Reklama

Reklama

Pluj tiše, pluj hluboko

  • USA Run Silent Run Deep
Trailer

Obsahy(1)

Když chtěli zvítězit, museli zkrotit peklo... Během druhé světové války se postrachem amerických lodí a ponorek v Pacifiku stal japonský torpédoborec Akikaze. O svoji posádku tak v průlivu Bungo přišel i námořní kapitán Richardson. Až po roce ale dostává šanci. S touhou pomstít se přichází na palubu jiné ponorky, které dočasně velí poručík Jim Bledsoe. Nejdříve ale musí získat jeho důvěru a důvěru členů další posádky, než se může pustit do realizace svého tajného plánu a postavit se znovu tváří v tvář nevypočitatelnému nepříteli… Jeden z nejlepších válečných „ponorkových“ filmů, který je věnován málo známé, ale důležité kapitole, boji proti japonským obchodním lodím, natočil významný americký režisér Robert Wise. Ten do hlavních rolí obsadil dvě tehdejší hollywoodské herecké hvězdy: Clark Gable ztvárnil kapitána Richardsona a Burt Lancaster ztělesnil úlohu poručíka Jima Bledsoea. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte velkou kuráž - s životama jinejch!" Poručík Bledsoe se zkrátka neztotožňuje s některými rozkazy kapitána Richardsona, ale ve válce je loajální. Takže posádka ponorky do zblbnutí trénuje ponoření a vynoření, pravidelně snižuje účetní hodnotu japonské flotily a mně na tom celém mrzí hlavně to, že ve mně nebyla probuzena touha sbalit si lodní kufr a strávit zbytek života namačkaný se zpocenými chlápky v hromadě plechu pod mořskou hladinou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi patrné umění Roberta Wise drží celý film včetně hvězdné posádky nad vodou více než cokoliv jiného. Hvězdná dvojice Clark Gable a Burt Lancaster nepůsobí příliš osudově ani jejich vztah není vyhrocen, jak by mohl, ale celý snímek s nimi nese nepopiratelnou hereckou kvalitu. Škoda, že to nejde říct o všech aspektech filmu, které i přes svou krátkou stopáž, "složité" téma a prostředí ponorky za druhé světové války, nejsou úplně nejlepší. Přesto velmi dobrý film z prostředí ponorek z druhé světové války, což mnohé (např mě) potěší. Slabší 4*. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Robert Wise už dělal Strážní loď Sand Pebbles a vzducholoď Hindenburg a dokonce nakoukl i na vesmírnou flotilu ve Star Trek: Film. Takže ponorka pro něj musela být vlastně docela nudnou záležitostí, ačkoli před všemi jmenovanými. Scénárista John Gay má na kontě zase Vzpoura na Bounty, na tu si ale musel 4 roky počkat. Takže je logické, že když to dali tito dva dohromady, přizvali si Hollywoodské herce a zvolili mistrovské napětí, perfektní exteriéry i interiéry, nemohlo to špatně dopadnout. Padesátá léta byla věnována historickým velkofilmům a pak tě válečným. Těch, kde vítězili hlavně Američané bylo pochopitelně více. Ale je zajímavé, že i v tomto se málem posádka vzbouřila a připravila kapitána o funkci. Ten si nakonec respekt a uznání zasloužil. Nedávno jsem viděl jiný válečný film, kde kapitán nakonec od kormidla odstaven byl. Zřejmě byla častá nespokojenost amerických námořníků běžná. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobické chodbičky a místnosti ponorky se střídají se záběry na širý oceán, kde ale hrozí nebezpečí z moře i ze vzduchu. Kapitán ponorky se žene za japonskou vojenskou lodí jako kapitán Achab za Moby Dickem a své pomstě je ochotný obětovat všechno. Protože je to za války, není jeho boj nesmyslný, ale že překračuje rámec běžné vojenské operace, to je jasně patrné. Film je heroizující a přesto není směšný. Zejména ke konci je napínavý. Stísňující prostředí prostřihává se záběry na vzdálený horizont a detaily ponorky s celky na obrovské válečné lodě. Je to válečný film, který vznikl dost dlouho po válce na to, aby se zamýšlel i nad něčím jiným, než jak zlikvidovat nepřítele. Totiž nad osobní odpovědností a výší ceny, kterou lidé za své cíle můžou platit. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu to mohl být nejspíš působivý snímek.Já to viděl včera poprvé, rád jsem se kouknul na oba hlavní hrdiny.Jejich debaty, místy v principiální rovině, s etickými prvky, a to celé namočené v subordinační, rozuměj vojenské omáčce.Nijak mne to nenadchlo, ale taky příliš nezklamalo.Ponorka v 2.válce byla jen hladinová loď, které měla schopnost se nakrátko ponořit pod hladinu.A některé scény mi přišly přitažené za vlasy.Jakmile se objevila nepřátelská letadla, každá ponorka mizela pod vodu, jak to nejrychleji šlo.Tady se dělo něco jiného-pokračovalo srdnaté pronásledování japonského konvoje.Nevím, nevím. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (16)

  • Don Rickles v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Scény z Pearl Harboru byly natáčeny na ponorkové základně amerického námořnictva v San Diegu v Kalifornii. (Karlos80)

Reklama

Reklama