Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Fenomén ČSFD.cz tento pátek na ČT Art

Fenomén ČSFD.cz tento pátek na ČT Art

20.10.2016

Jedinečný cyklus osmi půlhodinových dokumentů od pěti režisérů nabízí originální pohled na české filmové dědictví i péči o něj. Série vznikla v úzké spolupráci s Národním filmovým archivem (NFA). Sedmý díl nazvaný 50 % se od ostatních částí tématicky liší. Využívá sice archivní film Františka Vláčila Holubice a natáčel se v Ponrepu, kině NFA, ale jeho hlavní postavou je zakladatel a majitel Česko-Slovenské filmové databáze Martin Pomothy. Jde o první filmový portrét portálu, který vyvolává kontroverzní reakce.

"Profesionálové často hovoří o ČSFDizaci uvažování o filmu, čímž mají na mysli zploštění pohledu a vytlačení kritické reflexe na okraj debaty. Zároveň by ale chtěli mít tenhle statisícový kmen fanoušků na své straně," říká o tématu svého dílu jeho režisér a zároveň producent celé série Radim Procházka. V jiném díle Hra na schovávanou televize poprvé odvysílala dosud neznámé záběry části projevu předsedy parlamentu Josefa Smrkovského ze srpna 1968, nebo ošetřování jednoho z Palachových následovníků.

Téměř padesát let se režisér Karel Vachek domníval, že jsou jeho záběry ztraceny, než byly objeveny v depozitáři NFA. Restaurování němého hororu Příchozí z temnot zase odhalilo, že film byl půlstoletí promítán ve špatném pořadí scén a tudíž s poněkud jiným příběhem. Více se dozvíte ve stejnojmenném dílu cyklu.

Další části série s podtitulem "Filmy, jak je neznáte" se mimo jiné zabývají manipulací a lží v propagandistických nacistických filmech, poutavým amatérským filmem či aktuálními problémy digitálního restaurování. Již odvysílné části najdete na webu ČT. Své vize budoucnosti, analýzy současnosti i historické vhledy poskytli přední domácí filmoví historici, teoretici, sociologové, filosofové, ale i osobnosti světového formátu: nejcitovanější filmový historik dneška Američan David Bordwell, rakouský nestor experimentálního filmu Peter Kubelka nebo americký autor kultovních filmů Anima Mundi či Koyaanisqatsi Godfrey Reggio.

Projekt vznikl v koprodukci České televize a Produkce Radim Procházka. Podpořil jej Česko-německý fond budoucnosti. Režiséry dalších dílů jsou Lucie Králová, Adam Oľha, Martin Řezníček a Martin Švoma. Na vizuální koncepci filmů, která hledá nové cesty jak pracovat s archivním materiálem a projekcemi, se podílel scénograf, režisér a lightdesignér Jan Komárek.

Reklama

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024 Reklama

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Člověk v tísni na platformě Jeden svět online

Člověk v tísni na platformě Jeden svět online

04.02.2022

Díky minulému ročníku festivalu, který částečně uskutečnil online, vznikla platforma Jeden svět online. Na této VOD platformě si můžete pouštět dokumentární filmy z festivalu po celý rok. Zároveň… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Zemřel dokumentarista Karel Vachek

Zemřel dokumentarista Karel Vachek

23.12.2020

Ve věku 80 let včera v odpoledních hodinách zemřel český tvůrce dokumentárních filmů a pedagog FAMU, Karel Vachek. Smutnou zprávu médiím předala děkanka Filmové a televizní fakulty Akademie múzických… (více)

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

08.10.2018

Sto let Československa a předvolební kampaň Michala Horáčka, Wim Wenders, Jean-Luc Godard, libanonský film i československý orient. Dvaadvacátá Ji.hlava má nabitý program a výjimečné hosty. „Sté… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

23.01.2008

Strašnické divadlo se již od svého počátku snaží návštěvníkům nabídnout i jinou než divadelní produkci. Každý měsíc má své místo v programu promítání filmu a koncert. Až do konce této sezony povládne… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama