Reklama

Reklama

Báječná historie lyžování

(TV film)
  • Francie La Grande Histoire du ski (více)
Francie / Švýcarsko, 2020, 52 min

Obsahy(1)

Dvě úzká prkénka, která změnila život miliónům lidí... I když to tak na první pohled možná nevypadá, lyže nejsou vynálezem moderní doby. Nápad připnout si na nohy dřevěná prkénka a do rukou vzít jednu nebo dvě hole kvůli rovnováze se zrodil několik tisíc let před naším letopočtem. Byly nalezeny lyže datované do doby před čtyřmi až pěti tisíci lety. Nejstarší nalezené lyže pocházejí z dnešního Ruska kousek od Uralu, o něco mladší pak z močálů ve Švédsku. Uhlíkovou metodou bylo jejich stáří určeno dokonce na 8300, respektive 5200 let. Jsou tedy starší než egyptské pyramidy. Nedochovaly se fotbalové míče, zato byly v zasněžených oblastech po celém světě objeveny pravěké lyže. Dá se předpokládat, že v těch místech je člověk používal od okamžiku, kdy začal chodit po dvou. S největší pravděpodobností jsou lyže staré jako lidstvo samo. Ale podíváme se i do žhavého vývoje v současnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Od pravěkých lyží přes průkopníky lyžařských stylů, proměnu alpských vesniček po odlesk filmových hvězd i masovou turistiku a proměny techologií a lyžařských disciplín ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý přehled historie lyží, zejména ve 20.století, ale nejzajímavější jsou na začátku ty tisíce let staré lyže. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Pěkná, stručná historie hlavně alpského lyžování, tedy té poměrně krátké doby posledního století, kdy se z okrajové záležitosti stal masový fenomén na prkýnkach, které znamenají svět. Trochu jednostranně z Francouzského pohledu, příliš tradiční formou, nicméně tento dokument je zajímavý minimálně pro lyžníky - což jsme dnes zřejmě téměř všichni. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chronologická přehledovka. jako lyžař a instruktor lyžování pro děti dávám hvězdy navíc. Chybělo mi víc atraktivnějších záběrů na tento sport. https://www.ceskatelevize.cz/porady/13824763617-bajecna-historie-lyzovani/ ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama