Reklama

Reklama

Elspet Gray

Elspet Gray

nar. 12.04.1929
Inverness, Invernesshire, Scotland, Velká Británie

zem. 13.02.2013 (83 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Elspet Jean Gray se narodila ve skotském městečku Iverness. Svoji filmovou kariéru zahájila malými rolemi v několika filmech na konci 50. let. K jejím prvním filmům patřila například romantická komedie LOVE IN WAITING nebo drama FLY AWAY PETER. Proslavila se ale především svojí filmovou prací pro britskou televizi v 70., 80. a 90. letech. Zahrála si zejména v množství seriálů.

V 70. letech si získala popularitu zejména u dětských diváků díky roli lady Collingfordové v rodinném komediálním seriálu ČÁRYFUK, objevila se v komediálním seriálu HOTÝLEK a zahrála si také Jackie Bronteovou v seriálu THE CREZZ nebo Nancy Grenvilleovou v seriálu THE MANY WIVES OF PATRICK. Na počátku 80. let ztvárnila Phyllis Bristow v seriálu TENKO, ale diváci si ji budou nejspíš pamatovat především jako královnu z první série seriálu z produkce BBC ČERNÁ ZMIJE. Účinkovala také v množství dalších seriálů, ale hrála i filmové role. Například v roce 1994 se objevila v romantické komedii ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB. Jejím posledním hereckým počinem byla role Hilary v britském komediálním seriálu DINNERLADIES.

V roce 1949 se Elspet provdala za herce a prezidenta společnosti MENCAP Briana Rixe. Měli spolu celkem čtyři děti. Jejich dcera Shelley Elspet trpěla Downovým syndromem a zemřela v červenci roku 2005. Jejich syn Jamie je autorem dětských televizních programů.

ČSFD.cz

Reklama

Reklama