film, což by člověk od týmu Vorlíček-Macourek a spolčených herců očekával. Pánové dostali za úkol spáchat komunistické dílko, aby mohli dál točit svoje šílené komedie a zvládli to na oboje strany. Opatrně napsaný chytrý scénář, který se musel vypořádat s čerstvou pamětí občanů na rok 1968 spojený s hereckými elitami a atraktivním prostředím zabral u diváků výborně a vznikla ještě dvě pokračování. Zábavná společnost chamtivých Čecháčků, vyčuraných emigrantů a ujetých vesnických figurek se řadí mezi vydařená politická dílka (např. Major Zeman) na které se rádi podíváte, zasmějete se propagandě, ale užijete si dobré filmařiny Za speciální zmínku určitě stojí Janžurová ve své vedlejší roli suverénně hláškující celým filmem. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jako politické školení mužstva už to nefunguje a to, co zůstalo, je překvapivě snesitelná pohodovka. Černobílé charaktery jsou až pohádkově jednoduché, ideologické žvásty se dají poměrně snadno odfiltrovat a ignorovat, těch pár trapných okamžiků přehlédnout a zbytek je taková nenáročná nostalgická dobová zábava o vínu, venkovské idylce, dobrých lidech, o malých neškodných podvodnících a šizuňcích. Místy je to ve své podstatě dokonce překvapivě aktuální, protože lidé se nemění. Jen rekvizity a slovník. Herecké výkony většinou příjemné, Menšík, který se i s takovou roli dokázal popasovat se ctí, je skvělý a jako poctivý vášnivý vinař nezapomenutelný. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po třiceti letech lze v českém filmu zahlédnout organizaci skaut (Junák). Ta obnovila činnost na jaře roku 1968, aby koncem roku 1970 byla znovu zakázána. (sator)
  • Když se chystají Houkal (Čestmír Řanda st.) a Kvasnička starší (Zdeněk Kryzánek) pronásledovat Kvasničku mladšího (Rudolf Jelínek), vezoucího Jožku Hrdličku (Jiří Vala) do Brna, vyjíždí Kvasnička z garáže se Škodou 1000 MB, která má starší okrasné kryty v zadních blatnících a zadní okno staršího typu, zasahující do zadního sloupku. Když pak vylézá ze Škodovky před hospodou, je vidět, že auto má novější kryty sání vzduchu v zadních blatnících (mřížku) a zadní sloupek není vykousnutý. Zadní okno je po stranách rovné. Stejně tak je předek Škody úplně jiný (plastová lišta), než při výjezdu z garáže. Jedná se o zcela jiný vůz, zřejmě o Škodu 1100 MB, i když při výjezdu z garáže šlo o Škodu 1000 MB. (pjotri)
  • Když Michal Janák (Vladimír Menšík) ukazuje Hrdličkovi (Jiří Vala) areál JZD a vzpomínají na mládí, potkají soudruha Kvasničku (Zdeněk Kryzánek). Tento vítá Hrdličku slovy: „Jožane, kde se tady bereš!“ Ve zbývající části filmu mu však vyká. (pjotri)

Reklama

Reklama