Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará záhadná udalosť, ktorá mi bola dobre známa a o ktorej som vedel, že ju obklopuje mnoho teórii, vrátane tých konšpiračných. O výskume z roku 2015 som nemal ani tušenia a nevedel som teda, že už sa stanovila najpravdepodobnejšia verzia toho, čo sa vlastne v Ďatlovom priesmyku stalo. O tom bol môj zážitok zo seriálu najmä ku koncu väčší. Pěreval Ďatlova presne kopíruje to, čo si o záhadnej udalosti ľydia dlho mysleli a preto voľne precháda od mysteriózneho spracovania až k tomu reálnemu. Záverečná časť bola veľmi emotívne natočená. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Moc nechápu to stýskání si zdejších, že to nakonec rozlousknul důvod nejlogičtější. Zpočátku jsem byl i dost zklamán tím, že se seriál dost na sílu tlačil do nadpřirozena o otočil směr reálno až v závěru. Pochopil jsem ale, že to bylo k přilákání a udržení duševně naivnějších diváků tak trochu nutností a výsledek tak beru jako jakýsi kompromis, aby se dívenky prahnoucí po tajemnu nasytily mystiky až po koule a zároveň celý příběh Djatlovovy výpravy skončil důstojně a adekvátně reálným hrůzám, jež si jeho členové prožili. Z možných příčin zkázy se postupně pomrkávalo skoro na všechny (snad s výjimkou Yettyho) což je tak nějak fér. Po filmařské stránce se Rusákům nedá nic vytknout. Scény pojali velkoryse, herci zahráli přesvědčivě a i když jsem tam shledal patosu o dost víc, než Verbouš, (hlavně toho vojenského) nakonec se člověk dokázal i decentně dojmout. Celkově pochvala. 80% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dokonale vypiplaná mysteriózní retrovýprava do dob, kdy zítra znamenalo včera, všemi dosud vyřčenými směry teoretizující nad vychlazeným osudem komsomolských Hančů a Vrbatů, a s jemným přesahem, ze kterého by tvůrcům i hráčům Wolfensteina, jakož i agentu Máldrovi, dozajista místy tuhly bradavky. Ultrapyjonýr Ďatlov a jeho patra jsou sice dobově přeukrutní socialističtí správňáci, co by Vladimíru Ilíči způsobili bouli v rozkroku, nicméně i tak se jedná o famózní, skvěle natočený, nepatetický, pragmatický a veskrze sysluplný počin, dýchající Černobylu na reaktor, jaký by jeden od soudruhů z Putinfilmu rozhodně nečekal. Ny ладно, блять! ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)

Reklama

Reklama