Reklama

Reklama

Odhalená stopa

  • USA The Naked Spur (více)
Trailer

Dopadnout vraha bylo jednodušší než jej předat do rukou spravedlnosti... Farmář Howard Kemp se vrátil z občanské války, aby zjistil, že jeho žena zatím prodala všechnu půdu a znovu se provdala. Z tvrdého vojáka je rázem zlomený muž, jenž si musí na živobytí vydělávat i nepříliš oblíbeným způsobem. Proto se vydává za hledaným vrahem Benem Vandergroatem, za jehož dopadení je vypsána odměna ve výši 5000 dolarů. Po cestě se k Howardovi přidává starý neúspěšný zlatokop a voják nedávno propuštěný z armády. Zločince dopadnou brzy. Dovést dopadeného vraha k šerifovi ale není tak jednoduché, jak si každý z nich představoval… Dramatický komorní western, odehrávající se uprostřed hor, natočil klasik americké kinematografie Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě výrazné tituly westernového žánru Winchester ’73, Muž z Laramie a Šerifská hvězda. Hlavní úlohy pod jeho vedením ztvárnily hollywoodské herecké hvězdy James Stewart, Janet Leighová a Robert Ryan. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

anais 

všechny recenze uživatele

Komorní western o skupince lidí putujících americkou krajinou, spojených osobou jednoho zajmutého bandity. Mezi aktéry se postupně mění vztahy, vzájemné ohrožení , přátelství i láska... Film byl fajn, ale ve srovnání třeba s Fullerovým Letícím šípem, ve kterém se (o dost výrazněji kritičtěji) také mihnou traumata z války o nezávislost, je to přeci jen dílo s menšími ambicemi. Ve srovnání s klasičtějšími westerny od Forda nebo Hughse tomu zas chybí dechberoucí epičnost nebo chcete-li patos... Komorní klasika na nedělní odpoledne. Nic víc, nic míň. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Minimum přestřelek, minimum akce, hodně konverzace a jen pár herců. Přesto natočil Anthony Mann jeden z nejlepších westernů (anebo alespoň ten, který se mezi nejlepší snadno zařadí), protože pochopil, že i western může být o lidech a že to s nimi bude fungovat. James Stewart výborný v roli nepříjemného chlapa, což bych před filmem nevěřil. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /Raw Deal 1948, Cyd a Spartacus/ natocil slusny western o farmarovi Howardovi Kempovi, ktory po prichode domov z obcianskej vojny zistil, ze jeho zena sa znovu vydala, a mimochodom, komplet ho vykostila od penazi a majetku. A tak ju podla mna treba poslat do prdele a ujst od nej co najdalej. James Stewart tocil v 40., 50., a 60. rokoch svoje najlepsie filmy, az neskor v druhej polke 60. rokov Stewart hlasil ustup zo vsetkych pozicii a stiahol sa. Potom mohli vzniknut "westerny" ako Firecreek. No nic, rezia je vyborna, pribeh strhne, Janet Leigh bola skvela a par scen stoji za zapamatanie. Dialogy su na urovni a scenar k filmu ma hned zaujal, ba dokonca aj tempo sa najde : 77 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Westernové psychologické drama o skupince náhodných poutníků, kteří spolu musí překonat cestu divočinou. Někteří nedobrovolně, jiní s jasným cílem. Při ohrožení Indiány se musí semknout, jakkoliv jsou jejich záměry protichůdné. Každý má ale své plány, a tak se narychlo uzavíraným spojenectvím nedá důvěřovat. Spolubojovník se může vzápětí změnit v nepřítele. Na konec nedojdou všichni a ti, kteří přežili, budou muset opustit své dlouhodobě budované postoje i přání a najít si nové. Výborná sevřená atmosféra a prokreslená postava, kterou hraje James Stewart, dělají z komorního westernu malý skvost. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický americký western padesátých let, odehrávající se v nádherné krajině. Zkušený režisér Anthony Mann se zde zabývá morální otázkou priority odměny za dopadení zločince. Skupinka čtyř mužů (bývalý rančer – lovec odměny, neúspěšný zlatokop, propuštěný voják a polapený kriminálník) a dívka (přítelkyně kriminálníka) cestují divokou přírodou do města předat psance spravedlnosti. Ukazuje se však, že cesta se zločincem je těžší než jeho polapení...Standardně dobrá úroveň US-westernu, něčím podobného pozdější Peckinpahově Jízdě vysočinou. Silné tři hvězdičky. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (4)

  • Ve Španělsku byl z neznámých důvodů název filmů změněn na Colorado Jim a taktéž jméno hlavní postavy z Howard Kemp(James Stewart) na Colorado Jim. (Mol)
  • Natáčalo sa v Durangu, v San Juan Mountains (v Colorade), a v Lone Pine (v Kalifornii). (westerns)
  • Dej filmu sa odohráva v roku 1868, kde herci majú typ revolvera Colt Model 1873 Peacemaker, ktorý ale v roku 1868 ešte neexistoval. Vynájdený bol až v roku 1873. (westerns)

Reklama

Reklama