Reklama

Reklama

Dětská hodinka

  • USA The Children's Hour (více)
Trailer

Stačí nevinná dětská lež a váš život je v troskách... Karen a Martha jsou blízké přítelkyně z dětství a zároveň úspěšné ředitelky dívčí internátní školy. Na tamější školní kolektiv má však velmi negativní vliv rozmazlené děvče jménem Mary. Když je vztahovačná dívka přistižena při lži a následně potrestána, v touze po odplatě pomluví ředitelky školy z tajného milostného vztahu. Křivé nařčení způsobí velký společenský skandál a pobouření rodiče kvapně odebírají ze školy své děti. Kvůli falešnému obvinění se tak oběma ženám rychle rozpadá nejen dlouholetý sen o vlastní dívčí škole, ale i jejich komplikovaný osobní život. Silná a zdrcující zápletka snímku znázorňuje, jak snadno se z křivého nařčení může stát noční můra. Jedná se o adaptaci stejnojmenné hry dramatičky Lillian Hellmanové, částečně založené na skutečných událostech v jedné skotské škole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér William Wyler natočil remake vlastního snímku Vražedná lež z roku 1936. V hlavních rolích se zaskvěly hvězdné herečky Audrey Hepburnová a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Einstein kedysi povedal, že zničiť klebetu je ťažšie, ako rozbiť atóm. A William Wyler o tom nakrútil skvelý film podľa úspešnej divadelnej hry Lillian Hellman (podľa predlohy ktorej nakrútil výborné Lištičky). A aj keď Audrey Hepburn je mojou najobľúbenejšou herečkou, uznávam, že Shirley McLaine tu podala jeden z najlepších výkonov vo svojej kariére. Háklivosť témy, ktorá mi pripomenula Vintenbergov Hon nakrútený o polstoročia neskôr, vytvorila gradované napätie a nútila postavy meniť k nej podľa aktuálnej situácie svoje postoje. A puritánske, pokrytecké prostredie, ktoré nie je špecialitou amerických malomiest, vytvorilo k dramatickému príbehu ľahko načrtnuté kulisy. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nevěřte dětem, jsou malé, zákeřné, hloupé a lžou. No aspoň ta extrémně nesympatická baculka. Ty ostatní jsou zase pro jistotu zbabělé, takže lžou taky. A nebo ne? Dneska je všechno lesbičkovitý a gay strašně v módě a čest Wylerovi a o dost míň společnosti, že i když jde o rok 61, tak neprošlo datum spotřeby, takže smysl lízat jedno šťastný roztomilý lízátko, jednoho fešáka lázeňskýho a hodnou starou pannu má. Ještě zajímavější to ale bude, když se člověk vykašle na lesbičkovitý myšlenky a témata (což je v případě Hepburnový asi i škoda a možná nemožný) a zaměří se na vztah Hepburn - Garner z takovýho toho Shutter Island - kavkovskýho úhlu. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně všechny ženské role skvělé zahrané, dominují však Shirley Mac Lane a Audrey Hepburn. Ten malý, oplácaný, pihovatý prolhaný spratek z dívčí školy hrál jako o život a fakt, v roce 1961 bylo tohle sousto, že spolu mají dvě učitelky lesbický vztah, nepřekonatelný skandál. Odsoudí vás nejen morálně, ale i soudně, rozjedou v tisku po celých Státech a zničí se vše, co jste budovali, včetně lásky k lékaři. Tohle bylo drama se vším všudy. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Wylerův film se opírá pouze o skvělou divadelní předlohu a o povedené výkony dvou sympatických hereček (někdy však i do jejich výkonů proniknou stopy patosu). Jinak režisér definitivně stylisticky ustrnul ve čtyřicátých letech - je statický, filmovou řečí nijak k rozvoji dramatu nepřispívá a když, tak notně zaprášenými konvencemi. Navíc vedlejší maloměstské postavy skutečně jako by svým herectvým ustrnuly na počátku zvukové éry. Jedině snad dlouhou a působivou jízdou v závěrečném nádechu před katastrofou přesáhne sám sebe. Film je rozhodně silný a zdrcující, po tematické stránce zajímavý, ale sám Wyler tentokrát přispěl příliš malou měrou a je třeba i toto objektivně zohlednit. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

MENŠÍ SPOILERY. Drama sice mírně teatrálně stylizované, ale když jsem si přečetl, že jde původně o divadelní hru už jsem se tomu nedivil. A komorní prostředí náhodou takovému příběhu sedlo. I občasná mírně přehnaná vyhrocenost a patos se dá bez problémů odpustit díky především zajímavému příběhu. Nejde jen o odvažné vytáhnutí tématu lesbického tématu už na počátku 60.let. Naopak si osobně myslím, že dneska by lesbická láska na školním pracovišti nevyvolala zdaleka takový skandál. Ale motiv toho, kolik lidí může jedné zlé domnělé lži a pomluvám uvěřit a kam to může jeich oběti dovést je stále velmi aktuální a zajímavý. OK, jak moc musí být člověk asociál aby se někdy podobných klepů neúčastnil? Takže toto je téma je věčné.  Tentokrát na víc   jde  o netypicky  dětskou lež. A i když by se to původně nemuselo tak zdát, tento motiv není zpracován vůbec prvoplánově. Následující dění mě nejen spolehlivě připoutalo k obrazovce a pohltilo dobrým příběhem, několikrát překvapilo svým vývojem, ale (hlavně s odstupem) směrem k příběhu přineslo i několik zajímavých nejednoznačných otázek s přesahem. Co je láska, co jen žárlivost a co je vlastně lež? Nejen toto dává znat, že toto drama i přes černobílou stránku a některá naivnější místa přece jen ještě nezestárlo,  může být stále působivé a je pěkně antipomlouvačné.  Křehké herectví Audrey Hepburn se pro tento film stalo taky zcela vhodným, Shirley McKlaine byla Audrey velmi dobrou partnekou, která sehrála asi ještě složitější úlohu. A pak ještě jedna moc, moc, zlobivá holčička Mary, která to všechno způsobila a jejíchž dětská představitelka byla taky nečekaně naprosto úžasná a echm, echm,echm geniálně odpudivá, brrr. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (12)

  • Film dostal své jméno z básně Longfellow od autora Henry Wadsworth. (ČSFD)
  • Veronica Cartwright sa v interview vyjadrila, že všetkým detským herečkám bolo na natáčaní zakázané tráviť voľný čas so Shirley MacLaine, pretože bola veľmi vulgárna. Tento zákaz ale žiadna z nich nedodržiavala, pretože mali Shirley veľmi rady. (dwdb)
  • Režisér William Wyler vystřihl několik scén ukazující Marthinu (Shirley MacLaine) homosexualitu v obavě, aby film nebyl zakázán. (Kulmon)

Reklama

Reklama