Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se místní železnice stane terčem bandy desperátů vedené známým lotrem Whitey Harbinem (Dan Duryea), vedení drah najme jemného, leč životem otrlého Granta McLaina (Stewart), aby ochránil vlak s výplatami před další loupeží. Problémem však je, že nejlepší pistolník gangu Utica Kid (Audie Murphy) je Grantův mladší bratr. Rozpolcený mezi pokrevním poutem a morálním závazkem vůči železnici, Grant se připravuje na nejhorší, zatímco se vlak blíží a dostává pod palbu banditů. Film ústí v nezapomenutelnou přestřelku, v níž dva bratři stojí proti sobě, každý na jiné straně zákona, aby mezi sebou vyrovnali starý účet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozhodne musím pochváliť jednu slovenskú komerčnú televíznu stanicu a jednu českú verejnoprávnu, že vysielajú takto staré westernové kúsky v HD kvalite. Tým sa automaticky zvyšuje aj ich kvalita filmová, pretože aj Nočné prepadnutie je film, v ktorom je príroda jednou z hlavných postáv. Je to taký inteligentnejší predchodca Prepadnutia 2: Temného územia, len s charizmatickejšou hlavnou hviezdou a lepším rozuzlením :) Nejde o svetovú skazu, ale "iba" o výplaty. 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický western, který se ani nesnaží něčím vybočovat, něco převyšovat. Asi je docela dobře napsaný, malinko ho brzdí realizace. Trošku moc se tam pořád odněkud někam jezdí a vedou se řeči, když by tomu slušela spíše akce, která přichází až v závěru. Jestli něco vyčnívá, tak James Stewart - kvůli němu ta čtvrtá hvězda. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Svůj poslední western v 50. letech nenatočil Stewart s Mannem, jak jsme byli až dosud zvyklí, ale s téměř neznámým Jamesem Neilsonem, který se později podílel třeba na seriálu Batman z roku 1966. Jedná se o typicky hezky natočený barevný padesátkový western s nádhernými exteriéry a dobrými herci. Stewarta tentokrát zastínil Dan Duryea jako neurotický vůdce zločineckého gangu. Příběh samotný nebyl tak hluboký jako u Manových filmů, v první půlce jsem se moc nebavil, ale ta druhá už byla lepší. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený a slabě natočený western s mým oblíbencem James Stewartem v hlavní kladné roli Granta McLaina, bývalého zaměstnance u dráhy. Jde o vcelku napínavý a zábavný film. Jenže v tomto snímku je plno podivností - název Noční pasáž či Noční přepadení se k filmu natočenému hlavně za dne vůbec nehodí, Stewart se celý film tahá s těžkým akordeonem na zádech, ženské se zde chovají jako chlapi (rvou se a rozhodují), nikdo se neobtěžuje pořádně zabezpečit proti loupeži již třikrát přepadený vlak s penězi, profesionální lupiči dělají amatérské chyby... Ke konci nám navíc Stewart odhalí, že pobočník gangsterů je jeho zlý bratr, prostě limonáda. Takže i proto se na tenhle western výborně hodí citát z Limonádového Joea: "Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina". Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5cHxctiOuvc ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád, mám je raději než detektivky, i když western je povšechně také detektivka, kde se jezdí na koních a víc střílí. Z westernů mám ale rád především ty, které se nějak běžnému rámci vymykají - a i takových westernů je poměrně hodně. Vždycky překvapí a většinou jsou zajímavější a podnětnější. Westerny s Jamesem Stewartem jsou vesměs méně zajímavé a vůbec ne překvapivé (ale i zde jsou výjimky: Muž, který zastřelil Liberty Valance nebo nedoceněný Podzim Čejenů, zkrátka filmy Johna Forda). Noční přepadení překvapí snad jen podivným názvem a tím, že se v něm všichni (od začátku do konce) chovají jako nepříliš dospělí jedinci (až na toho kluka, co nese výplaty v krabici od bot); ti dobří, ani ti "na druhé straně". Malebná krajina, písničky k akordeonu a nemastný neslaný příběh. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Audie Murphy tu jazdil na svojom vlastnom koni, menom Flying John. (westerns)
  • James Neilson nahradil Anthonyho Manna na postu režiséra poté, co se Mann nepohodl se Stewartem. Mannovi se nelíbil scénář a taky fakt, že Murphy měl hrát bratra Stewarta, protože jejich výškový rozdíl činil 20 cm. Po uvedení do kin film sklidil velkou kritiku a slabý výdělek. Stewart s Mannem již nikdy znovu nepromluvil. (Mol)
  • Železničné scény boli natočené na úzkorozchodnej železnici Durango & Silverton v meste Durango v štáte Colorado s použitím parnej lokomotívy Denver a Rio Grande Western Railroad K-28 triedy 476, ktorá tam dodnes funguje v rámci výletných služieb. (westerns)

Reklama

Reklama