Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli jako šelmy, které neznají slitování... Nevada, 1885. Kovbojové Gil Carter a Art Croft společně přijíždějí do malého města právě v okamžiku, kdy obyvatele vzruší zpráva, že někdo zabil farmáře Larryho Kinkaida a ukradl jeho dobytek. Protože šerif není přítomen, rozhodnou se někteří muži, že zákon vezmou do svých rukou. Jsou přitom přesvědčeni, že pachatelé činu nepatří mezi zdejší osadníky. Do čela skupiny pátrající v okolí po vrazích, se postaví bývalý vůdce jižanské armády, major Tetley, který nehodlá mít s nikým žádné slitování. K nim se nakonec připojují také Gil a Art, přestože mají odlišný názor… Příběh zpochybňující právo na lynčování plný emocí a násilí neopakovatelným způsobem natočil režisér William A. Wellman (Zrodila se hvězda, Žluté nebe). Jeho western je dodnes považován za mistrovské dílo, děj je doslova nabitý akcí, přitom nenabízí idylický pohled, zdůrazňuje morální otázky a odlišnost názorů jednotlivých postav. V uchopení tématu i jeho zpracování předběhl dobu, kdy vznikl. Velkou zásluhu na jeho působivosti a dynamičnosti nesporně má také legendární kameraman Arthur C. Miller. Postavu čestně a morálně uvažujícího Gila hraje Henry Fonda, Anthony Quinn ztvárnil roli nezkrotného Mexičana Juana Martíneze a Dana Andrews vytvořil nezapomenutelnou úlohu Donalda Martina. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

genetique 

všechny recenze uživatele

Rýchle, možno občas trošku strohé, ale zato určite účinné a skvelo zahraté. A preto úplne chápem umiestnenie na IMDb, nechápem naše nízke hodnotenia ako aj snahu o modernizovanie v téme - spravodlivosť do vlastných rúk - napríklad 'The Playaz Court'. Film za kratučký čas dokáže vypovedať mnoho a keď to berie niekto ako western, nečudujem sa sklamaniu. 85%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

LEGENDARY MASTERPIECE PSYCHOLOGICAL WESTERN,ktorý ma tak zrazil svojim pojatím k zemi,ako by som vypil hektolitre alkoholu o jednom chlapíkovi Larrym Kinkaidovi,ktorého považujú za mŕtveho kvôli tomu,že ho mali tohoto farmára zabiť a okradnúť mu dobytok...A títo dementi si absolútne nič neoveria... A tak po tejto správe sa veľa miestnych mužov rozhodne vziať zákon do vlastných rúk,a pritom si neuvedomujú,čo činia... Pánečku na to,že toto extra dielo od Williama Wellmana trvá len 75 minút udejú sa tu také extrémne udalosti,že na konci snímku som si pripadal ako obarený čajom... K tejto nemilej hnusnej po krvi bažiacej bande sa pridáva aj HENRY FONDA ako kovboj Gil Carter spolu s parťákom,ktorí budú účastníci INCIDENTU v tzv.procese s tromi „obvinenými”s tejto vraždy... Tí obvinení sú DANA ANDREWS a ANTHONY QUINN,pričom Juan je až moc pokojný,čo sa deje a Donald Martin má nervy v kýbli...Ďalej,t.j hrdlorezi: Títo ľudia mali kamenné srdce,našla sa skupina siedmych z nich,klasika medzi nimi Henry,ktorí s touto fraškou chceli niečo urobiť,ale nedalo sa,len sa prizerali a potom na konci čítal dopis,ktorý napísal Donald na rozlúčku... KAMERA ARTHURA C.MILLERA čoraz viac zdôrazňuje,čomu sa už nedá predísť.Dusná atmosféra ako HROM!!! Chceli sa klasicky riadiť tým,čo káže Zákon a Poriadok,len akosi pozabudli na jeho hlavnú podstatu:„Nebrať ho do vlastných rúk,ale poskytnúť im právo sa obhajovať,kde do popredia sa vkráda slepá spravodlivosť,násilie,lynčovanie,emócie...” Jeden z najlepších filmov,aké som za posledné mesiace videl... ()

Reklama

Barak 

všechny recenze uživatele

Jsou ti tři chlapi vinní nebo nevinní.. já myslím, že je to jedno, dneska někoho oběsíme a kašlem přitom na zákony - takhle nějak by se dal shrnout tento film. Označení "western" je spíš jen jako taková "kulisa", protože tohle je jedno velké "drama" (kromě úvodních desítek minut). Někdo je zabit a banda chlapů, kteří si hrajou na drsňáky, bere zákon do svých rukou a chystá se dopadnout viníky. Náhodou narazí na tři muže, které obviní a ti se nemají jak bránit - tady to teprve začíná. Jsou bezmocní, nemají právo na spravedlivý soud, důkazy jsou nepřesvědčivé, ale čím dál více situace nasvědčuje tomu, že jsou opravdu do zločinu zapleteni - vycházejí na povrch nové "poznatky" a oni už nejsou těmi, kterými se na první pohled zdáli býti. Atmosféra tomu nechybí, délka je naprsto ideální (krátké, nenudící, zbytečně neprotahované) a.. dopis je sice pěkný, ale líp by udělali, kdyby o něm jen mluvili.... 7/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

V době vzniku myšlenkově možná hodně progresivní, v současnosti ovšem neuvěřitelně průhledný film. Jedna velká teze, kterou jakmile prokouknete (což musí snadno zvládnout každý alespoň trochu bystrý divák), budete se do konce už jen nudit. Popřípadě (naivně a zbytečně) doufat, že v závěru dojde na nějakou překvapivou a sofistikovanou pointu. V takovém případě budete zklamáni a otráveni ještě o dost víc... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Poměrně krátký, přesto velmi výmluvný a emocionálně silný portrét americké touhy po lynčování, hledání obětních beránků a promítání vlastní zkaženosti do jiných lidí. Tedy snímek stejně aktuální dnes jako před těmi osmdesáti lety. A Henry Fonda je zde v netradičně odtažité, o to však ve finále působivější roli. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (17)

  • Toto byl poslední film, který byl nominován na nejlepší film roku, ale žádnou jinou nominaci nedostal. (Kulmon)
  • Když Juan Martinez (Anthony Quinn) hodí nůž, který dopadne těsně vedle Farnleyho (Marc Lawrence) nohy, je vidět tenký drát připojený ke konci nože, což naznačuje, že scéna byla natáčena s nožem trhnutým dozadu. Poté byl film přehrán obráceně. (Marek06)

Reklama

Reklama