Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mann mával miernejšie problémy s dejovým obsahom a udržiavaním diváka v čo aspoň 80%-nej koncentrácii počas relatívnej krátkych stopáží svojich snímok. V čom bol ale nenahraditeľný - rozhodne realizmus, psychologická hĺbka, severské situovanie pre western tak netypických lokácii (čím sa vizuálom líšil od Forda) a hlavným hrdinom - Stewartom (často na pochybách so svojskou motiváciou a tajuplnou minulosťou...pss určite mu Jimmy čo to povedal z jeho skúseností počas 2. svetovej vojny, jeho postavy sú formulované "skutočnými zážitkami"). V tomto filme sa (A. Mann) dokonca ani nenechal odrádzať častými zvratmi, čím si svoj realizmus utvrdil (naproti napr. The Naked Spur), lenže filmovo až tak nestíha. Neviem si fakt predstaviť, že by to trvalo o hodinu dlhšie, skutočne že nie. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Maličko dětinský, leč dle očekávání zásadový příběh ze staré školy spojený - krom tradičního souboje dobra a zla - s trochou sebezpytování a s nějakými srdečními záležitostmi. Pojednává o Zákonu, který po menších peripetiích doputoval až do dalekého Dawsonu. Pravda - cestou nabral určité zpoždění, neboť dávno před ním tam dorazili zlatokopové, padouši, honáci, stádo krav a něco málo krásných i méně krásných žen. Nicméně Zákon přišel, viděl ... a zdali i zvítězil, to už posuďte sami ... 3,5* ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Koncem 19. století se Aljaška stala vysněným místem řady dobrodružných povah, které věřily, že nakopnou zlatou žílu a až do konce života se budou topit v bohatství. Stejnou cestou se vydal v půl století starém westernu režiséra Anhonyho Manna také slavný herec James Stewart. Ten se vtělil do kovboje Jeffa Webstera, sobeckého a nepřístupného samotáře, kterého zajímá jediné – všechno, z čeho bude mít prospěch on sám. A něco jako vděčnost těm, kdo mu pomohou v nesnázích, je mu naprosto cizí. Hned po nalodění na cestu na sever ho před šerifovými muži zachrání movitá krasavice Ronda (Ruth Roman), která mu pomůže i po příjezdu do Skagway, kde Jeff pro změnu padne do spárů místního šerifa Gannona (John McIntire). Do Jeffova života vstupuje i druhá žena, mladičká Renee (Corine Calvet), ale kovboj má srdce zřejmě z kamene. Všechno mu vychází. V Dawsonu vydělá prodejem stáda dobytka a narýžuje nějaké to zlato, ale věci se začnou komplikovat, když si jeho ukecaný parťák Ben (Walter Brennan) pustí pusu na špacír a vyzradí tajný plán na odchod jinudy než nebezpečnou hlavní stezkou. Do toho vstupuje cynický Ganon, který má na Jeffa spadeno a hodlá se mu dostat na kobylku. Vzdálená země je typický western padesátých let, který splňuje všechna pravidla žánru a nevybočuje nijak nad průměr, ale ani pod něj. James Stewart natočil mnoho lepších kousků. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Western z období zlaté horečky má tolik novějších následovníků, že už dnes působí naprosto neoriginálně. Jenže spousta těch novějších snímků citovala právě odsud. Anthony Mann a James Stewart byla dvojice s tímto žánrem spjatá, Stewart tady byl dokonce trochu drsnější než obvykle, Manciniho hudba může být synonymem pro klasický Hollywood a kanadská příroda je lepší než běžné žánrové kulisy. Znamenitý kousek! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další silný westernový příběh dvojice Mann - Stewart. Jimmy hraje tentokrát sobeckého zlatokopa, dobrodruha a pistolníka, který nemá rád lidi, přestože oni by chtěli mít rádi jeho. Skvělá postava, skvěle zahraná. Příběh se odehrává ve dvou městech na hranicích USA a Kanady. Hodně se mi líbila nestrojená drsná atmosféra zasněžených hraničních měst, kde zákon neplatí. Jenom si myslím, že to mohlo být o trošičku kratší a mít větší tempo. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Obyvatelia Dawson City (alebo akéhokoľvek iného kanadského mesta) si v skutočnosti nikdy nezvolili amerického maršala s cínovou hviezdou, aby strážil mesto. Jazdecká polícia bola prítomná na Yukone vo veľkom počte pred a počas zlatej horúčky na Klondiku, aby presadzovala zákon. (westerns)
  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama