Reklama

Reklama

Boris Karloff ztělesnil nejproslulejší monstrum filmové historie ve snímku, kteří mnozí považují za bezkonkurenčně nejlepší horor všech dob. Dr. Frankenstein (Colin Clive) je odhodlán vzepřít se koloběhu života a smrti a z kusů lidského těla sestaví živé monstrum. Zručná adaptace novely Mary Shelleyové, pod kterou je podepsán režisér James Whale, a Karloffův procítěný portrét monstra toužícího nalézt svou vlastní identitu povýšil Frankensteina na jedno z nejzásadnějších děl světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Včera...ne...teda... ano, včera, jsme vyslechli děj Psího srdci od Bulgakova, človíček-vypravěč ho přirovnával k Frankensteinovi. Úplně mě svrběl jazyk, možná z břitkosti onoho příběhu nebo čistě proto, že jsem magor, a že se chci pochlubit i když vlastně nemám čím. Prostě jsem chtěl říci, že jsem ten film viděl a hotovo dvacet. Pak mi došlo, že má mezera v dějinách kinematografie je větší než ozónová díra. Já Frankensteina neviděl. Totálně jsem zbělal. A jsem bílý pořád. Proč? Znáte to neúprosně čekání u doktora? Vynásobte si ho dvaceti a dostane pravou délku tohoto filmu. Ano, i 71 minut se může vléct. Čest režisérovi, který vystavěl atmosféru par excelance, ale jelikož film má člověka přivést do stavu extáze, musím se poslušně řadit k lidem, jež nadšení nejsou a ani být nemohou.P.S. Proč "hlas" Frankensteina zní jako zvuk značně nepročištěného hoboje??? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Frankenstein patří dosud mezi legendy filmového hororu. V téhle verzi ale nahání monstrum hrůzu spíše hercům ve filmu, než divákům. I když ve 30. letech bylo publikum více bázlivé a možná z něj mělo opravdu strach. Každopádně mi navždy utkví v paměti scénka u vody, kde monstrum a malá holčička hážou společně na hladinu květinky... ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

James Whale a BORIS KARLOFF sa podieľajú na takom kulte,ktorý si hádam vtedy ani neuvedomovali... Okrem týchto dvoch pánov by som rád spomenul aj Colina Clivea ako Henry Frankenstein,ktorý mal s touto postavou viac spoločné ako by čakal... Jednotka nedosahuje kvalít dvojky,ale ja som nadmieru spokojný,čo som s nimi zažil v hodine desať minút je atmosféra zlovestná,graduje k napätiu,čo sa bude diať.A diať sa budú veci... Vznikli aj neskoršie remaky a napodobeniny,ktoré zrejme originálu nesiahajú ani po päty... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Frankenstein je klasika kterou jsem viděl ještě v dobách kdy jsem tady na ČSFD ještě nebyl. Teď když mám období kdy sjíždím filmy s Borisem Karloffem který jsem ještě neviděl jsem si všimnul, že tuhle klasiku tady nemám ohodnocenou. Tak jsem si řekl, že si po těch x letech rád dám repete. Prakticky nevím co k tomu dodat. Tady je asi škoda každýho slova. Za mnohé asi hovoří fakt, že je film zařazen v knize Stevena Jay Schneidera 101 hororů, které musíte vidět, než umřete. A já si myslím, že zcela právem. 5hvězd. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, samozřejmě. Kulisové prostředí načichlé expresionistickou nelineárností a snovostí sice může na dnešního diváka působit směšně, přesto ten, kdo má lásku k černobílé magii, podlehne docela kouzlu Whalova snímku. Výkon Borise Karloffa je naprosto nezapomenutelný, způsob, jakým vdechl monstru život tak, aby děsilo (jeho entrée do filmu je grandiózní) a zároveň vzbuzovalo emoce (ta jeho marná touha pochopit lidskost!), to je prosím herecké mistrovství... James Whale stvořil klasiku světového horroru a zároveň film, který se zřejmě navždy vepíše do análů kinematografie. Co by totiž byla filmová monstra bez nezapomenutelné (původně prý nazelenalé) masky Borise Karloffa? I veškeré nedokonalosti snímku dnes dotvářejí Frankensteinův mýtus... ()

Galerie (143)

Zajímavosti (83)

  • Poslední scéna filmu, kde Henry F. leží v posteli a nad ním se sklání jeho žena Elizabeth, se točila dodatečně a navíc s dublerem. Colin Clive totiž musel odjet zpátky do Británie. (Alfréda)
  • Maskér Jack P. Pierce poprosil Karloffa, aby si vybral falošné zuby na pravej strane. Jeho tvár potom pôsobila vpadnutejším dojmom. (Hystory)
  • Edward Van Sloan (Dr Waldman) se objevil také ve filmovém prologu, kde upozorňuje obecenstvo na to, co bude následovat. (džanik)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Freddy a Frankie plánují návrat

Freddy a Frankie plánují návrat

08.01.2008

Dnes potěšíme příznivce dvou slavných hororových ksichtů. Freddy Kruger a Frankensteinovo monstrum jsou sice i přes žánrovou příbuznost dva naprosto odlišné a vzdálené fenomény, ale v uplynulých… (více)

Hellboy nemá rád klasiku

Hellboy nemá rád klasiku

18.10.2006

Guillermo del Toro je momentálně zřejmě nejšťastnější režisér na světě. Nejen že se jeho nejnovějšímu snímku Hellboy 2 nás už určitě nemine a co je nejlepší, díky tomu, že zakotvil právě v tom studio… (více)

Reklama

Reklama