Reklama

Reklama

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

  • angličtina The Magic Receiver (více)
Komedie / Rodinný / Fantasy
Česko, 2001, 94 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (253)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na přelomu tisíciletí se Mach se Šebestovou konečně dočkali hrané verze. Chopil se jí Václav Vorlíček tradičně s Milošem Macourkem a podle mě se jedná o jejich poslední koukatelný projekt. Tento hraný film je vyloženě dělaný už pro děti narozené v 90. letech. Je to o hodně modernější než samotné kreslené Večerníčky. Jsou tu mobily, kamery, reklamy, kšiltovky s týmy NHL atd. I kvůli tomu, dnes po dvaceti letech, je z filmu cítit značné retro. Co se týče příběhu, tak je podle mě parádní. Macourek s Vorlíčkem jako by byli vizionáři, že do role hlavního padoucha zasadily Vítězslava Jandáka (pozdějšího politika ČSSD) a upřímně ta role mu naprosto sedla. Stejně jako dvojrole české ženské a královny Janžurové, Jonathán Lábusovi atd. No prostě všichni herci byli skvělí, a že těch slavných jmen se tu skutečně sešla spousta. Výlet do Číny byl taktéž zdařilým tahem. Čínská zeď do filmu vnesla jistý punc orientální originality. Pro děti i pro dospělé je to podle mě vtipná rodinná komedie, na kterou se dá dívat i dnes po 20 letech. [10485. hodnocení, 247. komentář, 30%, 556. nejhorší film] ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

K pláči. Na pěst. Bezmocný vztek. Večerníčkova noční můra. Jestli to viděl, musel si to házet. Sice si vůbec nedovedu představit dobrou "adaptaci" Macha a Šebestové, ale v tomto případě jde o zbytečné starosti. Srovnávat tuto trapnou tupou břečku s originálem naprosto nelze. Demence obsahová i zpracovatelská je zde do nebe volající. Porno. Lobotomie. Urážka. Loupežná vražda. Už název je zlověstný ("kouzelné sluchátko" místo utržené). Angllický titul "Max, Sally and Magic Phone" vhodně ilustruje nivelizaci charakteru původního díla (resp. jakéhokoli charakteru). Pokud jde o herce, nikdy nezapomenu na představitele Macha - ten klučina byl naprosto zoufalý, prostě jen prováděl úkony. Něco takového jsem před tím ani potom neviděl. Otřesný zážitek. (Marigold správně poukazuje na Cimrmanovo "oživlé dřevo" - bez nadsázky.) Ale nehaňme děti bez talentu. To režisér Vorlíček by se měl oběsit. A Macourek? Prznitel a vrah vlastních dětí. Nejvíc zamrzela účast Nárožného, který svým géniem kdysi dal život věčným žákům 3.B a spol. Pět hvězdiček ovšem dávám Oskarovu spásnému referátu. ()

Reklama

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Vorlíček se snažil udělat z úspěšného seriálu i úspěšný film, který by všichni obdivovali, ale místo toho po něm neštěkl ani pes. Nedivil bych se, kdyby po Vorlíčkovi za tento film hodili při Českém lvu botou, jelikož tohle je kravina, která nezná mezí. Opravdu. Mach a Šebestová se dostanou do reálu se svým sluchátkem, Jonatánem a kdoví čím ještě, aby druhým čmuchali za zadkem, nechali si ukrást sluchátko od gaunerů a mít gangsterské nápady svých spolužáků? A do toho ještě špetka toho "zdeňko-troško-kameňákovského" humoru?! Z toho vám nemůže vyjít nic jiného než odpad! Hrozní herci, hrozný scénář, hrozný děj. Děs, běs, odpor, hrůza, stupidita, konina, kravina... no, to by stačilo. Pan Vorlíček by si měl raději užívat stáří a kochat se svými díly, které opravdu za to stojí, nikoliv se vysilovat a hazardovat se zdravím svým i se zdravím televizních diváků. ()

Aeres odpad!

všechny recenze uživatele

Óda na "malou hrudku zeleného hnusu, již jsem objevil v podpaží jednoho letního jitra", od úvodních titulků až do konce... žumpa českého filmu konečně dosáhla troškovského dna... Kaviárové tousty porevoluční kinematografie. Bravo. Za peníze se v ČR podepíše každá "hvězda" i ke gastronomickému pornu tohoto typu. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Duo Macourek-Vorlíček predstavuje bezpochyby talentovaných rozprávačov, no tento film sa im vymkol z rúk. Neobsahuje totiž žiadne kúzlo, žiadnu atmosféru, ba dokonca ani jednu scénu, nad ktorou by sme sa vyložene pobavili, čo je z hľadiska ich predchádzajúcej filmografie veľkým prekvapením. Nemôžu sa ale na nič vyhovárať. Mali k dispozícií zaújimavý námet a ak vynechám detských predstaviteľov, ktorý pôsobia dosť neprirodzene, mali aj vynikajúcich hercov. Väčšina z nich však nepodáva taký výkon, na aký sme zvyknutí a jediný, kto vo mňe dokázal vyvolať ako taký úsmev, bol Jiří Lábus ako psík Jonatán. Deťom sa film asi bude páčiť, no pre nás ostatných predstavuje každá minúta jednu malú filmovú tragédiu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (17)

  • Chyba ve filmu: Když Ludvíka honí jeho otec kvůli sluchátku, v okně lze zahlédnout odraz kameramana. (topesto)
  • Ve filmu uvidíte na padesát triků. (HappySmile)

Reklama

Reklama