Reklama

Reklama

Bobby Darin

Bobby Darin

nar. 14.05.1936
Bronx, New York City, New York, USA

zem. 20.12.1973 (37 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký zpěvák a herec Bobby Darin se narodil 14. května 1936 v Bronxu (New York) jako Walden Robert Cassotto do chudé italsko-americké rodiny. V osmi letech vážně onemocněl revmatickou horečkou. Ze začátku lékaři tvrdili, že má před sebou jen pár let života a že se dožije maximálně šestnácti let. Přesto, že se prognózy lékařů nepotvrdily, nemoc mu nenávratně poškodila srdce a byla důsledkem jeho předčasné smrti. Již v dětství se u něho projevil přirozený talent pro hudbu a brzy začal hrát na celou řadu nástrojů, jako klavír, kytara, bicí, nebo harmonika a xylofon. Také byl výborný student a po studiu na prestižní střední škole Bronx High School of Science získal stipendium na newyorské Hunter College.

V hudebním průmyslu se začal prosazovat od roku 1956 a o dva roky později již slavil úspěch se svým prvním hitem "Splish Splash". To již vystupoval pod svým pseudonymem Bobby Darin. O vzniku jeho uměleckého jména se traduje historka, že ho zaujala neonová reklama na čínské restauraci, která se jmenovala "Mandarin", ale první tři písmena nesvítila. Na konci 50. let slavil úspěch s dalšími hity jako "Dream Lover" a "Mark The Knife". V tomto období získal také dvě ceny Grammy a díky úspěchu na hudební scéně se mu otevřely dveře do filmové branže.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1961 ve snímku ITALSKÉ PRÁZDNINY, kde hlavní role ztvárnili Rock Hudson a Gina Lollobrigida. Ale Darin se zakoukal do mladičké začínající herečky Sandry Dee a 10 dní po natáčení se vzali. O rok později se jim narodil syn Dodd, ale bouřlivé manželství nakonec skončilo v roce 1967 rozvodem. Vrcholem jeho herecké kariéry se stala role ve snímku Davida Millera CAPTAIN NEWMAN, M.D. za kterou obdržel nominaci na Oscara v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

V druhé polovině 60. let začala jeho umělecká kariéra upadat a tak se Darin začal angažovat v politice. Zapáleně pracoval pro Roberta F. Kennedyho, ale po jeho zavraždění upadl do jakési letargie a rozčarování. Prodal dům a vše co mu patřilo a na rok se uzavřel před celým světem, když žil v divoké pustině a nezastavěného pobřeží Tichého oceánu zvané Big Sur. V této době se také musel vyrovnat s šokujícím zjištěním, že jeho matka Polly byla ve skutečnosti jeho babička a sestra Nina jeho pravou matkou. Po roční dobrovolné izolaci se opět vrátil do showbysnysu a slavil úspěch s hitem "Simple Song of Freedom". Založil si vlastní nahrávací společnost a podruhé se oženil.

Začátkem 70. let se ovšem začaly výrazně projevovat srdeční potíže a musel absolvovat složitou operaci srdce, při které mu byly vyměněny dvě srdeční chlopně. Po dlouhé rehabilitaci se ještě na chvíli vrátil na jeviště, ale veliký nápor srdce nevydrželo a 12. prosince 1973 musel Darin opět na chirurgický sál. Tentokrát ale již oslabené srdce po několikahodinové operaci doktoři nepřivedli k životu. Na Darinovo přání se nekonal žádný formální pohřeb a jeho tělo bylo věnováno zdravotnímu zařízení UCLA pro lékařský výzkum. V roce 2004 o něm natočil Kevin Spacey životopisný snímek nazvaný ZA MOŘEM, podle jednoho z jeho velkých hitů "Beyond the Sea". Bobby Darin má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a v roce 2007 mu přibyla další hvězda, na chodníku hvězd v Las Vegas.

Petr "contrastic" Kubíček

Herec

Skladatel

Host

Scenárista

Pořady
1973

Bobby Darin Show, The

Reklama

Reklama