Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (219)

fiLLthe3DD

všechny recenze uživatele

Snímek jsem rozkoukal, ale jelikož muzikály nemusím (čest výjimkám jako např. Aladin z roku 2019), tak jsem jej nedokoukal (a proto taky nehodnotím). Nad obsazením černošské herečky do role Ariel jsem se zpočátku sice také pozastavoval, ale nakonec jsem nad tím mávnul rukou, protože předlohy od Andersena se nikterak věrně nedržel ani původní Disneyho animák - navíc jde o fiktivní postavu, takže v čem je sakra problém? V tom, že na mořské dno nedopadají sluneční paprsky, tudíž se mořské víly nemají jak opálit? Nerad bych někomu kazil iluze, ale existence mořských panen (alespoň takových, jak je známe z filmů) doposud prokázána nebyla. Co se mně týče, tak Halle Bailey s kreslenou Ariel sdílí přinejmenším stejnou mimiku v obličeji - navíc je tahle herečka to nejlepší z celého filmu! Digitálním podmořským světem totiž snímek zrovna neoslní (ačkoli je CGI lepší než jak prezentovaly trailery). Pochválit ale mohu naháněčku se žralokem, která měla celkem grády a dále záchranu psa Maxe z hořící lodi, při této scéně mi málem i slzička ukápla. Jen ta muzikálová čísla mne nudila. Důvod, proč film komentuji je ten, že záplava zdejších rasistických komentářů (pardon, "recenzí") mně naprosto nas*ala. S černou Annou Boleynovou problém mám, ale to byla skutečná historická (a prokazatelně bílá) osobnost, nikoli fiktivní postava! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem film, který mě bude nudit, a ve výsledku jsem dostal fajn hranou pohádku, co celkem šlape. Nechci tvrdit, že je film nějaký zázrak, ale po těch trailerech jsem očekával větší peklo. Film má dva zásadní problémy. Je hodně dlouhý, a kdyby se půlhodina vystřihla, tak se nic nestane. A druhý problém je, že je to vizuálně hnusný - scény pod vodou a zvířata vypadají fakt hodně ošklivě a tvůrci by si za tohle zasloužili pár facek. Po herecké stránce je to dobré, má to hezkou atmosféru a některé scény fungují, tak jak mají, a scény na souši jsou moc pěkně natočené a jsou na nich vidět prachy a talent. Malá mořská víla je o dost lepší, než jsem čekal. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tvůrci film totálně zabili výběrem hlavní herečky pro roli Ariel. Ariel opravdu není černoška s dredama... K tomu navíc má ve filmu za ségry asiatku, bělošku a další, což je další přešlap. To už pak černoška jako královna a adoptivní matka prince bělocha je nejmenší problém. No každopádně na filmu se mi líbil akorát princ Eric v podání Jonaha Hauer-Kinga a mořský pták, který byl zábavný. Melissa McCarthy ani Javier Bardem mi do svých rolí neseděli. Co se týče děje filmu, tak nezpívané části byly fajn, ale téměř polovina filmu je dělána jako muzikál, a to mě moc nebavilo. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jinak velmi krásná herečka Halle Bailey představuje Ariel s přesvědčivou autentičností, zatímco Jonah Hauer-King jako Erik představuje něco jiného než typického macho prince. Odchod od tradičních představ o postavách vyzývá k zamyšlení nad stereotypy​​. Zkrácení o několik minut by tempu filmu určitě neuškodilo. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Ariel je morská víla, ktorá ignoruje rady svojho otca kráľa a vďaka tomu sa stále aj so svojimi priateľmi dostane do šlamastiky. Najväčšou je záchrana ľudského princa pred utopením. Ten na ňu ale nedokáže zabudnúť a tak sa ich osudy musia znova prepliesť. Herecké obsadenie: Disney si s Halle Bailey odškrtol kolónku rasová diverzita čo je v rámci dnešnej doby v poriadku ale preboha, to nemáme ozaj krajšie herečky tmavej pleti? Veď Ariel bola nádherná a jediný pohľad na ňu stačil aby sa princ zamiloval. No nič pome k pozitívam čo je určite obsadenie Javiera Bardema, ten si to užíval. Aj keď po vynorení z vody vypadal ako bezďák tak jeho výkon bol mega. Prevedenie: Tak v prvom rade musím povedať, že sa mi nepáčila ani kreslená predloha ale deti ma donútili si pustiť túto filmovú. Celý príbeh je nuda a klišé. Pozitívom je krásny podmorský svet a extrémne vtipný Sebastian, ak by bol príbeh iba z jeho pohľadu dám plné hodnotenie. Mínusmi sú obsadenie (čierna kráľovná ktorá by v tom čase maximálne zbierala bavlnu), hudba (absolútne nechytľavá čo sa na disney vôbec nepodobá), zápletka (finálne prepichnutie chobotnice loďou bolo trápne). Pocity: Zostal som sklamaný, znudený a jediný kto sa mi staral o zábavu počas celého príbehu bol Sebastian s jeho kamošmi. Ak by tam oni neboli asi by som išiel do odpadu! Pridaná hodnota: Nechytľavá zhudobnená diseyovka bez príbehu a so zlým obsadením hlavnej hrdinky. 27% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Tento film obsahuje venovanie zosnulému Howardovi Ashmanovi, ktorý koprodukoval a je spoluautorom piesní z pôvodného animovaného filmu. Do scenára filmu prispel aj niektorými kľúčovými scénami, vrátane Sebastianovho rozhodnutia pomôcť Ariel získať princovo srdce. Toto je po Kráske a zviera (1991) druhý film od Disneyho, ktorý je venovaný Ashmanovi. (Arsenal83)
  • Na tvorbě vizuálních efektů se podílela studia ILM, Moving Picture Company, Weta FX a Framestore. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama