Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kraus Rousek, to je kousek! Na svou dobu určitě nápaditá fantasy, ale nemohu říct, že bych z ní byl osobně nějak dvakrát odvázaný. Nicméně, zjevná inspirace pro paní Rowlingovou, která sice v době vzniku Vorlíčkova filmu ještě ani neuměla držet tužku, či šekovou knížku, ale třeba jí ten nápad s čarodějnickou školou už tehdy utkvěl v hlavě a i kdyby ne, tak po scéně z psychiatrie určitě začala osnovat svůj budoucí protest proti stavu českých léčeben (klecová lůžka). Ve srovnání se Saxanou je však nepopíratelným faktem, že Hrnčířovic Harry nemá tak hezké nohy a dlouhé… předloktí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších moderních pohádek - a možná vůbec nejlepší - na jejíž pokračování bych raději zapomenul. Skvělý fantasy příběh, který kombinuje tradiční pohádkové postavy v jednom světě - ano, spojitost s "Arabelou" se dá trochu tušit - a navíc jsou zde samí skvělí herci. Neskutečně dobrý výběr pro jednotlivé role, je v podstatě jedno, jakou si vyberete. Navíc je zde ten nádherný soundtrack. Titulní píseň si sem tam zpívám, protože je prostě nakažlivá. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná pohádková komedie o mladé čarodejnici Saxaně (mladicky půvabná Petra Černocká), kterou už nebaví její pohádkový svět a rozhodne se utéci do světa lidí. Zde poznává nové věci a to se jí tak zalíbí, že se rozhodne zůstat a tak začíná boj s časem, aby mohla v tom lidském setrvati napořád. I když původně utekla pro nechuť k učení ve škole a v tom si zřejmě moc nepomohla. Pomáhá jí mladý žák Honza Bláha (Jan Hrušínský), který se do ní zakoukal. Samozřejmě nesmějí chybět naschválníčci, kteří jí chtějí jen využívat, v čele s Miky Rouskem (výborný Jan Kraus). Za ním stojí další darebáci Adámek (Vlastimil Zavřel) a Bujnoch (Michal Hejný), ale ti všichni jsou nakonec po zásluze potrestáni. Další výborné postavy: školník v čarodějném světě a upír (Vladimír Menšík), který se také rozhodne zůstat ve světě lidí, ředitel školy (Zdeněk Dítě), ředitel čarodejnické školy (Josef Bláha) se čtyřma rukama, učitelka Pešková (Jana Drbohlavová), pacientka psychiatrie (vynikající Helena Růžičková), která si po příchodu Saxany konečně libuje, že je v pořádném blázinci a zřízenec zoologické zahrady (Lubomír Kostelka), který pravil: "U vás je po ránu tak veselo. Sem budu chodit častěji!". Zkrátka klasická pohodová pohádkově bláznivá komedie. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde byl Harry Potter, když Saxana Kudláčková byla u nás již dávno součástí zlatého fondu? I když v dívce na koštěti je školník hodný, ředitel naopak laskavostí neoplývá, zato profesor zmenšování ... Zmatená adeptka čarodějnictví, která je vyloženě nestudijní typ a rodinné zázemí taky nic moc, když má tatínka netopýra. Dneska by měli tvůrci asi tendenci z toho množství nápadů udělat těch fimů aspoň osm. Kolikrát to člověk musí vidět, aby mu hlášky typu: "Pan profesor Bajaja se dává poroučet a prosí, jestli byste mu na chvíli mohla půjčit Lexikon kouzel!" přestaly připadat vtipné? A paní Zázvorková má moc hezké králíky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Scéna, v níž Saxana (Petra Černocká) kouzlem prodlužuje svou ruku, se natáčela jednoduchým trikem. Na zemi ležel, dle slov režiséra, vždy jakýsi baleťák, který byl pečlivě schovaný tak, aby nebyl v záběru vidět. Ten svou ruku jen ladným pohybem natahoval před sebe po zemi. Petra Černocká měla za úkol v záběru dělat svou rukou jen takový pohyb, aby to vypadalo, že ruka na zemi opravdu patří k jejímu tělu. (Lynette)
  • Obrazy, které visí na zdi v psychiatrické léčebně v ordinaci u psychiatra (Jan Libíček), jsou od malíře Františka Tichého. (Idée_fixe)
  • Poté, co kluci přejíždějí ve Fiatu přes přejezd, se v levé dolní části obrazovky objeví stín mikrofonu, který po dialogu policistů zase zmizí. (Mr.Hudson)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama