Reklama

Reklama

Dětská hodinka

  • USA The Children's Hour (více)
Trailer

Stačí nevinná dětská lež a váš život je v troskách... Karen a Martha jsou blízké přítelkyně z dětství a zároveň úspěšné ředitelky dívčí internátní školy. Na tamější školní kolektiv má však velmi negativní vliv rozmazlené děvče jménem Mary. Když je vztahovačná dívka přistižena při lži a následně potrestána, v touze po odplatě pomluví ředitelky školy z tajného milostného vztahu. Křivé nařčení způsobí velký společenský skandál a pobouření rodiče kvapně odebírají ze školy své děti. Kvůli falešnému obvinění se tak oběma ženám rychle rozpadá nejen dlouholetý sen o vlastní dívčí škole, ale i jejich komplikovaný osobní život. Silná a zdrcující zápletka snímku znázorňuje, jak snadno se z křivého nařčení může stát noční můra. Jedná se o adaptaci stejnojmenné hry dramatičky Lillian Hellmanové, částečně založené na skutečných událostech v jedné skotské škole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér William Wyler natočil remake vlastního snímku Vražedná lež z roku 1936. V hlavních rolích se zaskvěly hvězdné herečky Audrey Hepburnová a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Film je asi hodně poznamený dobou. Z dnešního pohledu mi připadá tohle téma nadsazené. Každopádně forma sdělení a vyprávění, dialogů - je pro mě neúnosná, nesympatická, kýčová.

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

SPOILER SPOILER SPOILER

Kvůli výslednému závěrečnému vyznění jde o Wylerovo nejhorší dílo. Shirley MacLaine tam hraje vychovatelku, co je zamilovaná do své kamarádky Audrey Hepburn, má z toho totální depku, je z toho psychicky labilní, svoji lásku k Audrey považuje za zločin a nemoc a nakonec se kvůli tomu všemu oběsí. Ano, z dobového hlediska běžný osud homosexuálních postav v Hollywoodu, ale z dnešního hlediska jde o děsivou homofobní propagandu, kterou se nebojím připodobnit k Harlanovu Židu Süssovi (taky jsem viděl, takže vím, o čem mluvím) Filmy podobného ražení jsou velmi nebezpečné, zvláště pokud postrádají vysvětlující komentář. Je naprosto strašné, že takové dílo existuje a je zároveň velmi populární. Bohužel má na svém kontě pět nominací na Oscara.

TheHelper

TheHelper (hodnocení, recenze)

Proč tak vysoký hodnocení? Protože je to černobílý a protože je to o lesbách? Ta homosexualita z toho filmu není vůbec patrná (až na 1-2 záběry, kdy jsou si ty ženský blíž, a potom další záběr, kdy to jedna druhé konečně vyklopí. Což mimochodem implikuje, že mezi nima absolutně nic nebylo). A ten dětskej spratek je fakt za moc. Jeho jedinej úděl ve filmu je působit problémy. Nemá žádnou charakteristiku, žádný vlastnosti.

 

Další věc je zaměření filmu. Točí se to vesměs pouze kolem podezření, že mají 2 ženský, co vedou dívčí školu, lesbickej vztah. Důvod toho podezření je svědectví toho spratka, o kterým jsem mluvil. Ale ani není jasné, jestli je to svědectví pravdivý, myslím, že si to ten spratek celý vymyslel. Kvůli podezření jim lidi odhlásí děti ze školy a naprosto celej svět jima absolutně opovrhuje (proč? to byly šedesátky tak puritánský?).

 

Neřeší se tam proč jsou někteří lidi homosexuálové, nebo jaký by měl být správný morální postoj vůči homosexuálům. Což by se bývalo asi hodilo. "Jsou to prostě lesby a to je špatný, protože prostě proto. Protože potřebujeme motiv pro tento film."

Reklama

Reklama