Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Narya89 

všechny recenze uživatele

Je smutné, jak se chováme k naší planetě. Sama v sobě jsem už před shlédnutím tohoto dokumentu bojovala s pocitem viny ohledně toho, že můžu udělat víc a nějak zmenšit svou ekologickou stopu, kterou tu zanechávám. Mnoho let jsem nejedla maso, pak jsem začala v malé míře s tím, že podpořím místní farmu, ovšem ryby jsem vždycky považovala za ty méně inteligentní, co mají aspoň hezký život v moři, a ne někde zavřené a týrané ve velkochovech, takže jsem neviděla důvod je omezovat. Bohužel realita je výrazně horší, než jsem si myslela. Dopady toho, abych si dala ten svůj týdenní plátek "zdravého" lososa, jsou děsivé a vykoupené spoustou krve, utrpení a bolesti zvířat, nehledě na znečištění oceánů. Rozhodla jsem se tak zaměřit výhradně na lokální zdroj z pstruží farmy a dát si pauzu od mořských ryb, aby se ta jejich krásná hejna stihla trochu doplnit. Tak snad tento dokument poslouží jako wake-up call pro více lidí a společně se nám povede tu poptávku trochu omezit, aby i naše děti a jejich děti mohly někdy ochutnat mořskou rybu a nemusely doplácet na naše chyby. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máme tu další populární dokument zacílený vyburcovat veřejnost, lehce vás vyšokovat a přimět šetřit životní prostředí. Ani tento nelze brát i s navijákem (doporučuji pár fact-check videí), ale prezentuje řadu významných problémů ve věci oceán & průmyslový rybolov, což nijak nezpochybňuji a cením. Vedlejší úlovek, vybíjená žraloků (x), ekosystém vyhozený z rovnováhy, bordel ze sítí (kam se hrabou brčka), bullshit nálepky na zboží... Závěr se záběry zmasakrovaných velryb ve vodě zabarvené krví + řešení NEJEZ RYBY - no, poněkud laciný. I tak jsem ale rád, že se podobný tituly točí, pravidelně poutají velkou pozornost a já si rozšiřuji obzor. (x) ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Důrazné varování pro lidstvo v podobě dokumentu, jehož poselství převrátí Vaše smýšlení o rybolovu, konzumaci ryb či udržitelném hospodářství vzhůru nohama. Dokument, u něhož jsem si opět potvrdil, že největším predátorem a plenitelem planety je jen a pouze člověk. Seaspiracy je zkrátka počin, který by si měl pustit každý, jelikož ty největší změny začínají u jednotlivce a jeho činů. (Netflix) ()

Duch217 

všechny recenze uživatele

Je úplně jedno, jak moc je podle některých tenhle dokument "neobjektivní". Ten problém tu je a všechny protistrany dostaly prostor se vyjádřit - to, že se vyjádřily debilně nebo vůbec v žádném případě neshazuje význam tohoto dokumentu. Jakákoliv snaha dostat do povědomí podobná témata se cení a forma jde podle mě v tomto případě trochu stranou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pokud se budete na Seaspiracy dívat s očekáváním klasického dokumentu, který obsáhne celé téma, pojmenuje problémy a nabídne řešení, budete zklamáni, protože tohle není ten typ dokumentu a podle mě ani být nemá. Stejně jako o téma v něm totiž jde o jeho vypravěče a režiséra Aliho Tabriziho a o jeho prozření, které má diváky motivovat k jejich vlastnímu. Pravda je, že strhující dokument si představuji jinak a něco bylo děláno vyloženě pro efekt (animované vsuvky například), ale síla mnohých záběrů, důvod, proč vznikly, a tak nějak i vlastní svědomí mi nedovolí dát nižší hodnocení.____P.S. Taky jste měli při rozhovoru o známce Dolphin Safe pocit, že to je absurdní scéna jako z Borata? ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama