Reklama

Reklama

Dennis Rodman

Dennis Rodman

nar. 13.05.1961 (62 let)
Trenton, New Jersey, USA

Biografie

Dennis Keith Rodman se narodil 13. května 1961 do rodiny Shirley a Philandera Rodmanových. Otec, jenž byl pilotem a veteránem z Vietnamu, rodinu opustil již v Dennisových třech letech a matka se s Dennisem a dvěma dcerami přestěhovala do oblasti Oak Cliff v Dallasu. Tato čtvrť byla tehdy považována za jednu z nejhorších ve městě a Dennis zde začal navštěvovat střední školu. Zkoušel se prosadit v basketbalovém a fotbalovém týmu, ale díky své nevelké postavě, stydlivosti a neduživosti se nikdy neprosadil. Po dokončení střední školy nastoupil jako noční vrátný na dallaském letišti. V té době ho potkal náhlý růst a zmohutnění postavy, zakrátko měl původně 170 cm vysoký chlapec přes dva metry a rozhodl se dát basketbalu ještě jednu šanci. Po kratičkém působení v univerzitním týmu v Gainesville se na dvě sezóny usídlil v týmu Southeast Oklahoma State University. Zanechal zde nepřehlédnutelnou stopu a v roce 1986 si chlapíka s výbornou obrannou hrou a tím související přezdívkou „Worm“ vytáhl v draftu do svých řad tým NBA Detroit Pistons.

Dennis sice první sezonu víceméně zaskakoval na lavičce, ale přesto stihl odehrát slušný počet utkání a především se slušně zapsat do statistik. První rok s Pistons v kariéře tohoto hráče předznamenal mnohé, např. se ukázalo, že Rodman není útočným typem hráče, nikdy v kariéře nesázel kvanta bodů, jeho doménou byla vždy obrana a jeho druhou doménou, ať už ve sportu či nikoliv, byly skandály. Ve finále východní konference proti Boston Celtics napřed urážel protihráče Johnsona, po prohrané sérii pak neváhal zneuctít jméno největší hvězdy Bostonu Larryho Birda. V další sezóně již Pistons hráli finále celé NBA, ale na nejvyšší metu ještě nedosáhli. V témže roce však na jinou metu osobního rázu dosáhl Rodman, když mu dlouholetá partnerka Annie Bates porodila dceru Alexis. V dalších dvou letech tým Detroit Pistons, jehož neodmyslitelnou součástí se Dennis stal, vyhrál dva tituly NBA. V roce 1992 se Rodman oženil s Annie a vše se zdálo být v naprostém pořádku. V roce 1993 ovšem Pistons totálně vyhořeli v celé sezóně a jakoby to nestačilo, manželka Rodmanovi oznámila svůj odchod. Rodman byl později nalezen spící v autě s nabitou puškou po boku. Ve své biografii „As bad as I wanna be“ z roku 1996 popisoval, že byl té noci velmi blízko sebevraždě, ale nakonec se rozhodl zabít jen tu část své osobnosti, která ho dostala tam, kde v té době byl. Objevil se tedy nový Dennis mezi jehož znaky již stydlivost a smysl pro rodinný život rozhodně nepatřily. Přesto, že měl platnou smlouvu ještě na tři roky, vedení Detroitu mu nakonec umožnilo přestup do San Antonia Spurs, kde zůstal do roku 1995. V roce 1996 nastoupil poprvé za Chicago Bulls, čímž začalo jeho nejslavnější hráčské období. Tým, jehož největší hvězdou byl v té době Michael Jordan, vyhrál v následujících třech sezónách tři tituly NBA a nutno říct, že i v tak nabytém týmu byl Dennis platným hráčem a pravidelně nastupoval v základní sestavě. Když v roce 1998 začala reorganizace týmu Bulls, odešel Rodman do L.A. Lakers, kde však odehrál pouze 23 zápasů a byl propuštěn. Ve svých 38 letech zkusil štěstí ještě u Dallas Mavericks v sezóně 1998/99, nicméně konec jeho kariéry v NBA byl nevyhnutelný. Pro zajímavost lze jistě uvést, že v roce 2005 se ještě Rodman objevil ve finské basketbalové lize, kde na jeden zápas oblékl dres helsinského týmu Torpan Pojat. Když bychom měli shrnout Dennisovu hráčskou kariéru zmiňme několik milníků – je prvním hráčem, který vyhrál 5 titulů s dvěma různými týmy, sedmkrát za sebou vyhrál cenu za nejvíce doskoků (doskoky byly jeho parádní disciplínou a hlavní devízou) za sezónu, dvakrát vyhrál cenu pro nejlepšího obránce NBA a několikrát se účastnil „All star game.“ Dále proslul napadáním soupeřů, novinářů či diváků, rozkolísaností své formy a hlavně svojí extrovertní vizáží – od hromady piercingu, přes množství tetování až po barvami hrající hlavu.

Co se týče Dennisova účinkování před kamerou, tak první zkušenosti začal sbírat v první půli 90. let po různých talk show a mihl se i v pár seriálech, z nichž nejznámější byla asi POBŘEŽNÍ HLÍDKA. V „klasickém“ filmu jsme ho mohli vidět poprvé v roce 1996 v komedii z basketbalového prostředí EDDIE, kde se však vyskytl pouze jako člen týmu San Antonio Spurs. Ve stejném roce začala MTV vysílat jeho vlastní talk show THE RODMAN WORLD TOUR, která se vysílala jednu celou sezónu. Již o rok později zkusil Rodman doopravdy prorazit a sice po boku Jeana-Clauda Van Damma v akční krimi DOUBLE TEAM, kde oba ztvárnili svéráznou dvojku protihráčů Mickeyho Rourka. Film byl sice prvním hollywoodským zářezem hongkongské legendy Tsui Harka, ale Van Dammovu uvadající kariéru již nemohl zachránit a bohužel také Rodmanovu a Harkovu kariéru naopak nakopnout. Rodman za svůj výkon posbíral hned tři „Zlaté maliny“ v kategorii nejhorší objev, nejhorší herec ve vedlejší roli a společně s Van Dammem se podělili i o cenu pro nejhorší pár před kamerou. Přesto zkusil vše napravit hlavní rolí v akčňáku SIMON SEZ, ovšem když se to nepovedlo ani s dvěma (byť možná za zenitem) hvězdami akčních filmů, těžko se mu to povede samotnému, a tak ho čekal ještě větší propadák, než předtím. V tomtéž roce skončil s NBA a zřejmě aby nevyšel ze cviku, zkusil si také povolání wrestlera. Díky tomu jsme ho mohli vidět v různých tématických video filmech jako třeba WCW BASH AT THE BEACH či WCW ROAD WILD ´99. V roce 2000 se ještě stihl objevit v celku velkorysé televizní produkci, a sice akčňáku z prostředí parašutistů ADRENALIN (CUTAWAY), kde se objevil po boku Toma Berengera a Stephena Baldwina. To bylo na dlouho z účinkování před kamerou vše, pokud pomineme, že se občas někde mihl, především v TV seriálech. V roce 2004 se objevil v reality show CELEBRITY MOLE:YUCATÁN, kde si odnesl hlavní cenu 222 tisíc dolarů. Dále jsme ho mohli vidět v britské show CELEBRITY BIG BROTHER a LOVE ISLAND. V roce 2006 se objevil ve skečové komedii COMING ATTRACTIONS, nicméně na další hlavní roli si Dennis musel počkat až do roku 2008, kdy by měla světlo světa spatřit komedie THE MINIS. Ovšem nemusíme být jasnovidci, abychom odhadli, že film debutujícího režiséra, scénáristy a producenta Zanoliho, kde Rodman hraje trenéra liliputánského basketbalového týmu, asi žádné terno nebude.

Dennis proslul jako promiskuitní bouřlivák, který se rozhodně nevyhýbá drogám a večírkům. K jeho nejslavnějším známostem patřila např. Madonna, proslulo také jeho desetidenní manželství s Carmen Electrou. Třetí manželství s Michelle Moyer nakonec také nevydrželo, ale Dennis alespoň stihl zplodit dva potomky. Svou už tak výstřední image neváhal obohatit i o ženské šaty, např. když propagoval svou zde již zmiňovanou biografii „As bad as I wanna be“ v dámské svatební róbě. I díky tomuto koníčku se objevily spekulace o jeho bisexualitě, které Dennis ještě podporoval. Známé je jeho přátelství a obdiv k grungeové legendě Pearl jam. Na počest jejich debutového alba „Ten“ nosil dres s číslem 10 či 91 (9+1 a zároveň rok vydání této desky). Naopak na Rodmanovu počest předák kapely Eddie Vedder složil píseň „Black red yellow“, jejíž název odkazuje na Dennisovo vlasové kreace. Již v roce 1998 spatřil světlo světa životopisný film PŘÍBĚH DENNISE RODMANA, který v roce 2005 následovala další autobiografie „I should be dead now“. Nakonec ještě uveďme, že Rodman je dlouholetý vegetarián, který vystoupil v boji proti kožešnictví v kampani iniciativy PETA.

Josef "J.Connor" K

Související novinky

Příběh Dennise Rodmana v Las Vegas se dočká filmu

Příběh Dennise Rodmana v Las Vegas se dočká filmu

30.09.2022

Píše se rok 1998, tým Chicago Bulls se podruhé v historii snaží získat třetí zlatou medaili v řadě, když se rázem jeden z důležitých členů týmu a zároveň excentrický divoch Dennis Rodman rozhodne, že… (více)

Herec

Filmy
2022

Good Mourning

2019

Mission: S.O.P.

2013

Coming Attractions

2007

Bacha na balóny

 

The Minis

2003

Stripper's Ball (Jenna Jameson) (TV film)

2000

Adrenalin (TV film)

1999

Simon Sez

1998

Příběh Dennise Rodmana (TV film)

Reklama

Reklama

1997

Bláznivé holky na lovu

 

Double Team

1996

Eddie

1995

A Day with (TV film)

Seriály
2016

Trailer Park Boys: Out of the Park

2011

Rally On

2005

Las Vegas: Kasino

 

Zfalšuj prachy a zmiz (S03E02)

 

Simpsonovi

 

Speciální čarodějnický díl XVI (S17E04)

2004

Listen Up

 

North Shore

 

Secret Service (E06)

1998

Doktoři z L. A.

 

Komando

 

Wild Card (S02E01)

 

Linc's

1996

Pobřežní hlídka

 

Bash at the Beach (S06E15)

 

Takoví normální mimozemšťané

 

Dick v ilegalitě - část 2. (S02E02)

 

Dick v ilegalitě - část 1. (S02E01)

1995

Courthouse

 

Double Rush

 

Misery Loves Company

Dokumentární
2022

Redeem Team: Návrat Dream Teamu - a.z.

2021

The Curse of Von Dutch (seriál)

 

Von Douche (E03)

 

The Art of War (E02)

 

Who Created Von Dutch? (E01)

2020

Poslední představení (seriál)

 

Episode X (E10)

 

Episode VIII (E08)

 

Episode V (E05)

  více epizod (3)
 

Rodman

2019

30 for 30 (seriál)

 

Rodman: For Better or Worse (S04E01)

 

Milk (TV film) - a.z.

2018

Pohled zevnitř: Severní Korea: Nebezpečné hry (TV film) - a.z.

 

Pohled zevnitř: Severní Korea: Tři Kimové (seriál)

 

Rocket Man (E04)

2017

30 for 30 Shorts (seriál)

 

The Amazing Adventures of Wally and the Worm (E65)

 

Unacknowledged - a.z.

2015

Dennis Rodman's Big Bang in PyongYang

2014

30 for 30 (seriál)

 

Bad Boys (S02E18)

2012

30 for 30 (seriál) - a.z.

 

Broke - a.z. (S02E01)

 

ESPN Films (seriál) - a.z.

 

Magic Johnson: The Announcement - a.z. (E11)

 

nWo: The Revolution

2010

Magic & Bird: A Courtship of Rivals (TV film) - a.z.

2009

WWE: The Rise and Fall of WCW - a.z.

2007

The Shawn Michaels Story: Heartbreak and Triumph

2005

Hrvatska mora

2004

Bullrun: Cops, Cars & Superstars (seriál)

1999

Michael Jordan: His Airness

Host

Související novinky

Příběh Dennise Rodmana v Las Vegas se dočká filmu

Příběh Dennise Rodmana v Las Vegas se dočká filmu

30.09.2022

Píše se rok 1998, tým Chicago Bulls se podruhé v historii snaží získat třetí zlatou medaili v řadě, když se rázem jeden z důležitých členů týmu a zároveň excentrický divoch Dennis Rodman rozhodne, že… (více)

Reklama

Reklama