Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

golfista 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na porovnání tohohle filmu a Vojína Ryana se dá názorně předvést, jaký je rozdíl mezi geniálním režisérem a režisérem úzce zaměřeným na akční snímky. V Navaju je vše podřízeno efektu, takže zatímco po slavné úvodní scéně v Ryanovi jsem nemohl popadnout dech, při zdejších "střílečkách" jsem si říkal, co asi použili za detonátory a sem tam jsem se musel i pousmát jak moc to má vypadat opravdově. V Ryanovi to BYLO opravdové ! Naprosto nevhodný rejža pro válečný snímek. Měl by se vrátit k akci a "realitu" nechat na jiných. Nicolas Cage to nezachránil a ani to nevypadalo, že by nějak moch chtěl. Nakonec se mi líbili nejvíc oba Navajové a o ně šlo přece především takže 50%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej valecnej film, kterej kazi jen dve veci. Jednak neustaly vzpominani Cage na akci v bazine, kdyz to sledujete po nekolikaty, zacne to bejt otravny, ale nastesti to bylo hlavne v prvni polovine. A druha vec, vsechno vypada docela opravdove, vsichni padaj mrtvy, krejou se v prikopech, vsechno vybuchuje a do toho Cage s kulometem poskakuje po bojisti a zadna kulka ho nezasahne. Jinak co se tyce pribehu, je dostatecnej, i kdyz sem ho odhad od zacatku do konce. No a co se tyce samotnyho Nicolase, ze by podaval nakej uzasnej vykon se rict neda, ale v maskacich se samopalem mu to sekne. A taky stoji za zminku drsnej Stormare, skoda, ze ma minimum prostoru. Celkove je sice videt, ze film je spis o tech acknich scenach, ale to mi nevadilo a jelikoz tu je akce hodne a fakt paradne natoceny, tak jsme se dobre bavil celejch 130 minut. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný kousek, který po technické stránce představuje kus poctivé filmařiny. Teda....Aź na tu malinovkovou krev, digitální stíhačky a výbuchy dělostřeleckých granátů zobrazené jako obrovské ohnivé koule. V samotných scénách z válečné vřavy se v sobě John Woo ani nesnaží skrýt duši režiséra třeskutých akčňáků a tím pádem je válka pojatá částečně v duchu Hard Boiled. Američtí hrdinové kosí jednoho Japončíka za druhým jen s použitím pistole, pokud se náhodou dostanou ke kulometu, padají celé nepřátelské armády, a to vše je prosím podáno v akčním střihu a ve zpomalených záběr. A přichází chyba lávky. V druhém plánu totiž Woo servíruje znechucení z války a razí humanistické myšlenky, čímž se z Nicholase Cage stává schizofrenik jako prase, neboť chvíli potom, co hrdině rozstřílí padesátku Japončíků si zkroušeně sedne do zákopu a začne vzlykat nad nesmyslným zabíjením. Obě tváře Kódu Navajo se neustále přetahují o pozornost a tu si nakonec naplno nezíská žádná. Ta duchovní pro svou povrchnost a ta akční pro svůj nevýrazný háv, jež překvapivě není až tak eye-candy, jak bývá u Johna Woo zvykem. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Chcel som dať slabšie 4*, no keďže s NEPRIATEĽA PRED BRÁNAMI som mal podobný, bližšie neurčiteľný pocit, dávam rovnaké hodnotenie. Woo sa snaží o veľkoleposť, no práve tie výpravé scény ma vôbec nenadchli, o to pôsobivejšie sú "osobné" prestrelky, kde Cage alebo ten Indián odrovnávajú presilu nepriateľov. Cage je dobrý herec (aj keď po pár filmoch ho máte "prečítaného") a úloha zatrpknutého "kurvadobrého" mariňáka mu sadla. Film má rýchle tempo, nastoluje pár otázok, no inak moc do hĺbky nejde. Americká vlajka tam veje pričasto, no flm sa sympaticky vyhýba pátosu. Výsledok nie je zlý, len z neho cítiť akúsi opatrnosť, ktorá uberá filmu na pôsobivosti... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režijně solidně zvládnutý film, který se stal nesmírným propadákem. Těžko říci, v čem je chyba. Možná to chtělo lepší scenář, určitě tu však chybí scéna, která by vysloveně chytla za srdce, emočně dostala diváka. Byť některé scény, hlavně ty, které blíže představují Indiány např. při muzicírování, jsou citlivě natočené.No a Nicolas Cage? Není to špatný herec, vojáka mu klidně uvěřím ,ale je, přiznejme si to, už v poslední době trochu okoukaný a prostě už nemá ten potenciál, který by pomohl komerčně podržet film. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (16)

  • Podporná loď na Saipane nesie meno U.S.S. Colorado. U.S.S. je však chybne napísané, keďže ide o akronym a nie skratku, nemajú byť medzi písmenami bodky. Správne má byť USS Colorado. (beso74)
  • Natáčení probíhalo převážně na Havaji na ostrovech Kualoa Ranch, kde se například filmoval Jurský Park (1993). (Terva)
  • Režisér John Woo řekl (těžko říct, nakolik pravdivě): "Chtěl jsem ve tvářích herců zachytit skutečný strach, takže jsem jim občas neřekl, kde všude jsme nastražili nálože." (NIRO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno