Reklama

Reklama

Audie Murphy

Audie Murphy

nar. 20.06.1925
Kingston, Texas, USA

zem. 28.05.1971 (45 let)
Roanoke, Virginia, USA

Biografie

Texasan tělem i duší, tak mu přezdívali jeho fanoušci. Hrdina ze druhé světové války, nejvíce vyznamenaný voják ze všech amerických bojovníků (byl vyznamenán 33 medailemi); na prvním místě za statečnost, a to nejen v USA, ale i ve Francii a Belgii – mimo to měl v podobě „zářezu na pažbě" na svém kontě životy více než dvousetčtyřiceti nepřátelských – vesměs německých vojáků, a mnoho zajatých a nebo zraněných.

Audie Leon Murphy se narodil 20.6.1924 v texaském Kingstonu do početné, leč velmi chudobné rodiny. Po vyhlášení druhé světové války, když se v USA hlásili dobrovolníci se Audie ještě nezletilý pokusil narukovat. Neuspěl pro nedostatečný věk. Nicméně šel si dál za svým, a spolu se sestrou Corinne se podařilo upravit jeho data, takže na podruhé byl už do armády přijat. Po absolvování základního vojenského výcviku byl poslán do Evropy. Tady se zapojil do bojů, a během tří let bojoval v mnoha významných vojenských operacích. Byl postupem času povýšen do funkce poručík. Audie byl jen 165 cm vysoký, tmavovlasý, téměř subtilní mladík, ale obdivuhodný v zápalu boje, kdy překonával strach z nebezpečí a smrti.

V září 1945 byl Murphy propuštěn z aktivní služby. S jeho příběhem se seznámil herec James Cagney, který pozval Audieho do Hollywoodu, a stal se jakýmsi prostředníkem k jeho další kariéře. Cagney mimo to, že byl vyhledávaný herec měl také producentskou spol. Cagney-productions a zaplatil Murphym herectví, pohybové lekce a v podstatě mu velice uhladil cestu k hvězdné kariéře. Audie debutoval hlavní rolí v roce 1948 v Beyond Glory a v Texas. Začal se objevovat ve dvou filmech ročně, a mezi jeho další filmy bych zařadila: Bad Boy, nebo pod režií Johna Hustona - Red Badge of Courage – 1951. Pravdou je, že jeho již zmiňovanými fanoušky byli samí muži, protože Murphy hrál i ve válečných filmech bez asistence žen, a proto na tyto filmy nebývala tak vysoká návštěvnost, jak by produkce MGM předpokládala ...vina nebyla pochopitelně na Audim, ale nápadu produkce, který se jak vidno moc nevyplatil.

Audie Murphy byl dvakrát ženatý – rok s herečkou Wandou Hendrix, 1949 -1950, kdy Wanda požádala o rozvod, protože jak se nakonec dostalo na veřejnost – Murphy trpěl nočními můrami, a i ve spánku bojoval a spával s nabitou pistolí pod polštářem. Druhou manželkou se stala od roku 1951 Pamela Archer, se kterou měl dva syny – Berryho 1952 a Jamese 1954. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1971.

Universal International Pictures mu nabídl spolupráci ve "Westernech", a zde, jak se zdá se chlapec z Texasu ocitl naprosto ve svém živlu. Konečně se dostalo jeho ležérní, texaské vyjadřování do těch správných snímků. Uznání u Universalu získal ve filmu Do pekla a zpět - To Hell and Back, který byl natočen v roce 1955, a byl v podstatě jeho autobiografií. Tento film se stal obrovským hitem a stal se i rekordem spol. Universal, které se podobný tah podařil až v roce 1975 filmem: JAWS - Čelisti. Jinak se stal častým představitelem westernových snímků s Jamesem Stewartem v Night Pasage, opět s Hustonem, v Unforgiven nebo The Texican - 1966, který natáčel v zemi spaghetti westernů, a který se vlastně svým způsobem stal mezníkem jeho slávy. Film nebyl moc dobře přijat a dá se říci, že od té doby zájem o jeho osobu klesal.

Nemyslím si, že by byl z této skutečnosti až natolik vykolejený, protože byl na druhé straně mimořádně úspěšný obchodník a majitel několika farem na chov ušlechtilých plnokrevníků. Skládal také hudbu a napsal skutečné hity, které zpívali takoví velikáni americké pop jako byli – Dean Martin, Charles Pride, nebo Eddy Arnold. Stal se také jednatelem a propagátorem ochrany válečných veteránů z války ve Vietnamu, protože se domníval, že se vláda těmto lidem málo věnuje, nedostatečně je zabezpečuje jak po stránce materiální, tak i duševní. Věděl velice dobře ze zkušenosti o problémech, které je po návratu z válečných hrůz ovlivňovaly a sužovaly, některé i celý život.

Dne 28.5. 1971 letěl Murphy soukromým letadlem na obchodní schůzku. V husté mlze nad Roanoke ve Virginni však letadlo narazilo do boku hory a zahynulo tak všech šest pasažérů. Byl pohřben se všemi válečnými poctami na Arlingtonském národním hřbitově. Za svou kariéru filmového herce natočil 44 více-či méně úspěšných filmů.

Marta "clara.bow" Holubová

Herec

Producent

Spisovatel

Filmy
1955

To Hell and Back - kniha

Host

Reklama

Reklama