Reklama

Reklama

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

  • angličtina The Magic Receiver (více)
Komedie / Rodinný / Fantasy
Česko, 2001, 94 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (252)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na přelomu tisíciletí se Mach se Šebestovou konečně dočkali hrané verze. Chopil se jí Václav Vorlíček tradičně s Milošem Macourkem a podle mě se jedná o jejich poslední koukatelný projekt. Tento hraný film je vyloženě dělaný už pro děti narozené v 90. letech. Je to o hodně modernější než samotné kreslené Večerníčky. Jsou tu mobily, kamery, reklamy, kšiltovky s týmy NHL atd. I kvůli tomu, dnes po dvaceti letech, je z filmu cítit značné retro. Co se týče příběhu, tak je podle mě parádní. Macourek s Vorlíčkem jako by byli vizionáři, že do role hlavního padoucha zasadily Vítězslava Jandáka (pozdějšího politika ČSSD) a upřímně ta role mu naprosto sedla. Stejně jako dvojrole české ženské a královny Janžurové, Jonathán Lábusovi atd. No prostě všichni herci byli skvělí, a že těch slavných jmen se tu skutečně sešla spousta. Výlet do Číny byl taktéž zdařilým tahem. Čínská zeď do filmu vnesla jistý punc orientální originality. Pro děti i pro dospělé je to podle mě vtipná rodinná komedie, na kterou se dá dívat i dnes po 20 letech. [10485. hodnocení, 247. komentář, 30%, 556. nejhorší film] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Byla jsem ochotná pobrat výsledný tvar Saxány a Lexikonu kouzel, ale tohle v podobných produkčních sračkách nebylo, takže nevidím důvod cokoli tolerovat. Hraná verze oblíbeného Bornova seriálu nefunguje v žádném ohledu. Je tu miliarda herců, miliarda nápadů, které do sebe nezapadají a celek vypadá hůř, než kdyby šlo o raný porevoluční záchvat. Méně by bylo více. Stačilo skutečně málo a mohla to být pohodová rodinná podívaná. Škoda. ()

Reklama

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Vorlíček se snažil udělat z úspěšného seriálu i úspěšný film, který by všichni obdivovali, ale místo toho po něm neštěkl ani pes. Nedivil bych se, kdyby po Vorlíčkovi za tento film hodili při Českém lvu botou, jelikož tohle je kravina, která nezná mezí. Opravdu. Mach a Šebestová se dostanou do reálu se svým sluchátkem, Jonatánem a kdoví čím ještě, aby druhým čmuchali za zadkem, nechali si ukrást sluchátko od gaunerů a mít gangsterské nápady svých spolužáků? A do toho ještě špetka toho "zdeňko-troško-kameňákovského" humoru?! Z toho vám nemůže vyjít nic jiného než odpad! Hrozní herci, hrozný scénář, hrozný děj. Děs, běs, odpor, hrůza, stupidita, konina, kravina... no, to by stačilo. Pan Vorlíček by si měl raději užívat stáří a kochat se svými díly, které opravdu za to stojí, nikoliv se vysilovat a hazardovat se zdravím svým i se zdravím televizních diváků. ()

rakovnik odpad!

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že pan Vorlíček tak klesl, ale bohužel pokles svých kvalit už i potvrdil. Zábava na nule, hloupý scénář, příšerné "herecké" výkony dětí, celkový dojem, jako by byl film z počátku devadesátých let. Je mi líto hereckých legend, které asi netušily, jaký bude výsledek jejich snažení. Hraní Mach a Šebestová u mě propadli. Líbí se takové "umění" alespoň maličkým dětem? Edit 2019: Ano, našemu prckovi se to líbí, takže děkuji panu Vorlíčkovi alespoň za to. ()

Disk odpad!

všechny recenze uživatele

Jako teenagerovi se mi tento výtvor líbil. Po osmi letech však mohu zodpovědně prohlásit, že se Vorlíček s Macourkem na stará kolena dočista pomátli. Z filmu, který měl obrovský potenciál stát se klasikou, se vyklubal paskvil s nesympatickými dětmi a totálně se znemožňující starou hereckou gardou. Scénář je totálně šílený, režie neexistuje a "filmu" jako celku chybí nadhled. Humor je totiž určen pro nejmenší publikum, pro nás, kteří jsme vyrostli na večerníčkovské klasice, tu nic není. Velký problém navíc spatřuji v čínské koprodukci, která do do projektu vstoupila uprostřed realizace a na výsledku je to dost znát. A co ta zprzněná úvodní a závěrečná písnička?! Luboš Fišer se obrací v hrobě. Strašně dementní film, který dělá ostudu geniální předloze. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (17)

  • Film navštívilo 238 718 diváků a celkový výdělek činil 16 769 186 Kč. Statistika vydaná 1.11.2008. (Valsadora)
  • Ač se to možná nezdá, celý film byl sice natočen zvukem kontaktním, ale finální verze byla postsynchronovaná. Úryvky z verze se zvukem kontaktní byly užity pouze pro „Film o filmu“. (mnaucz)
  • Představitel hlavního hrdiny Robert Hájek je synem herečky Jarmily Švehlové, která ve filmu ztvárnila menší roli. (M.B)

Reklama

Reklama