Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohel mohlo být velké téma, film měl všechny předpoklady, aby vyústil ve velké drama. Ale nedošlo k tomu. V tomhle vidím zásadní slabinu americké kinematografie - že se podbízí divákům, drží se zaběhaných schémat, která spolehlivě vydělávají peníze, ale bojí se jít do konfliktu. Shodou okolností jsem viděla nedávno Vzpoura na lodi Caine, který pojednával také o převzetí velení i když tam nebylo tak velké ohrožení. Zato byly důsledky dotaženy do konce. Téma ohrožení planety zpracoval jako komedii i Stanley Kubrick, který je v roce 1964 projevil jako velký vizionář. Tony Scott platí za velkého režiséra, ale zatím jsem od něj neviděla žádný film, který by mě dostal do kolen. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Crimson Tide je hollywoodská snaha o filmovú psychológiu medzi postavami, ktorá neurazí váš intelekt a popri solídne rozohranom pokri s výbornými hercami vás poteší tiež efektným vizuálom (kamerové filtre typické pre Tonyho Scotta) a famóznou hudbou Hansa Zimmera. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak má niekto pocit, že prvý raz volil neuvážene, môže voliť ešte raz.“ Keď túto vetu vysloví „jediný kapitán svojej ponorky“ Gene Hackman, začne sa hrať s otvorenými kartami, ale hoci k tomu dôjde až polhodinu pred koncom, dlho predtým spracúva skúsený režisér Tony Scott (POSLEDNÝ SKAUT) napätie v uzatvorenom priestore celkom dobre. K tomu výrazná atmosféra a zaujímavé herecké obsadenie titulných (Washington, Hackman) a podporných roličiek (Craven, Dzundza, Mortensen, Gandolfini). Ale mne tento boj dvoch kohútov na jednom smetisku nikdy veľa nehovoril. Hoci to celé tlačí na pílu, vo výsledku je to prekvapivo nevýrazný kvázi ponorkový triler (z produkcie Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera). "Kvázi" preto, že samotná ponorka je natoľko futuristická, až pripomína skôr mostík lode Enterprise. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další hodně povedený, ale bohužel trochu podceňovaný "ponorkový" film, kterému rozhodně nechybí pořádně stísněná ponorková atmosféra, stupňované napětí vyvolané hrozbou jaderné války a výborní herci v čele s Hackmanem a Washingtonem. Hans Zimmer už poněkolikáté dokazuje, že jeho úžasná hudba pozvedla na vyšší úrověň nejeden film. Nástrojově je to hodně podobné hudbě ze Skály, kterou "hudebně udělal" o rok později. Kdo má rád filmy s podobnou tématikou, určitě by si neměl nechat ujít tohle zdařilé dílko od Tonyho Scotta, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Za zmínku stojí ještě 3 nominace na Oscara. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WAR IS THE CONTINUATION OF POLITICS BY OTHER MEANS." ------------- Poctivý 90-kový akčný thriller zo starej školy, ktorému kraľuje geniálny soundtrack, ťaživá atmosféra, všadeprítomné napätie, rýchle tempo, herecké ródeo dvoch hviezd, Scottova precízna réžia a Bruckheimerov rukopis. Karmínový príliv je síce len šablóna žánru daného obdobia, ale za to sakramentsky exemplárna. Na dusivý nemecký poklad menom Das Boot síce nemá, avšak nie je ani príliš ďaleko. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Keďže námorníctvo odmietlo spolupracovať pri natáčaní, produkčná spoločnosť nebola schopná zabezpečiť zábery ponorky. Po kontrole, aby sa ubezpečili, že neexistuje zákon proti natáčaniu námorných plavidiel, počkali producenti na ponorkovej základni v Pearl Harbor, kým sa ponorka nevyplaví na more. Keď ponorka (zhodou okolností skutočná USS Alabama) opustila prístav, prenasledovali ju na člne a helikoptére a natáčali za pochodu. Pokračovali v tom, až kým sa neponorila, čím im poskytli zábery, ktoré potrebovali zakomponovať do filmu. (Arsenal83)
  • Během scény, kdy je poručík Hunter zbaven služby, říká kapitán Ramsey : „Get Lt. Zimmer in here! (Přiveďte sem poručíka Zimmera!)“. Hans Zimmer totiž složil k filmu hudbu a jeho jméno bylo dopsáno do scénáře jako pocta za skvěle odvedenou práci. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama