Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další hodně povedený, ale bohužel trochu podceňovaný "ponorkový" film, kterému rozhodně nechybí pořádně stísněná ponorková atmosféra, stupňované napětí vyvolané hrozbou jaderné války a výborní herci v čele s Hackmanem a Washingtonem. Hans Zimmer už poněkolikáté dokazuje, že jeho úžasná hudba pozvedla na vyšší úrověň nejeden film. Nástrojově je to hodně podobné hudbě ze Skály, kterou "hudebně udělal" o rok později. Kdo má rád filmy s podobnou tématikou, určitě by si neměl nechat ujít tohle zdařilé dílko od Tonyho Scotta, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Za zmínku stojí ještě 3 nominace na Oscara. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

kvalitní, ale bohužel v mnoha ohledech dost průměrnej film, jediný co vybočuje t průměru jsou výkony Denzela Washingtona a Gena Hackmana, ty hrajou svůj nadprůměr a táhnou celej film, bez nich by to dost špatný i když děj neni vůbec špatnej, ale je takovej nedotaženej, což je dost škoda, protože se z toho dalo vytřískat o hodně víc ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V ranku ponorkových filmů se pravda nejedná o nic výjimečného, ale takový to spotřební řemeslo pro široký publikum Tony Scott uměl. Tady mohl profitovat z potencionálního střetu dvou silných charakterů, ale myslím si, že to napětí mezi Hackmanem a Washingtonem se dalo ještě víc vygradovat. Jeden je moc akční druhej zase moc opatrnej a zmatená posádka asi sama neví co si má myslet a tak vzpoura střídá vzpouru a do toho si budou muset dát ještě na férovku souboj s nepřátelskou ponorku. Jak říkám dalo se z toho vytěžit i víc, ale při příležitosti 94 narozenin Hackmana jsem si tenhle spektákl zopáknul a to původní přeci jenom asi trochu přísný hodnocení zaokrouhlím do toho pohodovýho nadprůměru. Takže tak časy se mění a i tenhle typ filmu si užiju víc než ty dnešní rádoby super blockbustery který celej svět oslavuje jenom já nechápu proč. Tohle je aspoň srozumitelná a neurážející typicky devadesátková záležitost.60% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

90% Velkolepý herecký koncert opravdových mistrů této profese Denzela Washingtona a Gena Hackmana jejichž charizma naplňuje ponorku doslova až po poklop. S jinými hreci by to asi těžko byla taková bomba, scénář je trošku slabší, ale na to, že se celý film odehrává na jednom místě (na palubě ponorky) je to zatraceně napínávé a dramatické. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Existuje ještě jedna válečná ponorka USS Alabama z období druhé světové války. Ta je však natrvalo zakotvena v docích Mobile Bay a slouží jako muzeum. (becki_tu)
  • Tarantino mal počas natáčania spor s Denzelom Washingtonom kvôli tomu, čo sa nazývalo "Tarantinov rasistický dialóg pridaný do scenára". O niekoľko rokov neskôr sa Washington Tarantinovi ospravedlnil a povedal, že „zakopal vojnovú sekeru“. (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama