Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o farmárskej cti počas občianskej vojny v kombinácii s westernom. Starý pán vládne doma tvrdou rukou a má svoje morálne zásady. Môže si ich dovoliť, keďže má takú veľkú rodinu, že s ňou porazí aj celú jednotku konfederačnej armády. Počas Veľkej vojny existoval vojnový kôň, ktorý zblížil nepriateľské armády, a tu sa objavila vojnová krava. Trochu mi do tohto vážne ladeného filmu nesadla prvá bitka vo forme grotesky, iba lepšie tri hviezdy. –––– Ten, kdo nic nezkouší, nic nedokáže. A když nic nedokáže, jaký má pro něj život smysl? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že se v tak klasicky pojatém westernu bude zároveň skrývat tak silná protiválečná myšlenka a taková porce humoru, že? Vynikající James Stewart (tentokrát navíc podpořený Brzobohatého dabingem), nezapomenutelné scény s vlakem i krávou, nad hroby pronášený monolog, který bere dech a žene slzy do očí. Kdepak, tohle není žádný laciný proamerický doják, který během let vyčpěl. To tedy ani náhodou. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný film, stojící na výkonu Jamese Stewarta. Jeden z mála filmů, u kterých silné moralizovaní od začátku až do konce ani trochu nevadí, protože antipatie k válce jsou pochopitelné. Shrnuto jednou větou: My si tu žili šťastně a měli to dobře zařízené, dokud jste nám tu nezačali za barákem válčit. Přes žánrové zařazení mezi dramata je Shenandoah místy velmi vtipný. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Vydařený příběh z občanské války Severu proti Jihu s bravurně vystupňovanými emocemi a dějem. Příběh rodiny, která se chce co nejvíce vyhnout všem hrůzám, jenž tento konflikt obnášel. A ikdyž se jim to z počátku daří, stejně neuniknou. Absolutorium na adresu James Stewart, jehož postava, pojetí a přednes, se mi vryla pod kůži a podařilo se jí mě zasáhnout tak hluboce, jako už dlouho žádné jiné. Touto svou rolí se pro mě stává nesmrtelným a i proto hvězdičku přidávám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že Shenandoah ničím neprekvapí a ponúkne solídnu westrenovú zábavu, okorenenú vojnou. James Stewart v úlohe milujúceho otca má dilemu, či ignorovať vojnu, alebo sa prispôsobiť podmienkam a prijať ju ako nedielnu súčasť života. Vojna to rozhodne zaňho a mňa prekvapilo, že film sa vydáva cestami, ktoré som nečakal a chvíľami skutočne bolí, to keď vidíte stárnuceho Stewarta smútiť. Nebudem prezrádzať pri akých príležitostiach, ale McLaglen s Lee Barrettom si uvedomujú, čo je vojna zač a že nešetrí nikoho a neboja sa to ukázať. Záverečná sekvencia je bez slov, ktoré by boli zbytočné a necháva v nás plynule doznieť emócie. Jeden z najlepších Stewartových výkonov. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Dr. Witherspoon (Paul Fix) hovorí Charliemu (James Stewart), že jeho syn je s generálom Forrestom a že je „kto-vie-kde je“. V apríli 1864 Nathan Bedford Forrest (generál konfederačnej armády) spáchal jedno z najväčších zverstiev vojny Severu proti Juhu, keď vzal asi 300 až 400 kapitulovaných odborových jednotiek, z ktorých dve tretiny boli černosi, a zmasakroval ich. Ďalšie veci, ktoré prikázal svojim mužom urobiť boli: strieľanie zranených vojakov, pálenie mužov zaživa, a ukrižovanie vojakov únie. (westerns)
  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)

Reklama

Reklama