Reklama

Reklama

Jan Škvor

Jan Škvor

nar. 08.03.1986 (38 let)
Praha, Československo

Biografie

Jan Škvor se narodil 8. března 1986 v Praze. Má o tři roky mladšího bratra Radka Škvora. Od raného věku oba kluci sportovali, hráli závodně řadu let tenis, mnoho let jezdili o víkendech a prázdninách na koni, s vodáckým oddílem z Rakovníka sjeli nespočet českých řek na kánoích a v zimě se stejnou partou pravidelně vyráželi na lyže do hor. Honza chodil do kroužku kreslení, keramiky, sboru Sedmihlásek, hrál na flétnu a klarinet. Po ukončení závodní kariéry v tenisu začal Honza trénovat baseball, do dnešních dnů hraje softball ze český extraligový tým a zároveň v tomto sportu reprezentuje VŠ.

Vedle toho všeho však oba bratři hodně času věnovali herectví. Začínali v komparsu na Barrandově, odkud byli zváni na konkurzy na jednotlivé role. V roce 1992 hledala německá produkce filmu KASPAR HAUSER (NSR) velmi dlouho neúspěšně hlavního představitele titulní role – malého Kaspara. Nakonec krátce před začátkem natáčení ho našla v Čechách v osobě malého Honzy. A tak Honza v šesti letech získal svoji první filmovou roli, která hodně ovlivnila jeho další postoj a přístup k filmu a herectví vůbec. Honza byl totiž v průběhu natáčení pro svoji bezprostřednost, přirozenost a věrohodnost celým štábem velmi obdivován a milován.

Pod vlivem tohoto zajímavého a hezkého natáčení začal Honza chodit do „dětského dramatického kroužku“ Radar v Praze 7. V současné době nese tento dětský divadelní soubor název Ty-já-tr. Honza docházel do Radaru cca dva roky a prostřednictvím vedoucí Radky Tesárkové dostal možnost si vyzkoušet a seznámit se s profesí dabingu. V této herecké kategorii se velmi rychle uplatnil a od roku 1995, od svých devíti let do dnešních dnů namluvil nespočet dabingových rolí od několika slůvek až po mnoho hlavních rolí. Mezi nejvýznamnější role v dabingu zajisté patří namluvení malých autistů ve filmech Mercury a Šestý smysl. Vedle dabingu účinkoval příležitostně i v rozhlasových hrách.

Do „obrazu“ byl Honza po roli Kaspara Hausera obsazen ještě mnohokráte. Hrál v několika televizních pohádkách a inscenacích ČT, např. v pohádce JAK SI PAN PINAJS KUPOVAL OD KOCOURA SÁDLO či MOŘSKÁ BRÁNA, ve večerníčku BROUČCI, v seriálu ČT ZDIVOČELÁ ZEMĚ, ve filmu režiséra Václava Vorlíčka JEZERNÍ KRÁLOVNA. Po mnoho let hrál po boku řady významných českých herců v českých filmech, ale i po boku významných světových herců v mnoha koprodukčních či zahraničních filmech. Mezi jeho a bratrovy nejzajímavější role patří role bratříčků v italském filmu SORELLINA (v češtině Sestřička a princ ze snů), od autorů řady pohádek o princezně Fantagiro. Natáčení tohoto dvoudílného filmu probíhalo v létě 1995 po dobu šest týdnů na zámku Bojnice na Slovensku a v září následovalo 14 denní natáčení v Indii ve „zlatém městě“ Jaisalmer (Džaisalmér) a jeho okolí, v indickém státě Rajasthan (Rádžasthán) u hranice s Pákistánem.

Další zajímavé natáčení prožil v roce 1998 Honza, opět s bratrem, v Holandsku při natáčení akčního filmu NSR OPERACE NOAH, jehož děj se odehrává na ropné plošině. Po natáčení interiérů v ateliérech na Barrandově celý filmový štáb přesídlil pro natáčení exteriérů do Rotterdamu, kde v přístavu byla zakotvena montážní loď Hermes. Tento ohromný komplex, nepodobný lodi, z kterého jsou na moři montovány ropné plošiny, simuloval pro potřeby filmařů ropnou plošinu na moři. Natáčení a spolupráce na dramatických scénách se zúčastnili také kaskadéři z Čech.

Na podzim roku 1994 byl osmiletý Honza pozván na konkurz do Divadla ABC, kde režisér Milan Schejbal hledal představitele malého D´Artagnana pro připravované divadelní představení D´Artagnan. Několikakolový konkurz ke své veliké radosti Honza vyhrál a následně od premiéry dne 25.2.1995 po dobu pěti let (derniéra 22.2.2000) pravidelně v této hře v divadle ABC účinkoval. Role D´Artagnana byla pro malého kluka velice zajímavá a to, že byl od začátku až do konce nedílnou součástí „party“ mušketýrů v osobách herců Otakara Brouska ml. (Athos), Dalibora Gondíka (Aramis), Ernesta Čekana (Porthos), Filipa Blažka (starší D´Artagnan), Otakara Brouska st. (nejstarší D´Artagnan), Ladislava Trojana (otec D´Artagnana) a řady dalších výborných a přátelských herců divadla ABC, bylo pro Honzu nezapomenutelným a krásným zážitkem. Na všech představeních bylo moc hezké, že každé bylo trošičku jiné a že „mušketýři“ vždy překvapili novými kousky a vtípky.

V průběhu zkoušek v divadle ABC byl Honza pozván na „prkna“ Stavovského a následně i Národního divadla, kde v několika malých roličkách účinkoval dlouhých devět let, od roku 1995 až do roku 2004, a to v představeních Cymbelín, Faust, Obsluhoval jsem anglického krále a Maryša.

Honza je absolventem všeobecného a sportovního gymnázia v Kladně, v červnu 2010 ukončil inženýrskými státnicemi Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze Dejvicích a na této škole na fakultě chemicko-inženýrské dále pokračuje v doktorandském studiu.

I v oblasti kultury je stále velmi aktivní. Dále se pravidelně uplatňuje v dabingu, kde namlouvá role pro veřejnoprávní i soukromé vysílací stanice (Česká televize, Nova, Prima, HBO a další) a uplatňuje se i v dalším profesním odvětví, a to je moderování společenských akcí a maturitních plesů.

zdroj: Stanislava Škvorová

Herec

Filmy
2001

Archa pro Vojtu

2000

Jabloňová panna (TV film)

1999

Jeníček a Mařenka (TV film)

 

Stín (TV film)

 

Všichni moji blízcí

1998

Jezerní královna

 

Operace Noah (TV film)

1997

Sněhurka - Příběh hrůzy

1996

Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo (TV film)

Reklama

Reklama

 

Sestřička a princ ze snů (TV film)

1995

Bubáci pro všední den (TV film)

1993

Kaspar Hauser

Seriály
2001

Zdivočelá země

 

Epizoda 8 (S02E08)

 

Epizoda 7 (S02E07)

 

Epizoda 6 (S02E06)

1995

Broučci

 

Broučkův smutný návrat (S01E07)

 

Šťastnou cestu Broučku! (S01E06)

1993

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

Krátkometrážní
1999

Mořská brána (TV film)

1998

Mimina (TV film)

1997

Dovolená (TV film)

 

Past (TV film)

Reklama

Reklama