Reklama

Reklama

Anne Wiazemsky

Anne Wiazemsky

nar. 14.05.1947
Berlín, Západní Německo

zem. 05.10.2017 (70 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Herečka, spisovatelka, která se v tomto prostředí pohybuje od svých osmnáctých narozenin. To ji slavný francouzský režisér Robert Bresson obsadil do svérázného filmu A CO DÁLE, BALTAZARE (Au hasard Balthazar), kde byla hlavní postavou spolu s oslem. Rok 1966.

Wiazemska pochází ze Západního Berlína a z rodiny ruských princů rodu Rurikovců. Ale jejím příbuzným je přes matku i francouzský slavný autor a spisovatel Francois Mauriac, držitel Nobelovy ceny z roku 1952. Anna Wiazemsky měla sama ještě slavnějšího manžela. Jeana-Luca GODARDA. Vyhlédl si ji právě v "Baltazarovi", netrvalo to dlouho a stala se jeho slavnou kmenovou herečkou (ve filmech okolo neklidného období roku 1968) a na dvanáct let i ženou (do roku 1979).

Nejproslulejší je revoluční ČÍŇANKA (La Chinoise, 1967), politicko-esejistický kolážovitý pop-artový hraný film, kde vystoupila bok po boku nejslavnějšího herce francouzské Nové vlny Jeana-Pierra Leauda a její zrzavé vlasy, žlutomodré oblečení, v kontrastu s rudou knihou Mao Ce Tunga a intelektuálně agresivními hesly a motivacemi mohla být symbolem Godardovy tehdejší tvorby a odrazem společensko-politcky neupravené doby. V anarchistickém WEEK ENDu (rok 1967) a sloganovitém polodokumentu s Rolling Stones SYMPATHY FOR THE DEVIL (nebo také ONE + ONE, 1970) ovšem dostala jen malé role (stejně jako v následujícím TOUT VA BIEN, 1972).

Nestačila ale jenom Godardovi, další roky hrála například u Italů Pasoliniho (TEORÉMA, 1968, a VEPŘINEC z roku 1969) a Marca Ferreriho (THE SEED OF MAN, '69). Postupně začala mnohem míň hrát, protože začala sama psát. Je autorkou asi deseti knih (poslední z nich, Jeune fille/Holčička je inspirována natáčením prvního Wiazemske filmu, "Baltazara"), ovšem také scenáristických prací, to až v pozdějším věku, v 90. letech. V posledních letech byly některé její texty zfilmovány a sama se jako televizní režisérka objevuje také.

- "asLoeReed" Matěj Nytra

Herečka

Spisovatelka

Filmy
2017

Obávaný - kniha

2006

Říkejte mi Elizabeth - kniha

Režisérka

Filmy
2007

Danielle Darrieux, une vie de cinéma (TV film)

Dokumentární
2005

Mag Bodard, un destin (TV film)

2004

Les Anges 1943, histoire d'un film (TV film)

Scenáristka

Host

Reklama

Reklama