Reklama

Reklama

Clay Kaytis

Clay Kaytis

Biografie

Clay Kaytis je režisérem, pro něhož je snímek Angry Birds ve filmu společnosti Rovio jeho celovečerním animačním debutem. Předtím, než navázal spolupráci se společností Rovio, pracoval pro společnost Walt Disney Animation Studios, kde začínal v roce 1994 jako stážista v rámci programu pro rozvoj talentů. Podílel se na ručně animovaných snímcích Pocahontas, Zvoník u Matky Boží, Herkules, Mulan, Tarzan, Fantasia 2000, Není král jako král a Planeta pokladů.

V roce 2004 se Kaytis přeorientoval na počítačovou animaci, aby se podílel na filmech Strašpytlík a Robinsonovi. Velice rychle byl povýšen na pozici hlavního animátora křečka Rhina z filmu Bolt: Pes pro každý případ. Při práci na této postavě vypracoval novou technologii deformace modelu v závislosti na vzdálenosti, za kterou získal ocenění patentového úřadu a společnosti Disney. Kaytis měl velký vliv na vývoj kulturních a uměleckých standardů ve společnosti Disney coby vedoucí animačního týmu snímku Na vlásku, který redefinoval úroveň počítačově animovaných snímků. Poté, co dohlížel na animaci odvozeného krátkého filmu Na vlásku: Šťastně až na věky, byl autorem a režisérem závěrečných titulků snímku Raubíř Ralf, inspirovanými osmibitovou počítačovou grafikou. Podílel se také na animaci oscarového snímku Ledové království, který překonal řadu rekordů, jakožto i krátkého snímku Paperman, který posloužil tomuto snímku jako předfilm.

V průběhu své kariéry ve společnosti Disney měl Kaytis to štěstí, že mohl spolupracovat s celou řadou legendárních animátorů a filmových tvůrců, jakými jsou například John Lasseter, Eric Goldberg a Ken Duncan.

Falcon

Režisér

Scenárista

Filmy
2022

Nový vánoční příběh

Krátkometrážní
2021

Snoopy uvádí: Šťastný nový rok, Lucko (TV film)

Host

Reklama

Reklama