Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Herecká "monologová" excelence Toma Ewella, který si roli uvědomělého, ale kouzlem Marilyn ošáleného, manžela dává s gustem, je bezmezná. Vyváděl bych v jeho situaci přinejmenším úplně stejně. No a Marylin je opět naivní a jako vždy božská. Už asi nikdo nedokáže zahrát tyhle naivní chraktery, tak velkolepě a nezapomenutelně, jako právě MM. Aź se mi nechce věřit, že taková nebyla ve skutečnosti :) ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí vidět už jenom kvůli legendární scéně, jak Marilyn Monroe v bílých šatech stojí nad šachtou z podzemky. Neuvěřitelně sexy Marilyn hraje stejně neuvěřitelně naivní blondýnku od vedle a nevědomky svede pracujícího ženáče, jehož manželka odjela s dítětem na prázdniny. Filmu vévodí situační humor postavený na dialozích - je to vážně ukecaný film. Pobavily i narážky na jiné dobové filmy (From Here to Eternity). ()

Reklama

Chegi 

všechny recenze uživatele

Rozhodně vtipná komedie: Billy Wilder se zase jednou vyznamenal. ALE pokud jde o herce, tak Tom Ewell mi byl neskutečně protivný - až moc velký schízák, což mi prostě dost vadilo. No a asi bude jeden z mála koho nijak nepřitahuje MM... prostě jen naivní blondýnka s bezduchým výrazem. Jako herečka nulová! Konverzační komedie je to skvělá, ale s jinými herci by to byla balada. 70% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl Slaměného vdovce, ani jsem netušil, že v něm hraje Marilyn, a že obsahuje jednu z nejznámějších filmových scén vůbec. To nakonec nehrálo v hodnocení moc roli, neboť nepatřím k obdivovatelům Marilyn. Slaměný vdovec na mě fungoval jako komedie jen z části. Bohužel si dokáže dělat srandu jen z jednoho stereotypu a už z názvu je lehce poznat jakého. Nemám tenhle humor založený jenom na stereotypech rád a pokud ve filmu není mnoho navíc, zaujme mě jen stěží. Také mě vcelku štvaly neustálé představy hlavního hrdiny a naivní ukecanost Marilyn. Musím ale přiznat, že jako celek film funguje a má dobrou atmosféru. Proto dávám i přes výhrady tři hvězdy. Nicméně od Billy Wildera raději doporučuji mnohem lepší a úžasnou komedii Raz, dva, tři. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Téměř one man show Toma Ewella, který nesleze z plátna. Přesto když se objeví Marylin, tak naprosto opanuje prostor. Její sexy blbka je k nakousnutí i po letech. Nejzábavnější byli rozhodně všichni chlapi, co se konečně mohli odvázat. Šéf který chlastal u pokeru celou noc a tak se holí v práci, nebo doktor co radí hlavnímu hrdinovi, aby tu dívku příště zkoušel terorizovat spíše na pohovce. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Práva na film byla původně koupena společností Paramount Pictures, ale po tom co režisér Billy Wilder opustil Paramount, byl projekt přesunut k 20th Century Fox. (facojurka)
  • Billy Wilder si do hlavní mužské role našel Waltera Matthau, ale studio bylo proti. (Kulmon)
  • Naposledy se před kamerou objevil Victor Moore. (Kulmon)

Reklama

Reklama