Reklama

Reklama

Sebastian Junger

Sebastian Junger

nar. 17.01.1962 (62 let)
Belmont, Massachusetts, USA

Biografie

Sebastian Junger je americký dokumentarista, novinář a spisovatel.  Narodil se 17. listopadu 1962 v Belmontu v Massachusetts malířce Ellen Sinclair a fyziku Migueli Chapero Jungerovi.  Jeho otec se narodil v Německu, v Drážďanech.  Má německý, ruský, rakouský, španělský a italský původ.  Do Spojených států přišel během druhé světové války, neboť jeho otec byl židovského původu. Junger vyrůstal v sousedství známého bostonského škrtiče, což ho později inspirovalo k napsání knihy Smrt v Belmontu (Death in Belmont). V roce 1980 se stal absolventem Concord Academy a následně se rozhodl studoval  kulturní antropologii na Wesleyan University, kde promoval v roce 1984.

Proslavil se knihou Dokonalá bouře: Pravdivý příběh mužů na moři (The Perfect Storm: A True Story of Men Against the  Sea), která vyšla v roce 1997. Kniha se stala bestsellerem a Junger byl dokonce nazýván novým Hemingwayem. Díky této knize se lidé opět začali zajímat o dokumentární dobrodružné příběhy.

V roce 2000 obdržel ocenění National Magazine Award za práci s názvem „The Forensics of War“ (Forenzní vědy ve válce), kterou publikoval v časopise Vanity Fair. V roce 2007 přináší reportáž z Nigérie o „krvavé“ ropě (blood oil) a společně s fotografem Timem Hetheringtonem je oceněn DuPont-Columbia Award. Dalším jeho tématem byla válka v Afgánistánu, které zpracoval pod jménem The Other War: Afghanistan (Jiná válka: Afgánistán) s pomocí televize ABC News a časopisu Vanity Fair a tato reportáž se objevila v září 2008 na zpravodajském programu Nightline.

Úspěch měla také kniha War (Válka) mapující období, které autor strávil v Armádě Spojených států ve válce v Afgánistánu.  Zaznamenává  působení u 173. letecké čety.  Podle této knihy natočil dokumentární reportáž RESTREPO, která zachycuje vojenské operace v údolí Korengal pohledem zúčastněných vojáků. Za tento dokument byl nominovaný na Academy Award  za nejlepší dokumentární reportáž, získal cenu Grand Jury Prize a bodoval také na Filmovém festivalu Sundance.

Sebastian Junger v současné době žije v New Yorku se svou ženou Danielou Petrovovou, která je bulharského původu. Je spoluvlastníkem baru jménem The Half-King.

nezavisla

Herec

Filmy
2000

Dokonalá bouře

Seriály
2015

Aféra

 

206 (S02E06)

Dokumentární
2006

Pritzker Military Library Presents (seriál)

2001

Deníky z fronty: V zakázané zóně (TV film)

Režisér

Producent

Host

Scenárista

Dokumentární
2023

Against All Enemies

Reklama

Reklama