Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětský dobrodružně špionážní film z časů, kdy radiotelefon byla vědecko-fantastická fikce. Pokus o příběh ve stylu "Emila a detektivů" - o klukovské partě, která odhalí síť zahraničních špionů a diverzantů, se příliš nevydařil. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty jo, co bych za to dal, kdyby dnes filmaři uměli natočit podobně zábavnou dětskou detektivku, kterou si užívají i dospělí. Pro ně je určeno pár hlášek včetně jeptišky, i když mě se nejvíce líbila hláška: „Celý dvůr je zatčen!“ Scénář taky odsýpá, poměrně logicky na sebe navazuje, peripetie se zde objevují v míře nemalé, děti hrají přirozeně, a hlavně vidíme dříve okraje Prahy, třeba Pankrác nebo Karlín, předtím, než zde proběhla nová výstavba. Hlavně těch dvorků a plácků je, myslím, velká škoda. A moc hezky vypadají ty ulice a bulváry, když na nich nestojí všude v několika řadách zaparkované hromady aut. Jen ta hudba mi do toho občas moc neseděla. No a závěr je z dnešního pohledu jedno velké dada, protože se dá říct - a to můj syn Honzík jistě rád ocení - že žánr found footage vynalezli Češi v roce 1959. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Celovečerní hraný film pro děti a mládež byl artikl svého času více než vyhledávaný. Nabízel vesměs sympatický pohled na události očima nejmladších, kteří stejně jako imaginární hrdinové na plátně toužili po opravdových dobrodružstvích. A přestože je příběh dvou chlapeckých part rámován dnes schematickým obsahem, zůstává navzdory času fascinující hrou, při které jde o lidský život. Kouzlo a půvab klukovských rvaček tak, jak je známe např. z foglarovských vyprávění, zanechává silnou stopu překvapivě ještě na přelomu padesátých a šedesátých let, a odsouvá tak trochu do pozadí pionýrskou příslušnost, tehdy prosazovanou i v soudobých filmech. Vedle pozoruhodných, takřka bezprostředních hereckých výkonů nejmladších protagonistů, mezi nimiž nalézáme mmj. teprve desetiletého Karla Smyczka, upoutává asi nejvíce diváckou pozornost čtveřice gangsterů hvězdného uskupení (Filipovský, Hrušínský, Kemr a Kopecký). V hereckém ansámblu dospělých je nutné ještě upozornit na jméno Jany Štěpánkové, která se tu objevuje v jedné ze svých prvních filmových rolí. Celkový obraz dotvářejí i dnes již zmizelé pražské lokality, skýtající neuvěřitelná zákulisí pro akční scény, jež snímek nabízí v poměrně hojném počtu. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Naivní a děsně šovinistické (už úvodní titulky - "Film pro kluky a holky", holky jsou zaškrtané; dialogy typu "Nebav se s ní, je to jenom holka", děvče se místo pomoci VB rozbrečí, naštěstí je ale schopné omlátit probouzejícímu se padouchovi botu o hlavu), ale na druhé straně strašně roztomilé... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice budovatelská éra 50. let již pomalu končila a přede dveřmi byla tzv. Nová vlna, vděčné téma o západních agentech operujících na československém území bylo stále v předním zájmu filmové tvorby. A protože taková agitka byla nezničitelná a cpala se do všeho, přirozeně nebyl vynechán ani dětský film. A tak vznikl dětský špionážní film, pro který byl scénář zpracován na základě knihy literárního autora Svatopluka Hrnčíře pod názvem 'Případ skončil v pátek'. Při dnešním pohledu samozřejmě děj značně naivní, ale pro dětského diváka vytvořený hodně jednoduše. Parta kluků náhodně najde něco jako rádiotelefon v podobě pudřenky a vlivem toho se dostanou do špionážního dobrodružství, ve kterém nechybí honičky, vyjednávání i ve finále přestřelka. A nakonec, v rámci ryze dětské fantazie proč ne. Dětských detektivek bylo natočeno už spousta, tak proč ne také špionážní. Je však na to třeba se dívat dětským okem a když si odmyslíme onu politickou agitku o západních agentech, není snímek zase až tak špatný. Dnes mají záběry pražských ulic dokonce i historickou hodnotu. Stačí daná místa porovnat s dneškem s tím, jak moc se od té doby změnila. Takže ryze dětské dobrodružství vlivem politické doby dnes poměrně směšný, ale po technické stránce zase dobře natočený. A co si budeme povídat, který kluk by nechtěl zažít něco podobného. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku téměř kultovní film pro kluky z obecné. Nyní jsem jej promítal holkám (3 a 8 let). Příjemná báze pro povídání a poučování, jak to bylo tehdy, a co to je to pudřenka a tabatěrka. Navíc milý František Filipovský jako šéf gangu čtyř (také samá velká esa!). Nezapomenutelné: "Peníze nebrat, zápisníky nečíst!", to byl výrok skutečného granda. ()

Zajímavosti (1)

  • Ještě před realizací filmu napsal podle námětu Svatopluk Hrnčíř knihu pro děti, která vyšla pod názvem "Případ skončil v pátek". (lausik)

Reklama

Reklama