Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (219)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem film, který mě bude nudit, a ve výsledku jsem dostal fajn hranou pohádku, co celkem šlape. Nechci tvrdit, že je film nějaký zázrak, ale po těch trailerech jsem očekával větší peklo. Film má dva zásadní problémy. Je hodně dlouhý, a kdyby se půlhodina vystřihla, tak se nic nestane. A druhý problém je, že je to vizuálně hnusný - scény pod vodou a zvířata vypadají fakt hodně ošklivě a tvůrci by si za tohle zasloužili pár facek. Po herecké stránce je to dobré, má to hezkou atmosféru a některé scény fungují, tak jak mají, a scény na souši jsou moc pěkně natočené a jsou na nich vidět prachy a talent. Malá mořská víla je o dost lepší, než jsem čekal. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se Disney u hraných předělávek většinou nesnaží pojmout známou látku odlišně a spokojí se prakticky s obyčejnou kopií. Proto u jeho live-action remaků vítám každou, byť pouze dílčí, změnu. Malá mořská víla jich naštěstí pár nabízí. Přidává například několik povedených písní k už tak kvalitnímu původnímu soundtracku. Ariel s Erikem spolu stráví podstatně více času, díky čemuž jejich vztah působí uvěřitelněji než v originále. I závěr je o něco emotivnější, ale zase ne o tolik, jak zřejmě tvůrci doufali. Sází totiž na příběhovou rovinu, která napříč snímkem působí dost nuceně. Najdou se i další drobnosti, ale vzhledem k tomu, že stopáž nabobtnala o nějakých 45 minut, je toho málo a rozhodně se nedá říct, že by novinka překonala animák z konce 80. let – spíše ho v několika ohledech dokáže pěkně doplnit. CGI je zdařilé, ačkoliv pasáže pod vodou bez světla nevypadají nejlépe a atmosféra celkově nepůsobí ani zdaleka tak kouzelně kvůli nevýrazné paletě barev. Herecké, potažmo hlasové, obsazení se povedlo a kromě trochu otravné Awkwafiny jsem s nikým neměl problém. Halle Bailey to bude mít u značné části publika těžké, její Ariel je nicméně výborná, a to jak po stránce zpěvu, tak herectví (především na souši jí role fakt sedla). Nová Malá mořská víla je nakonec lepší než jsem čekal, na druhou stranu však není více než pouhou alternativou ke slavnému animáku. Alternativou, která mě ale nijak neurazila a rozhodně má něco do sebe. 6/10 ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Největší kontroverze na hrané verzi Malé mořské víly není Halle Bailey, ale Rob Marshall. Nerozumím tomu, kdo v Hollywoodu mu pořád přihrává tyhle příležitosti. Alespoň je tahle podívaná  poměrně neškodná a snesitelná. I když to finále? Disney, už se vykašli na gigantický CGI lidi, nepůsobí to dobře. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jinak velmi krásná herečka Halle Bailey představuje Ariel s přesvědčivou autentičností, zatímco Jonah Hauer-King jako Erik představuje něco jiného než typického macho prince. Odchod od tradičních představ o postavách vyzývá k zamyšlení nad stereotypy​​. Zkrácení o několik minut by tempu filmu určitě neuškodilo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Vyrůstala jsem na všech dostupných animovaných pohádkách a příběh Ariely jsem měla nakoukaný z filmu, seriálu, doma jsme poctivě sbírali hvězdičky z Aquily, abych měla batůžek, penál, lahev na kolo a další vymoženosti. S červenovlasou mořskou princeznou jsem měla loni narozeninový dort (jojo, i ve svém věku). Takže jsem pochopitelně nemohla zkousnout obsazení afroamerické herečky Halle Bailey, které bůhvíproč v této ikonické roli nechali dredovitý spletenec s hnědým odstínem trochu do zrzava. Každý plakát, každá upoutávka mě rozčilovala. Jenže pak přišel manžel domů z novinářské projekce, začal mi vyprávět, jak se mu líbila dokonce i verze s českým dabingem, a bylo rozhodnuto. Hned jak jsem uslyšela první tóny původních melodií legendárního Alana Menkena, měla mě nová verze v hrsti. U každé známé písničky jsem si podupávala nohama, a když jsem se po skončení projekce míjela s prozpěvující holčičkou, měla jsem chuť zpívat taky. S titulní představitelkou a jejím vzhledem mám nadále problém, ale mile mě překvapil sympatický princ Erik, výborná Uršula v podání Melissy McCarthy a majestátní Javier Bardem jako král Triton. Pochválit opravdu musím i vynikající český dabing v čele s Janem Dolanským jako hlasem kraba Sebastiana. Takže jsem se na dvě hodiny stala zase malou holčičkou a bylo to moc hezké. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • V auguste 2018 bola údajne hlavná rola ponúknutá Zendayi, ale nakoniec ona sama povedala, že to boli len také "fámy". (Arsenal83)
  • Hlavní natáčení započalo 30. ledna 2021 a skončilo 11. července téhož roku. Točilo se zejména v Pinewood Studios v Anglii. Dále se filmovalo v Londýně nebo na italském ostrově Sardinie. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama