Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzačních komedie, se známou ostrovní tulení scénou, při které bigotní Američané odvraceli zrak z filmového plátna. Další precizní v podstatě bezchybný scénář s výborně napsanými dialogy z dílny Billyho Wildera. Jeden z těch vzácných okamžiků, kdy se dá konstatovat, tohle je dokonalý film - v subžánru rom-com jev o to vzácnější. Produkce: The Mirisch Corporation ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Krasne letni prostredi italskeho ostrova Ischia, precizne zachycene pod reziserskou taktovkou legendy Billyho Wildera je idealni podklad pro romantickou komedii. Problem je v tom, ze komedie je to jen lehka, pro romanci je mezi hlavni dvojici naprosto nedostatecna chemie a podobne odpocinkovy film proste nemuze mit 2 a pul hodiny, behem kterych vas bude az prilis casto nudit. "I've been giving a great deal of thought to our relationship and I have a sneaking suspicion there's something wrong with it." 6/10 ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasická rozpustile rozmařilá letní nenáročná romantická komedie, v níž je zdrojem humoru schematický pohled Američanů na Itálii a pak hlavně postava amerického ministra zahraničí... Tvůrci to však trochu přehnali se stopáží, v lehkém žánru rom-com se má vše vyřešit maximálně do hodiny a půl... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejen další nahlédnutí do tvorby Billyho Wildera, ale i vzácné setkání s původním českým dabingem ze starých let (na speciální doporučení!) se konalo u mě po hodně dlouhé době a v obou směrech mohu hlásit výraznou spokojenost. Jack Lemmon je skvělý ve všech polohách během komplikovaného úředního problému s několika nebožtíky i nečekaného milostného záletu v prosluněné destinaci a Vladimír Brabec svým hlasovým projevem s často ironicky uštipačným tónem sedí k Lemmonovi přesně jako poklice na hrnec, nutno říct, že svižné dialogy s břitkým humorem sedí oběma. Hana Maciuchová s jemným něžným hlasem zase dodává zvláštní půvab Juliet Mills, která tu sama v rámci romantické komedie představuje trochu netradiční typ postavy dívčího pohlaví, minimálně pokud jde o ne zcela dokonalý vzhled s mírně tlustší postavou... nakonec si mě však postupně mimo hlasu i hezkým pohledem ve tváři dokázala získat. V případě ředitele italského hotelu namluveného Milošem Kopeckým jde taky o přímo dokonalé dabingové spojení. Samotného filmu jsem se nejdřív obával zejména s ohledem na tak rozsáhlou stopáž a ač možná ne vždycky šlapal úplně naplno, nudit mě určitě nestihl. I jako diváka, který až na výjimky romantické filmy moc nevyhledává a neoblibuje, mě tato komedie o služební cestě, náhlém prozření s novým zamilováním a dojemném loučení dokázala zaujmout, pobavit i dojmout. Byl jsem rád, že to celé nespadlo tam, kam jsem se obával, že spadne, a závěr tu dýchal i jistou realističností, jakoby vypadl přímo ze života, když se hlavní hrdina po výletu musí přeci jen vrátit do svého tradičního života neodkladně zpátky... a také mě dost těšila i první ze dvou zápletek a osobitý humor mimo romantickou linku, zvláště úřední vybavování v márnici patří v tomto směru k nezapomenutelným scénám. Za mě tedy v rámci žánru rozhodně zábavnější filmový výlet v Itálii z amerického pohledu, než černobílé Prázdniny v Římě. [80%] ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi atmosféra filmu, vybroušené dialogy (u Wildera pravidlo), věrné vyobrazení Itálie díky angažování italských herců i dialogů v italštině, které mnohokrát nejsou přeloženy (vůbec nevadilo! Člověk to má vnímat jako fakt - v Itálii se zkrátka mluví Italsky...ne jako teď kdy se ve filmech každá národnost baví mezi sebou anglicky a ve svém jazyce se pouze zdraví nebo nadává). Ústřední dvojice hrála skvěle. Jen ta zápletka - uctění památky rodičů tím že jako jejich děti budeme dělat co oni - mi přišla trochu nepravděpodobná a stopáž byla taky dost ukrutná. Přesto ale nadprůměrná komedie a velmi příjemný film na koukání. 4 hvězdy. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Originální název snímku Avanti! italsky znamená „Vstupte!“. Je to opakující se fráze vyslovovaná mimo jiné v hotelu, když služebnictvo žádá o vstup do pokoje. Pronese ji Wendell (Jack Lemmon), když ho Pamela (Juliet Mills) požádá, jestli může vstoupit do jeho pokoje, a pak ji řekne Pamela Wendellovi, když se oddávají milostnému aktu. (raininface)
  • Britská televízna sieť Channel 4 nazvala film „vzácnym príkladom cestovateľskej komédie, ktorú nikdy nie je ľahké dotiahnuť do úspešného konca bez použitia starých rasových stereotypov." (Arsenal83)
  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)

Reklama

Reklama