Reklama

Reklama

Fanny Brice

Fanny Brice

nar. 29.10.1891
New York City, New York, USA

zem. 29.05.1951 (59 let)
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Biografie

Vlastním jménem Fania Borach. Herečka, zpěvačka a komik v sukni. Narodila se jako třetí dítě maďarským imigrantům na newyorské Lower East Side. Pro hereckou kariéru se rozhodla ve školních letech a roku 1908 se nechala angažovat v dívčím burleskovém sboru. (Americké zábavní divadlo první třetiny 20. století. Moderátor uváděl zpěv, tanec, skeče a striptýz.) Zde začala užívat příjmení Brice, měla 17 let a účinkovala v prvních scénkách zobrazující opilé Iry, či nechápající Asiaty. Ač pocházela s židovské rodiny a nemluvila jidiš, dokázala se tento přízvuk naučit a prodat jej v muzikálu THE COLLEGE GIRLS. Zde v roli Salome předvedla zpěv i závojový tanec (Salome tančila pro svého otce Herodiadina a žádala za to hlavu Jana Křtitele). Tím prorazila na Brodwayi a začala její několikaletá spolupráce se skladatelem Florenzem Ziegfeldem juniorem. Ona z jeho skladeb udělala šlágry, on z neznámé zpěvačky hvězdu třicátých let. Roku 1921 zazněla poprvé v jejím podání MY MAN, nejúspěšnější z více než dvaceti desek, které ji vydala Victoria a Columbia Records. Později tuto skladbu převzal Billie Holiday. Dalšímy šlágry byly SECOND HAND ROSE a THAN HAPPY WITH SOMEBODY ELSE.

V letech 1963 až 1951 se proslavila rozhlasovou rolí všetečné Baby Snooks ve varieté THE BIG SHOW stanice NBC Radio. Vysílání přebíraly další rozhlasové stanice a Fanny získala další porci popularity. Roku 1950 ji podobnou rolí oslovila televize, ale zde se střetl její věhlas s věkem. V rádiu to vidět nebylo, ale herečce, představující teenegerku bylo 58 let a producenti ji vystřídali. Vrátila se ke své rozhlasové roli a společně s Groucho Marxem, Jane Powellovou a Lily Tomlinovou ještě krátce zazářila, než 29. května 1951 podlehla infarktu. Mezi její nejslavnější filmy patří MY MAN (1928), BE YOURSELF! (1930) a EVERYBODY SING (1938). Ve filmech THE GREAT ZIEGFELD (1936) a ZIEGFELD FOLLIES (1946) hrála sebe samotnou. Třináct let po její smrti napsal Jule Styne životopisný FUNNY GIRL s Barbarou Streisand v hlavní roli.

Fanny byla třikrát vdaná. Krátký čas s holičem Frankem Whitem. Druhým mužem byl herec Julius „Nicky“ Arnstein. Třetím divadelní producent Billy Rose. Z těchto svazků pochází děti Frances (1919–1992) a malíř William Brice (1921–2008). Herečka je pohřbena na Westwood Village Memorial Park Cemetery.

ČSFD.cz

Herečka

Reklama

Reklama